Jelenlegi hely

Töltsd fel a szeretettankot!

Most induló cikk sorozatunkban a szeretetnyelvekről lesz szó. Az első részben egy összefoglalót hoztunk a témáról.

De mi az a szeretetnyelv?

A szeretetnyelv fogalmát Gary Chapman amerikai író, pár-és házasságterapeuta alkotta meg. Ennek lényege, hogy minden embernek megvan a maga szeretetnyelve, amivel a belső "szeretettankjait" fel lehet tölteni. Ha ezeket megkapjuk, akkor kiegyensúlyozott, boldog életet élhetünk mert azt érezzük, szeretve vagyunk. Ahhoz, hogy a párkapcsolatban, vagy szülő-gyermek viszonyban meglegyen a megfelelő harmónia, jó, ha ismerjük magunk és egymás szeretetnyelveit, mert így tudjuk, honnan közelítsünk a másikhoz, mivel járhatunk a kedvében.

Melyik az 5 szeretetnyelv? 

Minőségi idő

Akinek a minőségi idő szeretetnyelve, annak a teljes egészében rá irányuló figyelem adja meg azt a többletet, ami miatt szeretve érzi magát. Ez lehet egy közös ebéd, egy jó beszélgetés vagy közös kirándulás. A hangsúly az osztatlan és kizárólagos figyelmen van. Tehát nem oda-oda pillantva és pötyögve a telefonra, hanem teljes lényünkkel a másikra figyelve.

  • Pisti és anyukája közösen jár délutánonként kutyát sétáltatni. Útközben sok minden szóba kerül. Pisti ezektől az anya-fia alkalmaktól, mikor anyukája csak vele foglalkozik teljesen feltöltekezik.
  • Anna szereti, ha a nap végén, miután a gyerekeket lefektették, leülnek a férjével egy pohár tea mellé és elmesélheti, mi történt vele aznap.
  • Mari különösen igényli hogy anyukája minden sportversenyre kísérje el. Gyakran kikacsint a lelátóra erő merítve édesanyja mosolyából.

Elismerő szavak

Ebben az esetben egy másik embertől érkező dicsérő, elismerő szavak jelentik a legtöbbet.

  • Judit számára a kihívások teljesítése sok örömöt ad, ezt a szülői elismerés tudja még teljesebbé tenni.
  • A 4 éves Lotti minden reggel, mikor felöltözik, először az apukájához megy és bezsebeli a “jaj de csinos vagy kislányom” kezdetű bókokat.

Ajándékozás

Az ajándékozás a legkézzelfoghatóbb szeretetnyelv, hiszen ilyenkor bármilyen apró kis tárgyi meglepetés óriási örömet okoz. Legyen ez egy tábla csoki, egy csokor virág vagy egy új játék. Sosem az ajándék mérete vagy ára a mérvadó. Sokkal inkább a gesztus, hogy a másik gondolt ránk és meglepett valamivel.

  • Peti mindig izgatottan várja haza apukáját, hoz-e neki a gyűjteményébe újabb matchboxot.
  • Bori minden nap rajzol valamit a mamájának az oviban, mert tudja, hogy anyukája mennyire fog örülni neki és egy szép mappában gyűjti az alkotásokat, melyeket büszkén mutat meg a barátnőinek.

Szívességek

Aki ezen a nyelven ért, olyan felé irányuló cselekedetektől érzi magát szeretve, ami megkönnyíti az életet számára. Akár egy ebéd, amit anyukánk megfőz helyettünk, vagy ha a párunk elmosogat ebéd után.

  • Zsuzsi nagyon hálás az anyukájának, hogy heti egyszer néhány órára vigyáz az unokákra és így el tudja intézni a heti bevásárlást.
  • Lilla apró figyelmességekkel, segítségekkel fejezi ki szeretetét a szülei felé. Segít a terítésben, oda viszi a papájának a papucsát.
  • Nóri számára a legszebb születésnapi ajándék, amikor a kedvenc ételét főzi édesanyja ezen a napon.

Testi érintés

Egy ölelés, bátorító vállon veregetés vagy simogatás. Akinek ez a szeretetnyelve, őt ezek a fizikai érintések teszik boldoggá.

  • A kamasz Péter nagyon szereti ha édesapja vállon veregeti, ezzel fejezve ki összetartozásukat.
  • Anikó mindig megöleli barátnőit, ha találkoznak.

Ami az enyém, nem a tiéd. Ami tiéd az nem az enyém.

Az, hogy ki, mit érez magáénak, egyéni. Első lépés, hogy magunkban tisztázzuk, az 5 lehetőség közül, melyik tesz minket leginkább boldoggá. Ezután próbáljuk megfejteni, hogy a párunk, gyerekeink, családtagjaink vajon mitől érzik igazán szeretve magukat.

Minden gyerek és felnőtt egyedi ebben. A testvérek sem egyformák.

Szükséges megfelelő intuició és figyelmesség, tudatosság, hogy azt adjuk amire tényleg szükségük van. Megtanítjuk a gyermekeinket a nyílt kommunikációra, hogy ki tudja fejezni saját érzéseit, igényeit. Miközben azt is megtanulja, hogy nem vagyunk egyformák. Tapasztalatot szerez arról is, hogy a testvérei mást igényelnek.

Azért ne essünk kétségbe, ha nem minden sikerül úgy, ahogy az a nagy könyvben le van írva. A gyermeknek arra van szüksége, hogy "elég jó" szülők legyünk.

Nehéz helyzet, amikor a gyerek szeret odabújni, az édesanya pedig nem érzi jól magát ebben a helyzetben. Ha igazán figyelünk egymásra, akkor azt adjuk a másiknak, amitől ő igazán elfogadva érzi magát és nem, azt, amit mi kapni szeretnénk.

Gyakori hiba, hogy amit én tudok adni, azt mindenkire ráerőltetem, pedig nem biztos, hogy neki is az a szeretetnyelve. Elhalmozom ajándékokkal, miközben ő csak arra vágyna, hogy megdicsérjem az új ruháját vagy lenyírjam helyette a füvet.

Következő cikkünkben a minőségi időt járjuk körbe.

(Forrás: Gary Chapman: Egymásra hangolva)

Süttő Márta
tanár, mentálhigiénés szakember, pszichodráma vezető

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére