Jelenlegi hely

Váratlan utazás – Hetty néni és a többiek

Ki ne ismerné a barátságos kisvárost, Avonlea-t a Prince Edward-szigeten, és bájos lakóit? Itt él az aranyszőke Sarah és Felix, akik csínytevéseikkel borsot törnek Hetty néni orra alá, Felicity és Gus Pike, és a King család többi tagja. Viktoriánus kor, ötórai tea, jótékonysági bál, csipkés ruhák, fűző és kalap, világítótorony, megható történetek, békebeli kalandok.

Lucy Maud Montgomery és a Sullivan produkció

A Váratlan utazás (Road to Avonlea) egy kanadai TV filmsorozat, amelyet 1989 és 1996 között forgattak Kevin Sullivan rendező és producer vezetésével. A 7 évadból álló, összesen 91 részt számláló sorozat befejezése után egy önálló karácsonyi epizód is készült Boldog karácsonyt, Miss King! címen. A filmet a világ 140 országában mutatták be, mindenhol nagyon népszerű volt, rajongói weboldalak is készültek.

A kanadai írónő, Lucy Maud Montgomery regényei A Mesélő Lány (The Story Girl), Az arany út (The Golden Road), az Avonlea-i krónikák 1-2.(Chronicles of Avonlea) alapján készült a film, de a Sullivan Entertainment írói kissé átírták a történetet. Az új sztoriban több szereplőt és rokoni kapcsolatot megváltoztattak, átvettek bele eseményeket az Anne Shirley-sorozatból is. Megmaradt az eredeti történet varázsa és bája, a rendező nagyszerű családi szórakoztató műsort teremtett a regényekből.

A cselekmény nagy része a Prince Edward-szigeten játszódik 1903 és 1912 között. A helyszínt, Avonlea városát az írónő egykori otthonáról, Cavendish-ről mintázta. A városba érkező kislány, Sara Stanley kalandjain keresztül mutatja be a város lakóinak életét, örömét és bánatát.

A Váratlan utazás számos díjat kapott. Több színészi teljesítmény (Jackie Burroughs, Cedric Smith, Lally Cadeau, Patricia Hamilton) elismerése mellett díjat kapott a jelmez és a filmzene is. A hét év során jó pár hollywoodi híresség is megfordult a sorozatban, mint Michael York, Faye Dunaway, Christopher Reeve, Christopher Lloyd, Stockard Channing, Peter Coyote és Dianne Wiest.

Az utazás elkezdődik

A történet Sarah Stanley érkezésével kezdődik, aki édesanyját még kiskorában elvesztette, jómódú apja pedig csődbe megy, ezért a kislány anyai ági rokonaihoz, a Kingekhez kerül egy távoli, vidéki kisvárosba. Nagynénje, a vénkisasszony Hetty King Avonlea szigorú, de megbecsült tanítónője, aki húgával, Oliviával él a Rózsalak nevű ódon házban. Hetty öccse Alec, és népes családja is a cselekmény fontos szereplői. A King családot megbecsülik és tisztelik a közösségben, aktívan részt vesznek a városka irányításában, szervezésében. Sarah, az elkényeztetett, nagyvárosi lány nehezen szokja meg Hetty King nevelési elveit és szigorú értékrendszerét, de hamar helytáll ebben a közegben és új barátokat szerez.

"Mindenkiben van valami jó, csak meg kell találni. Egy tanárnak kötelessége a jót megkeresni és kibontakoztatni."

A hét évad során sok eseménynek lehetünk tanúi, miközben a főszereplő gyerekekből kamaszok lesznek, a problémák és a cselekmény is változik. Az sorozat eleje főleg a boldog gyermekkorról, a csínytevésekről, kalandokról, barátságról szólnak. Később több téma is előkerül: szerelmek, házasságok, gyereknevelés, árvák, megözvegyült, idős emberek, betegségek, továbbtanulás, vállalkozás indítás, álmok, hivatáskeresés.

Igényesen szórakoztató film, aminek hangulata van és minden epizód hordoz valamilyen üzenetet. A szereplők szerethetők, esendők, valóságos  karakterek, aki hétköznapi gondokkal küzdenek, de van hitük, nem alkudnak meg, ha a közösségük érdekeiről van szó.

"A gondviselés nem arra való, hogy kisegítsen minket minden apró bajunkból, csak azokon segít, akik maguk is segítenek magukon."

Az utolsó epizódot az írónő szavai zárják:

"Örökre megmaradnak a gyerekkor emlékei, az az érzés, amit a hullámok játéka kelt, ahogy a lábujjak alól kimossa a rózsaszín meg ezüst homokszemeket, vissza a tenger mélyére. Olyan nyugalmas volt; valami megfoghatatlan módon a halhatatlanság mutatkozott az ár-apály váltakozásában, meg az ég és a tenger végtelenjében. Most, ahogy rácsodálkozom ugyanarra a szikrázó víztükörre, tudom, hogy ifjúságunkat sosem hagyjuk el, mindig magunkban hordjuk a szívünk mélyén."

Rajongói oldalak: roadtoavonlea.com, avonlea.hu

Forrás: wikipedia.hu, avonlea.hu

Videa-n nagyon sok rész fent van: Itt találjátok

Itt pedig a címeket időrendi sorban látjátok.- 91 rész sorban

 

Halász Kinga
- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére