Jelenlegi hely

5 tipp a nyári gyomorbántalmak elkerülésére

Dr. Karoliny Anna, a Czeizel Intézet gyermek gasztroenterológusának tanácsai, hogy valóban felhőtlen legyen a nyaralás a család minden tagjának.

A nyári időszakban hajlamosak vagyunk megengedőbbek lenni étrendünkben is: nyaralás, kalandozás közben sok új ízt, helyet kipróbálunk. Azonban a vakációt elrontó betegségek elkerüléséhez érdemes a vonzó gyorsételek és önfeledt strandolások forgatagában is fokozottan figyelni, mi kerül főleg a picik gyomrába. Dr. Karoliny Anna, a Czeizel Intézet gyermek gasztroenterológusának tanácsai segítenek a panaszmentes üdülés megvalósításában.

 

Figyeljünk a bőséges folyadékbevitelre!

A megfelelő mennyiségű folyadékbevitel a hőségben a gyermekek egészségmegőrzésének alapvető feltétele. Ha huzamosabb ideig a szabadban, napon tartózkodunk, ügyeljünk arra, hogy a kicsik folyamatosan igyanak néhány kortyot – cukros üdítők helyett lehetőleg ásványvizet -, a kiszáradás ugyanis különösen nagy veszélyt jelent a nyári hónapokban. A hidratált szervezet ráadásul a gyomorfertőzésekkel is könnyebben megbirkózik.

Óvatosan az egzotikus finomságokkal!

Bármilyen csábító is, külföldi, főként egzotikus nyaralás alatt soha ne együnk utcán árult nyers halakat, tenger gyümölcseit! Baktérium vagy vírus által fertőzött étel könnyen okozhat gyomorhurutot, ezért csak ellenőrzött, megbízható vendéglátóhelyen ismertessük meg a család legkisebb tagjait a helyi gasztronómiával. Ha nem vagyunk biztosak a folyóvíz minőségében, kizárólag palackozott ásványvizet igyunk és a piacon vásárolt gyümölcsöt, zöldséget is azzal mossuk meg. Ügyeljünk a jégkockára is: kétes minőségű vízből készült hűsítő miatt könnyen bajba kerülhetünk!

 

Nyáron is fontos az egészséges étkezés!

Nehéz nemet mondani, ha csemeténk a strandon lángosért vagy hamburgerért ácsingózik. A gyomorrontások elkerüléséhez azonban fontos egyensúlyban tartani a zsíros gyorsételek és a könnyedebb fogások arányát. „Melegben az az ideális, ha nehéz ételek helyett az egészségesebb ebédet részesítjük előnyben: lehetőleg friss zöldségekből készült salátával, könnyű húsokkal. Egy kis fantáziával akár szezonális gyümölcsökből is varázsolhatunk ínycsiklandozó desszertet” – javasolja a szakértő.

Figyeljünk az ételek szavatosságára, megfelelő tárolására!

A hőségben szigorúan figyeljünk a készételek, hús-és tejtermékek szavatosságára és minőségére. A szalmonellafertőzés megelőzése érdekében a maradék ebédet azonnal tegyük hűtőbe, tojást tartalmazó élelmiszert, salátákat pedig csak megbízható helyen vásároljunk. Saját készítésű menü esetében is érdemes a tojást megmosni felhasználás előtt, utazáshoz pedig soha ne csomagoljunk tojásos, felvágottas, majonézes szendvicset!

 

Ne vegyük félvállról a strandolás után jelentkező rosszullétet!

A strandok, tavak vizében a fürdőzőknek köszönhetően nyáron elszaporodnak a vírusok, baktériumok. A játék közben lenyelt víz könnyen lázzal, hasmenéssel, hányással járó bélhuruthoz vezethet. „A kis beteg tünetei normál esetben – megfelelő hidratálás mellett – néhány nap alatt maguktól is elmúlnak, de kifejezett tünetek, itatási nehezítettség, elesettség, aluszékonyság esetén feltétlenül forduljunk orvoshoz! – figyelmeztet a Czeizel Intézet gasztroenterológusa. 

 

Dr. Karoliny Anna gyermek gasztroenterológus, Czeizel Intézet; Képek: redlemon.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

A szívünk nem felejt - mi se feledkezzünk meg róla!

A szívünk nem felejt - mi se feledkezzünk meg róla!

Szeptember 29-én a világ minden táján a szív egészségére hívják fel a figyelmet. A Szív világnapja jó alkalom arra, hogy megálljunk egy pillanatra, és átgondoljuk: vajon mi mindent tehetünk saját szívünkért és szeretteink szívének egészségéért. A szív nemcsak a test motorja, hanem életünk, energiánk és mindennapi aktivitásunk alapja.
Tiszta Hegyek Napja – Miért fontos, és mit tehetünk mi?

Tiszta Hegyek Napja – Miért fontos, és mit tehetünk mi?

Szeptember 26-án világszerte a Tiszta Hegyek Napját ünnepeljük. Ez a nap arra emlékeztet minket, hogy a hegyvidéki környezet nemcsak gyönyörű és lenyűgöző, hanem sérülékeny is. A hegyek ökoszisztémái kiemelten fontosak: innen ered az ivóvíz jelentős része, otthont adnak ritka növényeknek és állatoknak, és pihenést, feltöltődést nyújtanak az emberek millióinak.
Egy apró szó, ami megváltoztatja az életünket - Hála világnapja

Egy apró szó, ami megváltoztatja az életünket - Hála világnapja

Szeptember 21-én a világ a hála világnapját ünnepli. Első hallásra talán furcsán hangzik, hogy egy külön napot szánunk ennek az érzésnek, pedig ha jobban belegondolunk, kevés dolog van, ami ennyire képes átalakítani a mindennapjainkat.
Jót tenni jó – családi ötletek a Jótékonyság Világnapjára

Jót tenni jó – családi ötletek a Jótékonyság Világnapjára

Szeptember 5-én a világ minden táján a jótékonyságot ünneplik. Ez nem egy „nagy szavakból álló” ünnep, hanem inkább emlékeztető: mindannyian képesek vagyunk jobbá tenni valakinek a napját, néha egészen apró dolgokkal.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére