Jelenlegi hely

Mi legyen a tízórai? Ha te is unod már a szendvicset

Vége van a nyárnak, becsöngettek az iskolába. Tanszerek, könyvek beszerezve, füzetek, tollak, ceruzák rendszerezve. Kinőtt ruhákat új váltja, indulhatunk az iskolába. Minden reggel korán kelés, rohanás és idegeskedés. Minden kész? Minden a helyén? Már csak a tízórai a nagy kérdés.

Sokszor gondot jelent kitalálni, hogy mi legyen a tízórai és persze megvalósítani is, ha magunk szeretnénk elkészíteni. Pedig a napi étkezések egyik fontos részét képezi a tízórai, mind a gyerekek, mind a felnőttek számára.

Mi legyen a tízórai? Szendvics? Jaj, de uncsi! Már megint?!

A legkézenfekvőbb ötlet, hiszen laktató, van benne kenyér-, húsféleség, zöldség és egy kis tejtermék is. Minden, ami laktató és tartalmazza a fontos tápanyagokat. Igen ám, de minden nap unalmassá válik a szendvics, hiába variáljuk 1000 féleképpen.

Ha nem szendvics, akkor mi legyen helyette?

Figyelembe kell venni, mit szeretnek a gyerekek, mit esznek szívesen, hogy az általunk készített étel elfogyasztásra kerüljön és ne a hátizsák aljában kuporogjon napokig.

Mit szeretnek a gyerekek?

  • édes legyen,
  • finom legyen,
  • rágcsálnivaló legyen,
  • könnyen meg tudja fogni.

Milyen tízórait szeretne csomagolni egy anya?

  • könnyen meg tudja fogni a gyermek,
  • ne legyen maszatolós,
  • ne legyen romlandó,
  • könnyen lehessen csomagolni,
  • egészséges legyen,
  • gyorsan elkészüljön,
  • ne kelljen az alapanyagok után járni a boltokat,
  • egyszerű hozzávalókból készüljön
  • másnap is finom legyen.

Az anyák részéről hosszabb a lista, a gyerekek részéről rövidebb. Viszont ha nem felel meg a csomagolt étel a gyermekek kritériumainak, akkor könnyen előfordulhat, hogy az iskolai büfében kötnek ki egy kis csokiért.

Kompromisszumra kell jutni, mi az, amit megeszik a gyerek és a mi elvárásainknak is megfelel.

Összegyűjtöttem pár receptet, amik tökéletes tízóraik lehetnek

Keksz

Könnyen elkészíthető, könnyen szállítható, könnyen megfogható. Egészségesebb változatban is elkészíthető, sósan és édesen.

Zabkeksz (recept)

Répás-kókuszos keksz

​Furcsán hangzik? A répa csak húslevesbe való? Ne ítéld el elsőre, adj neki egy esélyt! A répa finom, édes ízt ad a keksznek.
(recept)

Muffin

A muffint mindenki imádja, az is, aki készíti, mert pikk-pakk összedobható és az is, aki fogyasztja, mert könnyen megfogható, rengeteg ízben készülhet, édesen és sósan. Ha van egy jó alap recept, akkor kedvünkre variálhatjuk. Általában a receptek 12 muffin adagra vannak kitalálva. Ha nem szeretnénk 12 db egyforma muffint, akkor az egyik felébe tehetünk gyümölcsöt (akár aszaltat is), a másik felébe pedig csokit, vagy magokat.

Cini Minis muffin és Csokis muffin

1 tészta, 2 íz. Pikk-pakk elkészül. (recept)

Sós rágcsálnivaló

A gyerekek az édes mellett a sósat is szeretik, főleg ha az sajtos. Fel kell venni a harcot a chipsekkel. Készíthetünk akár egyszerű pogácsát vagy sajtos rudat.

Sajtos rúd

Ebben a receptben az a jó, hogy 5 hozzávaló és 5 perc szükséges az elkészítéséhez (plusz a sütés). Sokáig azért nem szerettem ezt a receptet, mert bár hamar össze lehet gyúrni, de egyesével a tepsibe tenni a rudakat idegőrlő volt. Így kitaláltam egy technikát, ami lényegesen lerövidíti a rúd készítését. Nézzétek meg!

Leveles tészta

Ha hirtelen kell készíteni valami finomságot vagy késő este jut eszünkbe, hogy a másnapi tízórai készítése elmaradt. Akkor a legegyszerűbb, ha leveles tésztából készítünk valamit. Rengeteg módon felhasználhatjuk. Készíthetünk édes és sós változatokat. Többször készítettem már úgy, hogy a tészta egyik fele édes tölteléket kapott, a másik sósat. Így egy munkával 2 süti lett a végeredmény. Az a biztos, ha mindig van a hűtőnkben egy leveles tészta.

Pizzás leveles tészta (recept)

Gesztenyés szilvalekváros leveles tészta​ (recept)

Gyümölcsök, magok, aszalványok:

Fontos, hogy a gyerekek fogyasszanak sok gyümölcsöt. Az még fontosabb, hogy mindig a szezonnak megfelelő idénygyümölcsöt egyék. Ősszel könnyebben megoldható, mivel a gyümölcsök nagy része ilyenkor érik pl.: alma, körte, szilva.

Télen szinte lehetetlen idénygyümölcsöt enni. Marad az alma és a körte, esetleg déli gyümölcsök. Ilyenkor próbáljuk kihúzni tavaszig magvakkal, aszalványokkal.

 

Mibe csomagoljuk a tízórait?

Nyílván a legegyszerűbb csomagolási mód az alufólia és még egy nejlon zacskó, biztos, ami biztos. Az étel elfogyasztása után pedig megy a kukába a csomagolóanyag.

Gondolkodjunk hosszú távon, minden hétköznap kell csomagolni tízórait, így minden nap kidobásra kerülne a csomagolóanyag, ami a környezetünket károsítja. Próbáljunk többször használatos, környezetbarát csomagolóanyagokat beszerezni.

Tökéletes példa erre az újraszalvéta, amibe a szendvicset, rágcsálnivalókat lehet csomagolni. Kívül pamut, belül pedig vízálló, élelmiszerbiztos és környezetbarát anyagból készül az alátétként is használható szalvéta, amit tépőzár segítségével lehet lezárni, méretre szabályozni. Könnyen tisztítható nedves ruhával és kevesebb helyet foglal el a táskában, mint egy doboz. Nem mellesleg modern, színes anyagokból készülnek a szalvéták, amit imádnak a gyerekek.

A másik megoldás, hogy használjunk uzsonnás dobozt. Nagyon esztétikus és praktikus darabokat lehet beszerezni, kisebbet, nagyobbat, egy rekeszeset, több rekeszeset, evőeszközzel együtt. Figyeljünk mindemellett arra is, hogy BPA-, PVC- és Ftalát mentes legyen a doboz. Ez azért fontos, mert a használat során, (karcolódás, magas hőmérsékleten való mikro használat, mosogatógépben mosogatás, savas és lúgos közeg hatására) kioldódhatnak káros anyagok. Ezért nem javasolják élelmiszerrel való érintkezésre, étel tárolására az ilyen műanyagokat.

Válasszuk ki együtt a gyerekekkel a megfelelő dobozt. Talán jobb kedvvel fogyasztják a kis élelmüket egy menő állatos dobozkából.
 



Mácsai-Molnár Ágnes 
anyuka, feleség, időhiánnyal küszködő, sütni imádó nő - a GyorsanSüti blog szerkesztője

Ha szereted a gyorsan elkészíthető, keverem-kavarom és már kész is sütiket, akkor nagyon hasonlítunk. Nagyon szeretek sütni és sütiket alkotni. Viszont nem szeretek sok időt tölteni a konyhában, ezért a gyors, egyszerű recepteket részesítem előnyben. Főleg idénygyümölcsöket, természetes alapanyagokat használok a sütik elkészítésénél. Ezen kívül még pár alapanyag, egy kis keverés és már sütőben a süti. 

Szerintem a család, az otthon lelke a vasárnapi süti. Arra szeretnék buzdítani mindenkit, hogy a rohanó hétköznapok után a hétvégén szánjunk egy kis időt arra, hogy házi süti kerüljön az asztalra, legyen az hagyományos, laktóz-, gluténmentes, fogyókúrás, vegán, stb. Manapság az alapanyogok igény szerint helyettesíthetőek.

A család nagyon hálás közönség. Nagyon jó érzés, amikor a szeretteink boldogan falatozzák a sütinket. Ne felejtsük el, hogy a süti nagyon jó ajándék is lehet.

Létrehoztam a GyorsanSüti blogot, ahol gyors, könnyen elkészíthető recepteket és praktikákat találsz. 
Ha teljesen kezdő vagy ne aggódj, mert olyan recepteket mutatok, amiket könnyű követni és a végeredmény tuti siker lesz.   

Gyors sütést kívánok!

Szeretettel: Ági


Ági többi receptjét itt találod: GyorsanSüti youtube csatorna - iratkozz fel!

- KAPOSVÁRIMAMI -

Partnereink