Jelenlegi hely

Felfedeztük a Millenáris Széllkapu Parkot

Háromdimenziós függőkertet, kilátót, játszóteret, rengeteg árnyékos pihenőhelyet, pompás növényeket és kis tavat is találtunk a héten átadott Millenáris Széllkapu Parkban. Ideális helyszín a kikapcsolódásra, feltöltődésre a városban, ne hagyjátok ki! Mutatjuk a képeket!

Kinyílt a tér

Augusztus 20-án adták át a II. kerületben a korábbi Millenáris Parkhoz kapcsolódó új területet, a Millenáris Széllkaput. A 35 ezer négyzetméter területű park növeli a főváros zöldfelületeit, 355 fa, sok virág és bokor, egy cseresznyefa-liget is helyet kapott, látványos design-napelemek, 650 négyzetméteres tó és látványsétány is várja a lazítani vágyókat.

Emlékszem, mi volt a helyén korábban: egy hatalmas szürke irodaház, mögötte elhagyott gyárcsarnokok. Az egykori Ganz-gyár területén, a Margit körút, a Kis Rókus utca és a Mamut bevásárlóközpont által határolt területen a tervezők egy úgynevezett origamiparkot terveztek: a különböző karakterű parkrészeket strukturált és könnyen átjárható egységekben helyezték el.

A Széllkapu név onnan jön, hogy a szél útját már nem zárják el az épületek, a kinyílt téren érezhető a szélcsatorna enyhe huzata, jobb lett a levegő a környéken, ill. a szomszédos Széll Kálmán tér nevére is utal.

Függőkert

A park leglátványosabb része a függőkert – ez egyébként Közép-Európa legnagyobb függőkertje –, amire akár üveg panorámalifttel is fel lehet menni. Felmentünk a felső szintre, ahonnan kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. Innen térképszerűn rálátunk a parkra, a sétányokra. A park hármas egységet alkot: a buja, sűrű növényzet az erdők, a vadvirágos rész a magyar mezők, a két rész találkozásánál a tó az élővizek világát idézi.

A függőkert hatalmas vertikális zöldfelülete a park egyfajta kiterjesztése, ami átvezet a Millenáris park másik részébe, a Margit körút felé. A kúszónövényektől (pl. borostyán, vadszőlő) a fal színe az évszaktól függően változik. A hőségben érezzük, hogy tényleg hűvös mikroklímát teremt a növényfal.

Park a 21. századi városlakóknak

A tervezők célja az volt, hogy „funkciójában, formavilágában és bátorságában is” létrehozzanak egy olyan modern parkot, ami a 21. századi városi ember közege. Ami környezettudatos, energiatudatos, valamint akadálymentes, ami ideális helyszín a pihenésre, egyben látványos is. Úgy tűnik, sikerült megvalósítani.

A változatos domborzatú parkban a fenntarthatóság érdekében főleg honos, a városi klímát jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választottak. A százötven díszcseresznye fa cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot ad, de vannak a lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is.

Mellette évelő növények, rengeteg díszfű, bokrok és virágok színesítik a területet. A fák előtt kis táblákat találunk QR-kóddal: hasznos tudnivalókat olvashatunk róluk.

A park középső részén déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Többen már kifeküdtek a zöld fűre. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egyidőben, különböző helyszíneken.

A 650 négyzetméter vízfelületű tó vízinövényeknek ad otthont, a partján pihenőbútorok segítik a kikapcsolódást. A Margit körúti részen, a tó közelében helyezték el a párásító fúvókkal is felszerelt vízjátékot. A csobogó vízsugarak közt szeretnek szaladgálni a gyerekek. Este színes fényekkel világítják meg a vízsugarakat.

A népszerű Zöld Péter játszótéren kívül egy új mászólabirintus és zsinóros játszótér is várja a gyerekeket. Terveznek még baba-mama szobát és vizesblokkot, valamint két teraszos kávézóépület is.

A sétautak találkozásánál három látványos, gomba alakú, árnyékot adó designnapelemet helyeztek el, melyeknek tetején lévő napelemek termelik az energiát.

A park alatt 500 férőhelyes mélygarázs, elektromosautó-töltőállomás és biciklipártároló is elfér. A növényzet ide is bekúszik: a lejáró körüli elemeket is zöldfelület borítja.

Nekem az is tetszik, hogy ebben a szép környezetben nincs zsúfoltság, lehet találni nyugodt, csendes zugot, ahol kiülhetünk, olvashatunk. A városlakók és a turisták már elkezdték használatba venni az új parkot, ahol tudnak töltődni, sétálni a forgalmas nagyvárosban és találkozási pontnak is nagyszerű.

Felhasznált forrás: tspc.hu

Halász Kinga
- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

VI. MESTERECSET PÁLYÁZAT

VI. MESTERECSET PÁLYÁZAT

Pályázat típusa: gyerek-és diákpályázatKorosztály: 5-18 évesekBeküldési határidő: 2020. november 8.
Lázár Ervin: A csodapatika

Lázár Ervin: A csodapatika

Lázár Ervin meséje tükröt tart elénk, hiszen a történetben szereplő patikában nem "gyógyszereket" lehet kapni. Te bemennél ide?
Az utolsó út

Az utolsó út

Szívhez szóló történet egy taxisofőrről és az utolsó útjára induló utasáról.
5+1 tipp, amit megtehetsz a lelki egészségedért - Szakértői tanácsok a Lelki Egészség Világnapján

5+1 tipp, amit megtehetsz a lelki egészségedért - Szakértői tanácsok a Lelki Egészség Világnapján

Szinte a csapból is az folyik, hogy az egészségünk érdekében mozogjunk rendszeresen és figyeljünk oda a helyes táplálkozására, de arról jóval kevesebb szó esik, hogy miként őrizhető meg a mentális jóllétünk, pedig ez manapság, amikor a járványhelyzet miatt még bizonytalanabbá váltak a hétköznapok, a korábbiaknál is fontosabb. Október 10., vagyis a lelki egészség világnapja alkalmából dr. Koppány Szilveszter, az Unilever Orvos Tanácsadója összegyűjtött 5+1 tippet, melyek segítségével könnyebben őrizhetjük meg lelki egyensúlyunkat.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére