Jelenlegi hely

Önkéntesnek lenni jó! Hogy miért?

Mivel az önkéntes munka anyagi ellenszolgáltatás nélkül valósul meg, ebben az esetben nem a pénz az, ami munkavégzésre motiválja azokat, akik az önkéntességet kipróbálják.
Az önkéntesség komoly változást indíthat el az életünkben. Kinyílik számunkra a világ, máshova helyeződnek a hangsúlyok, az is előfordulhat, hogy elkezdjük átértékelni az addigi meggyőződéseinket, értékeinket.
 

Történt már Veletek ilyen?

Hasonló érzés lehet egy új párkapcsolat kezdete, akár egy költözés, vagy egy gyermek születése is.
Amiről ez a cikk szól, azonban nem más, mint egy önkéntes tapasztalat – ahogyan azt én, és sok más önkéntes társam megélte már.
Talán önellentmondásnak tűnhet, arról írok, hogy az önkéntesség milyen sokat tud adni, de felmerülhet a kérdés: minden anyagi ellenszolgáltatás nélkül segíteni nem azért kezd az ember, mert elsősorban másokkal szeretne jót tenni?


Az önkéntesség motivációi

Mielőtt csaknem öt évvel ezelőtt először indultam el egy krónikus betegséggel élő gyerekeknek szervezett táborba, többen is megkérdezték a barátaim közül: „Biztos nem fog ez megviselni téged?”
Rengeteg helyen utánanéztem és utánaolvastam a tábornak, és az egyetlen, amiben biztos voltam, hogy egy ilyen tábor, ilyen programokkal nagyon jó élmény a gyerekeknek, és ehhez én is hozzá szeretnék járulni. Egy kicsit aggódtam előtte, de amit tapasztaltam, az felülmúlta az elképzeléseimet.

Az önkéntesség élménye annak a jó érzését is nyújtja, hogy van értelme annak a munkának, amit a gyerekekért végzünk, ezen felül egy olyan közösségbe való tartozás érzését adja, ahol mindannyian együtt, ugyanazért munkálkodunk. Egymásra való odafigyeléssel és bátorító szavakkal erősíthetjük társainkat is.
A jó csapatmunka, a támogató közösség, és annak az érzése, hogy valami jót teszünk a világban, nagyon erős motiváló erővel bír, akár önkéntességről, akár hivatásként űzött munkáról legyen szó.

Az önkéntesség pozitív pszichológiai vonatkozásai

Évekkel később, végzős pszichológushallgatóként elérkezett az ideje annak, hogy szakdolgozati témát válasszak. Azt vizsgáltam pszichológiai kérdőívekkel, amiben személyes tapasztalatom is van: az önkéntes segítő tevékenység pozitív pszichológiai összefüggéseit – vagyis többek között azt, hogy az ilyen tevékenységet végző emberek a jóllétnek milyen fokát élik meg, és a boldogságukat milyen típusú tevékenységekben keresik.
A megkérdezett önkéntesek következetesen nagyobb jóllétről, tehát az élet több területén (társas kapcsolatok, spiritualitás, érzelmi jóllét) való elégedettségről számoltak be, ellentétben azokkal a megkérdezettekkel, akik nem végeznek hasonló tevékenységet.
Ezen kívül az önkéntes munkát vállalók az elégedettség érzését inkább olyan tevékenységekben keresik és találják meg, amelyekben el tudnak merülni, kibontakoztathatják a képességeiket, fejleszthetik az önismeretüket, tartós sikerélményeket érhetnek el, ezáltal egy újfajta értelmet tulajdoníthatnak az életüknek.

Ehhez viszonyítva kevésbé keresik az olyan tevékenységeket, amelyek azonnali, de rövid ideig tartó pozitív érzésekkel járhatnak, nem kell értük erőfeszítéseket tenni, és viszonylag cél nélküliek (például egy szelet torta elfogyasztása, vagy egy mozifilm).

Habár a pszichológiai kutatások eredményeit érdemes óvatosan, és nem kőbe vésett igazságként kezelni, a saját és az önkéntes társaim tapasztalatai is hasonló irányba mutatnak.
Hiszen azáltal, hogy támogatjuk a gyerekeket saját képességeik felfedezésében, társas kapcsolatok kialakításában, önmaguk és egymás elfogadásában, új élmények és tapasztalatok gyűjtésében, mi is rengeteget tanulunk: jól segíteni, jobban odafigyelni, bátorítani, kérdezni, együttműködni, és mindezt nem csak a gyerekeknek, de egymásnak is meg tudjuk adni.

Jó csapatban, jó célért dolgozni olyan pozitív élmény, amelyből még utána is hosszú ideig táplálkozhatunk.

Te is lehetsz részese

December 5. az önkéntesség világnapja.
A karácsony közeledtével remek alkalom nyílik arra, hogy Te is kipróbáld, milyen érzés önkénteskedni, ha még nem vettél részt ilyesmiben.

Szervezz a családdal, néhány barátoddal olyan délutánt, amikor összeállítotok egy-egy ajándékcsomagot néhány cipősdobozba a rászoruló gyerekeknek, vagy szervezhettek gyűjtést egy helyi segélyszervezetnek is.
Ha csatlakoznál egy már meglévő önkéntes csapatba, kipróbálhatod, milyen mesét olvasni egy kórházban, vagy bábozni a gyerekekkel, de akár egy rendezvény szervezésébe is bekapcsolódhatsz önkéntesként.
Az adventi időszakban szinte mindenhol találhatsz civil szervezeteket, ahol szívesen fogadnak önkénteseket. Keress egy számodra szimpatikus szervezetet, egy jó ügyet, ami közel áll a szívedhez, és jelentkezz hozzájuk! 

Paul Newman színész szavai jutnak eszembe, aki a krónikus betegséggel élő gyerekek első táborának atyja: „Mi lehet jobb annál, mint kinyújtani a kezed azok felé, akik nálad kevésbé szerencsések?”


May Nikolett, pszichológus
 

Fényképek: Bátor Tábor

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Annyi mindent el akarok még mondani, és annyi mindent át akarok még élni veled.- levél a lányomnak

Annyi mindent el akarok még mondani, és annyi mindent át akarok még élni veled - levél a lányomnak

A lánygyermekek világnapja margójára...Csak bámultam és gyönyörködtem benned mikor megszülettél, olyan tiszta, olyan nemes és olyan örökkévaló érzés volt. De aztán lement a nap, és mikor felébredtem máris kiskamasz lett belőled. Hová lett az idő, mikor gyorsult fel ennyire? Az édes magabiztos kisdedből lassan egy öntudatos, gátlásos, gyönyörű nagylány lesz.
Imádnivaló makkfigurák egy cseh grafikus apukától

Imádnivaló makkfigurák egy cseh grafikus apukától

Dubánci, avagy Petr Vaclavek MakkMarcijai, a háromgyermekes prágai apuka zseniális szüleményei.
Rajzpályázat Én és az állatok címmel

Rajzpályázat Én és az állatok címmel

A Debreceni Állatkert több mint 17 hektáron szolgál a környezeti nevelés színteréül és biztosít lehetőséget a tantervhez illeszkedő vagy tanórán kívüli foglalkozások megtartására. Az Állatok Világhete alkalmából rajzpályázatot hirdetett.
Hortobágyi Nemzeti Park Alkotópályázata

Hortobágyi Nemzeti Park Alkotópályázata

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság alkotópályázatot hirdet általános iskolás és középiskolás gyerekek, valamint felnőttek számára, melynek témája a LIFE IP GRASSLAND-HU  területek rovarvilága.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére