Jelenlegi hely

A fülemüle éneke

Tudtad, hogy a fülemüle apuka hat héten át szünet nélkül, éjjel-nappal énekel a fiókáknak? De mire tanít ez a kis madár minket, szülőket? 

Miért énekel a fülemüle? 

Micsoda kérdés! Hát miért szalad a nyúl? Miért lóg az elefánt ormánya? Egy a professzor, aki a madarakat tanulmányozta, észrevette, hogy amikor a kis fiókák kijönnek a tojásból, a fülemüle apuka hat héten át szünet nélkül, éjjel-nappal énekel.

A fülemülék éneklése május első felében éri el csúcspontját, utána már a fiókák nevelése foglalja le a hímeket. De miért kell éjjel is énekelni? Miért nem elég csak nappal?

Fogta magát a professzor, kivett a fészekből két kis fiú fiókát, mert csak a fiúk, a hímek énekelnek. Bent a lakásában 3 hétig táplálta, aztán visszahelyezte a fészekbe. Ez a két kis madárka 3 hétig nem hallotta az apa énekét. Mikor megnőttek, eljött a kirepülés, ivarérés, olyan rikácsoló hangot adtak, hogy a nőstények elrepültek tőlük. Nincs párválasztás. Nincsen új fészek. Nem jön új nemzedék.

Nekem ez olyan hatalmas lecke volt. Itt vagytok szülők. Legalább 16-18 évig énekelhettek a gyermekeitek szívébe lelki dallamot. A fülemüle apukának csak 6 hete volt, és tudta, hogy éjjel-nappal fújni kell. Amelyik megtanulta, megtanulta. Kimegy, énekel, és jön a párja. De amelyik nem hallotta, nem kapott párt. Nincs folytatás. Nincsen új fészek. Nem jön új nemzedék.  

Megkérdem a szülőket, azalatt a kis idő alatt, 16-17-18 év alatt, ami adatott nektek, mit tudtatok beleénekelni gyermeketek lelkébe? Beleénekeltétek-e a gyerekek szívébe az igaz élet dallamát? Hogyan szállnak ki 18 év után a családi fészekből?

(Schmidt Egon: Miért énekel a fülemüle?, 1984)
Forrás: Zimányi József: Miért énekel a fülemüle?

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Naná, hogy nincs juharszirup!

Naná, hogy nincs juharszirup!

Ha kedd, akkor palacsinta nap – hangzott szigorúan az Esőember c. filmben. És bárhol jártak, palacsintázni kellett kedden. A lányaimmal kitaláltuk, hogy nyáron mi is keddenként palacsinta napot tartunk.
Retró emlékek, amiket csak a nagyinál láttam

Retró emlékek, amiket csak a nagyinál láttam

Ma, azaz július 13-án tartjuk a Nagymamák világnapját. Bizony a nagyiknak is van világnapja! Ebből az alkalomból összegyűjtöttem 10 db retró tárgyat és édességet, melyek megidézik a gyerekkoromat és a nagymamámnál töltött csodás napokat. Ezeket látva feldereng rengeteg emlék, illatok, ízek, együtt töltött boldog pillanatok. Gondoljunk ma (is) sokat a mamikra és ünnepeljük őket! Nosztalgiára felkészülni, íme a fotók:
Hideg meggyleves: a nyári hideg levesek sztárja

Hideg meggyleves: a nyári hideg levesek sztárja

Felülmúlhatatlan. Ha a receptem szerint készíted el, családod imádni fogja.
Pszichológiai öngondoskodás - lelki immunerősítők a mindennapokra

Pszichológiai öngondoskodás - lelki immunerősítők a mindennapokra

Mindannyiunknak vannak olyan napjai, hetei, amikor úgy érezzük, nem vagyunk jól mentálisan. Akár egy külső életesemény, akár a saját energiatartalékaink lemerülése okozza (vagy akár mindkettő), ilyenkor nehéz lehet egyedül lenni magunkkal, a gondolatainkkal, de sokszor még a párunkkal vagy családunkkal is.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére