Jelenlegi hely

Iskola hívogató délutánon jártunk a monori általános iskolákban - indul a beiratkozás a 2023/2024-es tanévre

Épp csak felsejlett a tavasz, máris hívogat az iskola! A 2023. augusztus 31.-éig 6. életévüket betöltő, még óvodásokat mindenképp. Legkésőbb 2023. április 20-án és 21-én. Ekkor van ugyanis városunkban a 202320/24. tanítási évre történő általános iskolai beiratkozás.

Az elmúlt hetekben Monoron három általános iskola is megnyitotta egy-egy délután a kapuit a kíváncsi leendő első osztályosok, és talán tőlük is kíváncsibb szüleik előtt.

Legnagyobb lányommal éltünk minden iskolai meghívással. Igen színes élmény volt. Minden iskolában kicsit más várt minket. A gyerekeknek szóló ötletesebbnél ötletesebb kézműves foglalkozások mellett mindenhol izgalmas akadálypályák és játékok mozgatták át a leendő elsősöket. Volt, ahol közös zenélésben vehettek részt a diákjelöltek.

Máshol táncbemutatóval készültek az általános iskolás nagyok a kicsiknek. Azután együtt is ropták a kacsatáncot. Mindenhonnan egy kis emlékkel tértek haza a leendő elsősök.

Első gyereket beiskolázni készülő szülőként számomra különös érzés volt az én okos, ügyes, nagynak gondolt lánykámat az igazi nagy iskolások között újra kicsinek látni. Bevallom, kicsit megszeppentett a felismerés, hogy kikerülünk nagylányom csodás óvopedagógusainak óvó, terelgető, türelmes kezei alól.

A nyíltnapok nagyon pozitív élménye közepedte igazán megértettem, hogy miért mondják: Nem csak a gyereknek kell iskolaéretté vállni. A családnak is. Már itt, az általános iskolai felévételt tartalmazó határozat előtt  számos praktikus, hasznos tudást be kell szereznünk, hogy sikerrel vegyük a beíratás feladatát.

Összegyűjtöttük egy csokorba a leglényegesebb információkat a kedves leendő elsős szülőknek.

A szülőket leginkább lázban tartó kérdés az elmúlt hetekben, hónapokban az volt, hogy körzetes vagy nem körzetes iskola legyen?

A döntés szabadsága mindenkinek a magáé. Nem kötelező a lakcím szerinti beosztásban megjelölt körzetes iskolába íratni a gyereket.

Mi választunk intézményt. Ugyanakkor a körzetes gyerekeké az első hely. Ha marad a választott iskolának szabad férőhelye az osztályokban, akkor kerülnek sorra a nem körzetes gyerekek.

Itt olyan szempontok mentén rangsorolnak például, hogy az adott iskolába jár-e a nagytesó, a jelentkező gyerkőc sajátos nevelési igényű, vagy halmozottan hátrányos helyzetű-e.

Beírathatjuk tehát a gyereket a nem körzetes iskolába is. De ekkor is készülnünk kell a kötelező felvételt biztosító általános iskola nevével és címével az adminisztráció során. Meg kell adnunk a választott iskolában a jelentkezés során.

Bár az életérzés erősen át tud csapni a középiskolai, illetve egyetemi felvételi hajrába, azért azt fontos megjegyezni, hogy csak egy iskolába kell és lehet benyújtani a jelentkezést. Abba, amelyikbe íratni szeretnénk a gyermekünket.

Ennek a beíratásnak pedig személyesnek kell lennie. Mivel ez egy adminisztratív történés, a gyerkőcöknek nem szükséges ott lenni. Viszont mindkét szülőnek, egyöntetűen nyilatkoznia kell, hogy gyermeküket abba az adott iskolába szeretnék íratni. A dokumentumokon mindkét szülő aláírásának szerepelni kell.

Az iskolaválasztás akkor is közösen eldöntendő a gyermek sorsát érintő lényeges kérdésnek minősül, ha a szülők külön élnek, és a szülői felügyeletet csak az egyik szülő gyakorolja. Ez alól egyetlen kivétel van: amikor a különélő szülő felügyeleti jogát a bíróság az iskolaválasztás tekintetében korlátozta vagy megvonta. Akkor elegendő egyetlen szülő is a beíratkozáshoz.

Abban az esetben, ha nem tud mindkét szülő megjelenni az adminisztrációhoz, a távol maradó szülő - esetünkben például a férjem- nyilatkozhat arról, hogy a beiratkozást intéző szülő - esetünkben én- eljárhat a nevében. Ehhez a nyilatkozat elérhető a KRÉTA rendszer felületén.

Apropó KRÉTA! Ha hozzám hasonlóan korábban maximum az anyukás társaságok legendáriumaiban találkoztál a KRÉTA oktatási rendszer fogalmával, itt a remek alkalom elkezdeni az ismerkedést.

2023. április 5-től a személyes beiratkozást megelőzően már elkezdhettük bontogatni online szárnyainkat, és előzetesen rögzíthetjük a tanköteles gyermekünk adatait. (https://eugyintezes.e- kreta.hu/kezdolap)

Azért a bakikkal csak óvatosan! A későbbi adatmódosításra csak a kiválasztott iskolán keresztül lesz mód.

Általános iskolai felvételi körzethatárok Monoron 2023/2024. tanév

Az előzetes KRÉTA-adatszolgáltatás a várakozások szerint nagyban meggyorsítja majd a gyerkőc beíratását. Ugyanakkor ismét hangsúlyozzuk, hogy mindenképpen személyesen kell megtenni a beiratkozást.

A rendszerbe történő belépéshez szükséges adatokban, például a gyerek OM azonosító kódjában az óvoda tudja a szülőt segíteni. Illetve a Monori Tankerületi Központ is rendelkezésre áll e-mailen (jozsef.villand@kk.gov.hu) vagy telefonon 29/795-218 keresztül.

S hogy mi legyen mindenképp a táskánkban az általunk választott nagy napon?

  • A gyermek személyazonosságát igazoló hatósági igazolvány
  • A gyermek nevére kiállított TAJ kártya
  • A gyermek nevére kiállított lakcímet igazoló hatósági igazolvány
  • Nyilatkozat a közös szülői felügyeleti jog gyakorlására vonatkozóan
  • Az esetleges sajátos nevelési igényt vagy halmozottan hátrányos helyzetet
  • igazoló dokumentumokra.

Mindegyik irat esetén az eredetire van szükség.

Készüljünk fel arra is, hogy a beiratkozás során írásos döntést kell hoznunk arról, hogy az iskolaévek alatt etikaoktatást vagy hit- és erkölcstanoktatást választunk gyermekünknek. Természetesen utóbbi esetén a kívánt felekezetet is meg kell jelölnünk.

Azért azt fontos hozzátenni, hogy csak mert a városban létezik a választani kívánt felekezet, nem biztos, hogy az adott iskolában ténylegesen vállalt hit - és erkölcstanoktatást. Mindenképp nézzük meg az iskola honlapján a választható lehetőségeket, vagy érdeklődjünk a lelki vezetőnknél ez ügyben.

Hogyan tovább az 2023. április 20-i és április 21-i személyes beiratkozás után?

Legrövidebb ideig a körzetes iskolába jelentkezett gyerekek szüleinek kell izgulni. 2023. április 24-én az ő gyerekeik felvételt nyernek a körzetes iskolába.

A nem körzetes gyerekek felvételéről legkésőbb 2023. április 28-ig döntenek. Ezt követően fogjuk kézhez kapni a döntésről szóló határozatot. A határozat ellen természetesen lehet fellebbezéssel élni a Monori Tankerületi Központ felé.

A magam részéről én nagyon izgulok. Sok volt a kérdés, és még sosem csináltunk ilyet. De harmadszülött legkisebb lányunk idejére már biztos rutinból fog menni.

Minden szülőtársnak sikeres első KRÉTA élményt és a vágyottnak megfelelő általános iskolai beiratkozást kívánunk!

Forrás

Szalainé Miklós Melinda
- Monorimami -

 

 

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Miért nem tudsz fogyni? Dr Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus tanácsai

Miért nem tudsz fogyni? Dr Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus tanácsai

"Miért nem tudok fogyni?" Nézzük, van-e jó válasz, szakértői válasz a kérdésre!
Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére