Jelenlegi hely

Epret a sütibe, salátába!

Az eperszezon kellős közepén kihagyhatatlan lehetőség kipróbálni egy-egy új epres sütireceptet vagy különleges salátát a friss gyümölcsből. Mi kipróbáltuk, és gyorsan fotóztunk, mert kicsi a család de nagy az étvágyuk!

Balzsamecetes epres saláta

Izgalmas ízvilágával ideális előételnek vagy köretnek grillezett vagy sült húsok mellé.

Hozzávalók:

  • Vegyes zöldsaláta alap
  • 20 dkg eper
  • 30 gr sós pisztácia vagy kesudió
  • 1 ek balzsamecet

öntet:

  • 2 ek balzsamecet
  • 1 ek méz
  • 2 ek limelé vagy citromlé
  • 2 ek olívaolaj
  • 6-8 bazsalikom és ugyanennyi citromfű levél durvára vágva
  • csipet só, őrölt bors

Elkészítés:

A sós magot durvára vágjuk, enyhén megpirítjuk. Az epret előkészítjük: megmossuk, kisebb darabokra vágjuk, összekeverjük 1 ek balzsamecettel.
A zöld salátát előkészítjük, rátesszük az epret, az apróra vágott magot. Az öntet hozzávalóit összekeverjük, tálalás előtt ráöntjük az öntetet és lazán összekeverjük.

(Forrás: saját recept)

Bögrés joghurtos piskóta

Hozzávalók:

  • 2 tojás
  • 1+1/4 bögre cukor (20 dkg)
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 3 bögre liszt (38 dkg)
  • 10 dkg puha vaj
  • 1 bögre joghurt (20 dkg)
  • fél bögre tej (1,25 dl)
  • 1 cs sütőpor
  • fél kg eper vagy magozott meggy / cseresznye / sárgabarack / szilva

Elkészítés:

A vajat, cukrot és a tojásokat habosra keverjük. Ezután belekeverjük a többi hozzávalót. Beleterítjük egy 20 x 30 cm-es sütőpapírral bélelt sütőformába.
Ennek a tetejére kerül a gyümölcs.
Előmelegített sütőben 180 C -on aranybarnára sütjük.

(Forrás: rupanerkonyha.hu)

Epres muffin

Hozzávalók 12 darabhoz:

  • 25 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg cukor vaj vagy margarin
  • 2 dl tej
  • 25 dkg eper
  • 1 cs sütőpor
  • csipetnyi só

Elkészítés:

A sütőt 180 C-ra felmelegítjük, a muffinformát a papírkapszlikkal kibéleljük.
Előkészítjük a gyümölcsöt: 12 szép eperszemet félreteszünk, a többit feldaraboljuk. Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, sütőport. Egy kézi mixerrel a cukrot a vajjal habosra keverjük, majd egyesével beledolgozzuk a tojást és a tejet. Hozzáöntjük a lisztes keveréket, és csomómentesre keverjük.
A tésztát a muffinformákba adagoljuk. Az eperszemeket beleszúrjuk a muffinokba, úgy, hogy kilógjon a szemek fele. Az előmelegített sütőbe tesszük, 20-25 percig sütjük.

(Forrás: Muffinok, kenyerek és péksütemények, szerk: Verhóczki István)

ADL - Debrecenimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Az évrendező füzet segít rendet tenni az életedben

Évrendező munkafüzet 2024/2025: zárd le az előzőt és tervezd meg az újat!

Zárd le 2024-et. Tervezd meg 2025-öt. Az évrendező segít. Egy zseniális találmány, hogy 2025 végre a Te éved legyen!
Csendes szilveszter: Tippek otthoni kikapcsolódáshoz, ha nem szereted a nagy csapatós bulikat

Csendes szilveszter: Tippek otthoni kikapcsolódáshoz, ha nem szereted a nagy csapatós bulikat

Szilveszter éjszakája sokaknak a nagy bulikról, a hangos mulatságról és a pezsgőről szól, de nem mindenki vágyik ilyen nyüzsgésre. Ha inkább egy meghitt, pihentető estét szeretnél otthon tölteni a családdal, nagyszülőkkel vagy épp kettesben ez az írás pont neked szól. Összegyűjtöttünk néhány inspiráló ötletet, hogy az évbúcsúztató otthon is emlékezetes legyen.
Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Az ünnepi ételek és desszertek bősége sokunk számára kihívást jelent. Hogyan élvezhetjük ki az ünnepi asztal örömeit anélkül, hogy túlevésbe csúsznánk? Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó hasznos tippeket hozott nekünk, hogy meg tudjuk tartani a mértéket, miközben élvezhetjük is a finom falatokat.
Címlap Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

A fogyókúrázóknak vagy friss életmódváltóknak gyakran éppen a cukor és az édes ízek hiányoznak a legjobban. Az ünnepi időszak közeledtével mindannyian szeretnénk valami finomsággal megörvendeztetni szeretteinket, miközben egyre többen keresünk egészségesebb alternatívákat. Hogyan lehet édességeinket és desszertjeinket természetes módon, cukor nélkül elkészíteni anélkül, hogy kompromisszumot kötnénk az ízélmény terén? Ehhez hozott Nektek most tippeket Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó, sportedző.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére