Jelenlegi hely

Bennünk élő istennők – online előadás az Esztergomi Otthon Segítünk Alapítvány szervezésében.

Időpont: május 26. 17:00-18:30
Helyszín:

Regisztráció: https://docs.google.com/…/1XE1pkUfDvJcpO8z2TH_QGUW4djy…/edit

„Női életszakaszok - avagy mikor mire figyelünk?

Nők vagyunk, sokan, sokfélék. Életünk eltérő szakaszokból áll, de vannak általános érvényű minták, mint testünk változásai, mikor kezdjük az iskolát és vannak azok a dolgok, amelyek egyediek: ki hogyan éli meg a különböző változásokat, életkorszakokat, milyen a habitusa, milyen életcéljai vannak, milyen szerepekben kell helyt állnia.

I. Születéstől kamaszkorig

Amikor egy családban kislány születik, megjelenik a rózsaszín. A közfelfogás szerint a kislányok aranyosak, bájosak, szépek, cserfesek, babáznak, hisznek a tündérekben, szabad sírniuk, ügyesek a kézműves dolgokban. Azt hiszem érezhető, hogy mennyi sztereotípia jelenik ilyenkor meg, amiknek java részét mi is továbbadjuk.

Természetesen nem minden kislány ilyen. Vannak harcos, dacos, magának való, kétbalkezes, autót tologató lányok is, akik a családtól függően vagy jól érzik magukat, mert van erre terük; vagy nem, mert nem felelnek meg a szülői kívánalmaknak. Szülőként tudnunk kell, hogy gyermekeink születési habitusa is fontos tényező életük során, nemcsak a nevelésünk számít.

II. Kamaszkortól a pártalálásig

Kamaszkor a maga viharaival, testi változásaival, érzelmi hullámzásaival. Ugye már mindenki találkozott viháncoló tinilányokkal? Talpig feketébe öltözött befelé forduló tinilányokkal? Egész nap tanulós tinilányokkal? Feleselő tinilányokkal? Vagy akár csak egy lánnyal, aki mindezt képes volt produkálni egy napon belül.

Tetszeni akarunk a másik nemnek és ha ez összejön, akkor szárnyalunk, ha nem, akkor nagyon mélyen van az önbizalmunk.

Számtalan sok módon ágazik itt már az általános női életút: vannak akik továbbtanulnak (és sok éven át tanulnak), vannak akik dolgozni kezdenek, vannak akik hamar megtalálják a párjukat, vannak akik később. Vannak olyanok is, akik nem találnak párra. Mindenkinél máshol van a fókusz: tanulás, karrier, szerelem. A megélés is különböző attól függően, ki mire vágyik.

III. Anyaság kora

Már előbb is említett sokféle elágazás itt még több lesz, vannak olyan nők, akiknél ez a szakasz kimarad. Akár tudatos döntés miatt, akár azért, mert nem találták meg azt a személyt, akivel családot alapítottak volna.

Aki megtalálta a párját és gyermeket is vállalnak, akkor is eltérhet a fókuszuk, például ki hány gyermeket vállal, mekkora korkülönbséggel, otthon marad-e velük, vagy visszamegy dolgozni, esetleg vállalkozásba kezd, tanulni kezd a gyerek(ek) mellett. Milyen érzelmi, önismereti utat jár be ebben az időszakban, hogyan érzi magát anyaként. Ez a kiteljesedés ideje, vagy egy társadalmilag elvárt feladat megélése.

Sikerül egyensúlyt találni a munka-család tengelyen? Milyen az anyaszerep mellett feleségként, dolgozó nőként megjelenni.

IV. Idősebb kor

Ha megélte a nő az anyaságot, akkor eddigre már a gyerekei felnőttek, ha nem alapított családot, akkor valószínűleg a munkájában sikereket ért el. Ilyenkor jönnek a nagy kérdések: ki vagyok én? Mi célom a világon? Mi vár még rám? Fontos, hogy ebben az időszakban milyen testi, lelki egészségi állapotban van a nő, milyen célokat talál. Magányos? Van párkapcsolata? Vannak barátai, programjai? Mikor érzi jól magát? Egyedül, társaságban?”

A 2020. május 26-i Bennünk élő istennők - erősségeink és gyengeségeink gyermekként, társként, anyaként és a karrierben online előadásban ezekről is szót ejtek majd.

Szeghyné Gurin Eszter
life coach, művészetterapeuta, mediátor

(A program az EFOP-1.2.9.-17-2017-00025 „NŐK –Munka-Család” projekt keretében valósul meg)

https://vimeo.com/106272915

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Meghallgatlak! telefonos segítség az autizmussal élő gyermekek szüleinek

Meghallgatlak! telefonos segítség az autizmussal élő gyermekek szüleinek

A Nem Adom Fel Alapítvány Léleköntő programjának keretein belül indult telefonos szolgáltatás március 23-a óta elérhető a segítségre szoruló autizmussal vagy ADHD-vel élő gyermekek és szüleik számára. Céljuk, hogy a koronavírus miatt kialakult különleges helyzetben is segítségre találjanak az érintett családok.
Otthon nyaralunk! - Tippek, ötletek, hogy az idei is feledhetetlen legyen

Otthon nyaralunk! - Tippek, ötletek, hogy az idei is feledhetetlen legyen

Bizony nem a drága játékok, a luxus nyaralások azok, amikre a gyerekeink vágynak, hanem a velünk töltött időre, a bolondozásra, a sok mókára.
Ha újra itt a nyár - Jól jön a "digitális" szülői felügyelet!

Ha újra itt a nyár - Jól jön a "digitális" szülői felügyelet!

Te is szeretnéd biztonságban tudni a nagyobb gyerekeidet? Jó lenne, ha nyáron nem a kütyüket nyomkodnák egész nap? Találtam egy hasznos alkalmazást, amivel nyomon követheted, hogy mikor, merre jár, szabályozhatod a képernyőidőt és a tartalmakat is. Érdekel?
21 retró fotó a babakocsi százéves történetéből

21 retró fotó a babakocsi százéves történetéből

Milyen babakocsiban tologatták a szüleinket és nagyszüleinket? A századfordulótól a 1980-as évekig bemutatjuk a legérdekesebb modelleket a Fortepan képei alapján.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére