Jelenlegi hely

Babamérleg: vásárlás vagy bérlés? Melyik mellett döntsek?

Szeretnéd pontosan tudni, mennyit evett a babád egy szoptatás alatt? Alkalmanként vagy rendszeresen jó lenne látni, hogyan fejlődik a gyerkőcöd? Igazából csak pár hónapra kell, és emiatt nem akarsz megvásárolni egy új készüléket? Vagy több gyereket terveztek és inkább megvennéd? Melyik mellett döntsek: vásároljak vagy inkább béreljek? Segítünk!

Kezdjük az elején: szükség van egyáltalán babamérlegre?

Gyakran hallom ezt a kérdést az anyukák részéről, és meg is oszlanak a vélemények a szükségességéről. Akik szerint nem kell, általában azzal érvelnek, hogy csak felesleges stresszt jelent az anyukának, vagy régen sem használták és mégis felnőttek a gyerekek. Én azon az állásponton vagyok, hogy ha az anyuka úgy érzi, hogy ő ettől lesz nyugodtabb, akkor használja. Jó megoldás, ha ad pár napot a gyerkőccel az összeszokásra, és majd akkor kiderül, hogy kell-e vagy sem. Igen, dönthetsz úgy is, hogy egyáltalán nem méred, majd csak a kötelező vizsgálatkor a védőnőnél.

BABAMÉRLEGET KÖLCSÖNÖZNÉL?   KATTINTS IDE!

Na de nézzünk konkrét helyzeteket!

  • Ha a baba tápszeres, vagy az anyatejet cumisüvegből kapja, akkor szinte felesleges a mérleg, hiszen nélküle is tudja az anyuka, hogy mennyit evett a gyereke. Miért írtam, hogy „szinte felesleges”? Előfordul ugyanis, hogy annyit bukik a baba, hogy lehetetlen megállapítani a ténylegesen elfogyasztott mennyiséget.
  • Ha szoptatott baba etetés után sokat sír, megnyugtató lehet az anyukának, hogy tudja az okokat, vagy legalább ki tudja zárni, hogy nem a mennyiséggel van a gond. Igen, mert lehet, hogy amiről mi azt hisszük, hogy elegendő, az a mérleg szerint még közel sem az.
  • Ha a gyerekorvos, védőnő szerint nem megfelelő a babánk súlygyarapodása, akkor kérheti, hogy a következő látogatásig jegyezd fel az etetés előtti és utáni értékeket.

Mennyi ideig és hányszor mérjem a babámat?

Tapasztalatom szerint általában a baba születése utáni első 3-6 hónapban szokták a családok a babamérleget használni. Ennyi idő alatt az anyukák ugyanis megismerik gyereküket, és mérleg használata nélkül is meg tudják ítélni, hogy eleget evett-e vagy sem. Másrészt, ahogy fejlődnek, nőnek a babák, egyre többet mocorognak, így a mérés is egyre nehézkesebbé válik.

Naponta? Hetente? Netán minden etetés után? Megoszlanak a vélemények itt is. Ha minden rendben, hetente egyszer elég megmérned babád súlygyarapodását, hiszen ilyen rövid időn belül nem gyarapodnak egyenletesen és a napi mérés akár félrevezető is lehet. Ugyanakkor tapasztalatból tudom, hogy ha nehézségek adódnak a szoptatásnál, akkor bizony sokszor csak a mérleg kijelzője ad megnyugvást az anyukáknak. Egy biztos: hazaadást követően 1, 3, 6 hónapos, illetve 1 éves korban a védőnőnél biztosan feljegyzik gyerkőcöd súlyát az egészségügyi kiskönyvébe.

Miért előnyösebb a digitális babamérleg a hagyományosnál?

Egyrészt sokkal egyszerűbb a kezelése (bekapcsoljuk, gyerkőcöt rátesszük, és máris kijelzi az eredményt), másrészt sokkal pontosabb is, ami főleg az elején különösen fontos, amikor még keveset eszik a baba. A legtöbb digitális babamérleg 10 grammos pontossággal mér, grammos pontosságú mérleggel - a kórházat leszámítva – még nem találkoztam.

Mit tudhatnak még a digitális mérlegek?

  • Automatikus kikapcsolás, így kímélve az elemet.
  • Hold (tartási) funkció vagy anti-vibrációs rendszer, aminek köszönhetően a gyermek mozgása közben is pontos eredményt ad.
  • Mérleg az utolsó mérést is tárolhatja, sőt két mérés közötti különbséget is kiírja (utóbbi szoptatásnál hasznos, mivel látható, hogy a baba mennyit evett).
  • Jelzi az elem lemerülését, a túlterhelést.
  • Általános, konyhai mérlegként vagy akár 20 kilogrammig is használható.

Vásárlás vagy bérlés?

Ha rövid időn belül több gyereket terveztek, vagy a családban várható több baba születése, akkor jó ötlet beruházni egy mérlegbe. Ha viszont bármilyen okból kifolyólag csak rövidebb ideig szeretnéd használni a mérleget, akkor a bérlést javaslom, mivel felesleges pénzkiadástól kímélheted meg magatokat. Arról nem is beszélve, hogy a nem használt mérleg helyet foglal az otthonotokban. Ahogy telnek az évek, egyre több babaholmit halmozhatsz fel, ha nem gondoskodsz az értékesítésükről, továbbadásukról: először csak egy doboz, majd egy polc, végül egy egész garázs telik meg velük…

Ha vásárolsz és még garanciás, mindenképpen kérdezz rá, hogy mi történik, ha meghibásodik a készülék. Ha ugyanis visszaküldik a gyártónak és nem adnak cserekészüléket a javítási időre, akkor bizony mérleg nélkül maradtok. Ha bérelsz, a kölcsönzők biztosítanak cserekészüléket, de akkor is érdemes rákérdezni, mert lehet, hogy hétvégén, ünnepek alatt nincsenek nyitva.

Akárhogy is döntesz, nagyon sok örömet kívánok babád fejlődéséhez, az anyasághoz (apasághoz)!

Szerző: Dr. Regősné Oláh Zsanett


 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Készíts saját Állatkertet! - 10 részes nyomtatható kreatív kézműveskedés és játék

Készíts saját Állatkertet! - 10 részes nyomtatható kreatív kézműveskedés és játék

A Fővárosi Állatkert oldalán ingyenesen letölthető és nyomtatható kreatív sorozatot találtunk, ami az alkotókedvű állatbarátoknak szól. Készítsd el saját állatkertedet! Az elefántoktól a majmokig, a szavannák lakóitól a kengurukig sok állattal megismerkedhettek, rejtvények, színezők és más kézműves foglalkoztatók várnak.
Fiús kontra lányos anyukák – tényleg van különbség?

Fiús kontra lányos anyukák – tényleg van különbség?

Balett, pörgős szoknya és színes hajcsatok, vagy foci, toronyépítés és mászókáról ugrálás?
Kincsre bukkantam, avagy hogyan táplálták anyáink 40 éve csecsemőiket

Kincsre bukkantam, avagy hogyan táplálták anyáink 40 éve csecsemőiket

Sokan mondják, hogy 6 hónapos kor előtt kizárólag anyatejet szabad adni a babának, mások meg azt, hogy már 3 hónaposan is elkezdhető a hozzátáplálás.
Az első itthoni vakációs nap margójára… avagy hogyan boruljunk ki már az első napon

Az első itthoni vakációs nap margójára… avagy hogyan boruljunk ki már az első napon

Alig várod, hogy elkezdődjön a vakáció, és végre együtt legyél a gyerekekkel. Tele vagy kreatív ötletekkel, ideákkal... aztán a nap végén már visszaszámolsz az első óvodai vagy tanítási napot várva. Ismerős?

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére