Jelenlegi hely

Szilvalekvár – változatok tartósítószer nélkül

Szilvalekvár: de vajon melyiket szeretnéd? A hagyományos sűrűt, a darabos dzsemet, netán a gyorsan készülőt vagy fűszereset? Most választhatsz kedvedre.

Szilvalekvár receptek

Mostanában az az érzésem, hogy szilvalekváron a hagyományos, sűrű, órákig cukor nélkül készített lekvárt értjük, valami olyasmit, amit régen az asszonyok a családi házak udvarán üstökben főztek és cserépedényekben tároltak, mert ez az igazi. Pedig szilvából más is készülhet. Itt most négy alaptípust mutatok be neked:

  • hagyományos, sűrű, cukor nélkül készült szilvalekvár

  • darabos szilvalekvár (szilva dzsem)

  • gyors szilvalekvár pektinnel

  • fűszeres szilvalekvár rozmaringgal és kakukkfűvel.

A szilva előkészítésre befőzésre

Először előkészíted az üvegeket:

  • tisztára mosod
  • forró vízben sterilizálod
  • kicsepegteted
  • kiszárítod.

Bármilyen formában főzöd be a szilvát, az előkészítés módja ugyanaz és az alábbi lépésekből áll:

  • A szilvát álló vízben kétszer megmosod, majd folyó vízben leöblíted.
  • A szárakat eltávolítod és ismét leöblíted.
  • A magokat eltávolítod, közben a szilvát feldarabolod (félbe vagy több darabba)

Megjegyzések:

  • A tartósítószer nélküli eltevésnek vannak feltételei: hibátlan gyümölcs, tiszta munka, légmentesen zárható üvegek.
  • A befőzni kívánt szilva legyen érett, hibátlan (ha akad benne hibás, a romlott részt vágd ki,vagy ne is főzd be).
  • A befőtt és az ecetes szilva készítésénél a magozás és darabolás elmarad, de ebben az írásban ezekkel nem foglalkozom.

Hagyományos, sűrű szilvalekvár

Hozzávaló:

  • 3 kg szilva (olyan mennyiség, amennyiből bátran kipróbálhatod, de valójában tetszés szerint mennyiségből készítheted a lekvárt (nem kell hozzá sem cukor, sem tartóstószer

Elkésztés:

  • A kimagozott szilvát a könnyebb főzés kedvéért turmixolhatod, ledarálhatod, feldarabolhatod, de félben is hagyhatod (ez a végeredményen nem fog változtatni). A darabolással gyorsítod a folyamatot, mert a feldarabolt szilvából kezdetben gyorsabban eltávozik a víztartalma.
  • Felteszed főni egy lábosban. Lehetőleg ne zománcos edényt használj a főzéshez, hanem rozsdamentes acélból készültet, abban kevésbé fordul elő, hogy odakozmál az aljára.
  • Lassan melegíted, hogy kiengedje a levét. Főzés közben sokszor megkevered.
  • Addig kell főznöd és kevergetned, míg a szilvalekvárt egy kanálra téve megfordítod, és nem esik le róla.
  • Amikor a lekvár már elérte a megfelelő sűrűséget, forrón üvegekbe teszed – az üveg legyen tele, hogy kevés levegő maradjon benne.
  • Az üvegeket lezárod, majd 5 percre fejre állítod. Ilyenkor a levegő átbuborékol a forró lekváron és sterilizálódik.
  • Egy napra száraz dunsztba teszed, majd címkézés után végleges helyére rakod.

Elkésztési idő: 4,5 óra

Részletesebb leírást itt találsz:
http://www.haztartas-ma.hu/index.php/befozes-tartositas/lekvar/szilvalekvar/

Darabos szilvalekvár (szilva dzsem)


Hozzávalók:

  • 1,5 kimagozott szilva
  • 30 dkg kristálycukor

Elkészítés:

  • A kimagozott és lemért szilvát egy lábasba teszed.
  • Hozzáadod a cukrot és egy órát állni hagyod. Közben időnként megkevered, hogy a gyümölcs levében a cukor feloldódjon.
  • 10 percig főzöd, majd botmixerrel egy részét összetöröd úgy, hogy darabos maradjon.
  • Tovább főzöd addig, amíg tányérra cseppentve már nem folyik szét.
  • Forrón üvegekbe mered annyira tele, amennyire lehet.
  • Az üvegeket lezárod, majd 5 percre fejre állítod. Ekkor a bent maradt levegő átbuborékol a forró lekváron és sterilizálódik.
  • Egy napra száraz dunsztban gőzölöd, majd felcímkézés után végleges helyére teszed.

Elkészítési idő: 2 ¾ óra (ebből munka: 1 ¾ óra)

Részletesebb leírást itt találsz:
http://www.haztartas-ma.hu/index.php/befozes-tartositas/darabos-szilvalekvar-szilvadzsem/

Gyors szilvalekvár

Pektinnel, pektin tartalmú adalékokkal (dzsmfix) vagy pektin tartalmú befőző cukorral készül. Előnye, hogy a főzési idő néhány percig tart. Itt egy dzsemfixes változatot olvashatsz, amit én szilva öntetnek
neveztem el.

Hozzávalók:

  • 1,5 kg megmosott, magozott szilva (kiindulhatsz 2 kg-ból, valószínű. lesz benne hibás)
  • 0,5 kg cukor
  • 1 tasak (25 g) Lucullus dzsemfix 3:1 (Összetevői: dextróz, pektin,, citromsav, káliumszorbát tartósítószer, kálium-citrát, növényi zsír)

Elkészítés:

  • A kimagozott és feldarabolt (félbe, negyedbe vagy még kisebb darabokba) egy lábasba teszed.
  • A dzsemfix tartalmát összekevered 3 evőkanál kristálycukorral.
  • A keveréket a szilvához adod és forrásig melegíted.
  • Hozzáadod a maradék cukrot. Összekevered, melegíteni kezded, közben is kevergeted, hogy a cukor feloldódjon.
  • Felforralod és 5 percig főzöd.
  • Forrón üvegekbe töltöd, majd lezárod és 5 percre fejre állítod
  • 1 napra száraz dunsztba teszed.
  • Felcímkézés után végleges helyére rakod.

Elkészítési idő: 1 óra

Részletesebb leírást itt találsz:
http://www.haztartas-ma.hu/index.php/befozes-tartositas/dzsem/gyors-szilvalekvar/

Fűszeres szilvalekvár

Hozzávalók:

  • 1 kg magozott gyümölcs
  • 0,3 kg kristálycukor
  • 4 mokkás kanál apróra vágott friss vagy porított szárított fűszer

Elkészítés:

A fűszeres lekvárok alapja maga a lekvár: ebben a példában a darabos szilvalekvár. A lekvár ugyanúgy készül, mint a fűszer nélküli. A különbség pusztán annyi, hogy a főzés befejezése előtt 10 perccel célszerű a fűszert hozzáadni. Azért nem előbb, mert hosszabb főzés alatt a fűszer aromája kevésbé érvényesül.
Tehát:

  • A lekvár elkészítése (amíg a lekvár fő, előkészítheted a fűszereket)
  • Főzés még további 10 percig
  • Forrón üvegbe töltés
  • Lezárás, száraz dunsztba tétel 24 órára.
  • Fűszer hozzáadása

Elkészítési idő: 3 óra (ebből munka: kb. 2,5 óra)

A részletesebb leírást itt találod:
http://www.haztartas-ma.hu/index.php/befozes-tartositas/lekvar/fuszeres-lekvarok/


Háztartás Ma: http://www.haztartas-ma.hu

 

 

Partnereink