Jelenlegi hely

A debreceni Virágkarnevál titkos műhelyében jártunk

Láttuk a Szinyei Lila ruhás nőjét amint épp hanyatt fekve sminkelik, Vukot aki a hátunk mögött szelfizgetett, fehérben a Trianon előtti nagy Magyarországot arkangyalostúl, a Szent Korona renoválását… és rengeteg virágot. Gyere nézz be velünk Te is!

A debreceni Virágkarneválról írtunk már egy jó kis retró pletykás cikket, de a téma megunhatatlan. Egyrész mert elkezdődött a visszaszámlálás, másrészt idén végre sikerült a műhelybe is bejutnunk és készülés közben meglesni a műveket.

Steril labor helyett közösségi alkotótér

A műhelyként szolgáló hangárba lépve megcsap minket a ragasztó és festékszag, csinos fiatal diákok és egyetemisták festegetnek, szórják, vágják a szárazvirágot, profi virágkötők ragasztópisztollyal rögzítik a virágfejeket a hungarocellel burkolt szobrokra. Itt-ott halk zene szól, zúg, szikrázik a hegesztőgép. Mindez hatalmasnak tűnő teherautóplatóra rögzített fapallók között zajlik, a falakra, szerelőasztalokra rögzítve a tervek, képek és modellek a megformálni választott eredeti művekről…

Gondolattól a vázig

A kocsikra formált alakok eszmeiségét, az alakokat, a megidézni kívánt szereplőket maguk a kocsikat állító cégek, szervezetek találják ki, de a megvalósítás a műhely dolgozóinak, a diákmunkásoknak és az önkéntes díszítőknek köszönhető.

A kompozíciók megtervezésénél a műhelyvezetők, statikusok és profi szakemberek véleménye számít. Az építményeknek stabilnak kell lennie, hagyományosan sok-sok kilométert tesznek meg a városban, majd útra kelnek és köztéri szobrokká lesznek egy rövid időre. Nagyváradon, Hajdúszoboszlón. Idén a járványhelyzet miatt a karnevál leglátványosabb része, a nagy Felvonulás elmarad, de

a kocsikat meg lehet csodálni majd egy kiállítás keretében a Kossuth téren majd a Nagyerdőn augusztus 20-23-a között.

Míg 2019-ben 18 kocsi készült, idén, a különleges helyzet miatt csak 10 kompozíció gurul majd ki a műhelyből augusztus 20-án reggel.

Száraztól az élőig

Ha eddig nem is tudta valaki elképzelni, hogy mennyi munka és türelem van egy-egy hatalmas virágkompozíció mögött, ide belépve rögtön megérti. És el is varázsolódik egy életre.

Májustól rajzolják, formálják a fém szerkezetre kerülő hungarocell tömböket, tűzik, vágják a szárazvirágot.
Vannak felületek, melyeket egész virágfejekkel fednek be, de sok helyen a beragasztózott alapra apróra morzsolt szárazvirág kerül. Csak kézzel lehet apróra dolgozni, különben túl sok lesz a száraz por. A felületeket előtte színükre le is festik, hogy sérülés, az élő virágokat érő nap, eső okozta károk esetén is a hatás tökéletes maradjon. – árul el a sok apró titok közül párat a műhely egyik vezetője, kivitelezésért felelős Gulyás Tamás.

Évente változó tematikája van a virágkarneváli kocsiknak, az idei évben a nagy magyar szellemek, uralkodók és a tudás és környezetünk van a központban. Így fogjuk majd látni Semmelweis Ignácot, Fekete István emlékév lévén Vukot, a kis rókát; a környezetvédelemre fókuszálva a Tűzkakast, koalákat;

Egyszer volt, hol nem volt az Élet francia rajzfilmsorozat alakjait; Szinyei Lila ruhás nőjét amint a festményből kilépve szoborként jelenik meg; Szent Lászlót, a lovagkirályt páncélban a lován; Bocskai fejedelmet különleges fejedelmi díszeivel vagy a Trianon előtti nagy Magyarországot.

 Az utolsó nap adrenalinbomba: időben megérkezik-e a több kamionnyi élővirág Hollandiából?

Hónapok munkája fordul meg az utolsó napon. A hűtőkamionok hozzák kora reggel a műhely udvarára a friss dáliafejeket Hollandiából és rengeteg önkéntes kitartó tűzőmunkájának eredménye látszik másnap a szobrokon. Általában két kamion érkezik, de idén egy is elég lesz. A virágfejeket erre a napra rengeteg önkéntes munkájával kiegészítve tűzködik fel, de ez sem mindegy, hogyan. Vigyázni kell, nem jó, ha túl sűrű vagy túl ritkás, van, hogy néha vissza is kell szedetni.

A környezetvédelem is szempont

Igen, egy ekkora rendezvény díszleteinél is lehet szempont a környezetvédelem és az újrafelhasználás.

  • Az élő virágokat a kidobástól mentik meg: szaporításhoz használt virágtövekről szedik le a holland kertészetben és kerülne rögtön a kukába. Így viszont sokakat megörvendeztetnek még. A karnevál után a leharcolt virágfejeket türelmes munkával leszedik a téli hónapokban a hungarocell alapokról, és komposztba kerülnek.
  • A hungarocell lapokat egy erre szakosodott cég elviszi és újrafeldolgozva épületek falára kerül.
  • A fémvázakat feldarabolják, és a következő évben újrahasználják.

Igaz, mindez idő és munkaigényes, de rengeteget lehet vele megtakarítani, megéri. - árulja el a folyamatról véleményét Gulyás Tamás.

Egy napos felvonulásból egy hetes rendezvénysorozat

A valaha egynapos rövid biciklis felvonulásból mára egy hetes rendezvénysorozattá nőtte ki magát a Debrecen Virágkarnevál. Egyediségét nem csak a nagy felvonulás hangulatában és látványosságában, de a világszinten egyedülállóan nagy virágkompozicióknak is köszönheti. Az egész várost megmozgató esemény hatalmas élmény résztvevőknek, látogatóknak egyaránt. A családbarát programok mellett a kifejezetten gyerekeknek szóló Galiba fesztivál egy hétig csak a kicsik kedvét keresi a Ludas Matyi hasonmás versenytől a rengeteg szabadtéri játékig, előadásig. Egyszer látni kell!

ADL - Debrecenimami

 

 

Lóportré
Lóportré - részlet
Részlet a Szent Koronából, mely a rendezvény nyitókocsija
Tűzkakas
Címer virágból

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Lázár Ervin: A csodapatika

Lázár Ervin: A csodapatika

Lázár Ervin meséje tükröt tart elénk, hiszen a történetben szereplő patikában nem "gyógyszereket" lehet kapni. Te bemennél ide?
Az utolsó út

Az utolsó út

Szívhez szóló történet egy taxisofőrről és az utolsó útjára induló utasáról.
5+1 tipp, amit megtehetsz a lelki egészségedért - Szakértői tanácsok a Lelki Egészség Világnapján

5+1 tipp, amit megtehetsz a lelki egészségedért - Szakértői tanácsok a Lelki Egészség Világnapján

Szinte a csapból is az folyik, hogy az egészségünk érdekében mozogjunk rendszeresen és figyeljünk oda a helyes táplálkozására, de arról jóval kevesebb szó esik, hogy miként őrizhető meg a mentális jóllétünk, pedig ez manapság, amikor a járványhelyzet miatt még bizonytalanabbá váltak a hétköznapok, a korábbiaknál is fontosabb. Október 10., vagyis a lelki egészség világnapja alkalmából dr. Koppány Szilveszter, az Unilever Orvos Tanácsadója összegyűjtött 5+1 tippet, melyek segítségével könnyebben őrizhetjük meg lelki egyensúlyunkat.
Te mikor voltál utoljára mellszűrésen?

Te mikor voltál utoljára mellszűrésen?

A járvány alatt se feledkezz meg magadról és egészségedről! Október a mellrák hónapja, beszéljünk róla! Az önvizsgálattól a szűrővizsgálatokon át a férfi mellproblémákig.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére