Jelenlegi hely

Kütyük és gyerekek: mikortól engedjük nekik?

A gyerekek kütyühasználata komoly ütközőpont szokott lenni a szülők körében. Nem ritka, hogy vérre menő vitákat folytatnak arról, hogy való-e a gyerkőc kezébe tablet, okostelefon, esetleg laptop, és mikortól lehet ezeket engedélyezni a számukra. A vitában persze jelen van a két véglet: akiknek a gyereke előbb kezeli a tabletet, minthogy beszélni tudna, és azok, akiknél zéró tolerancia van a kütyükre. Kinek van igaza?

Mint mindig: aranyközépút

Nem meglepő, hogy mint a legtöbb esetben, ebben a témában is az aranyközépút tűnik a leginkább járhatónak.

A kütyüket ellenzők leginkább azzal érvelnek, hogy egy kisgyerek kezébe egyáltalán nem való ilyen eszköz. Játsszon csak szépen hagyományos módon, mi is így nőttünk fel. A tablet, illetve az elektromos eszközökön lévő játékok nagyon gyorsan be tudják szippantani a gyerekeket, meg is lehet nézni, hány 10 év körüli, képernyőfüggő gyerkőc van. Szerintük sokan csak azért adják ezeket oda a gyerekeknek, hogy addig se kelljen foglalkozni velük.

A másik oldal szerint ugyanakkor a 2020-as években már nem lehet ezektől az eszközöktől teljesen elhatárolódni, mert a mindennapi élet része. Mire a most kisbabák iskolába kerülnek, már az is lehet, hogy teljesen általános tanulóeszköz lesz a tablet, óriási hátrányba kerül, aki kicsiként nem tanulja meg kezelni. Ők akár saját tabletet is vesznek a 2-3 év körüli gyerekeknek – ezekből egyébként óriási választék van az Alza oldalán is.

Nem kell tiltani, de legyen limit

Valamilyen szinten mindkét oldalnak igaza van: nem jó, ha a gyerkőc állandóan ezeket a kütyüket nyomja, és az sem, ha rendszeresen ezekkel próbáljuk meg lekötni a figyelmét. De a teljes tiltás se feltétlenül célravezető, már csak azért sem, mert sok gyereket csak még jobban érdekel az, amit nem kaphat meg, és később, ha már nem tiltott számára, nehezebben fog tudni mértéket tartani.

Jó néhány szülő az iskolakezdést, vagy az azt megelőző évet jelöli ki határnak, amikor a gyermek elkezdhet ismerkedni a kütyükkel. Nem ördögtől való ugyanakkor, ha ennél kisebb korban, alkalmanként is hozzájuthat a gyerek egy tablethez: egy nagyon hosszú autóút során például életmentő tud lenni!

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól.

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól

Kezdő anyukák első játszóterezéseik előtt gyakori kérdés: - Ti mit vesztek fel? Mit visztek magatokkal? Mi kérdeztünk, ti meséltetek. Néhány hasznos tipp gyakorlott játszóteres anyukáktól.
A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Gondolnád, hogy ezek a szavak szoros összefüggésben vannak egymással?
A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Hol az összefüggés? Nézzük meg, melyik játék miben fejleszt!
Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni (neve tájegységenként változik): úgy készül, hogy a krumpliból készült tócsnitól eltérően a krumpli helyett különféle zöldségeket használunk. Felhasználás egyik feltétele, hogy a zöldség reszelhető legyen

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére