Jelenlegi hely

Koszmós a baba feje - ne ess kétségbe!

A koszmó a kisbabák, csecsemők fején megjelenő elváltozás, amitől kezdetben sok édesanya megijed. De nincs szégyenkezni valója senkinek, hisz a gond orvosolható!

Mi is a koszmó?

Olyan pikkelyes bőrelváltozás, ami a babák fejbőrén, ritkább esetben a szemöldökén jelenik meg, fehér vagy sárga; elhalt hámsejtekből, felesleges faggyúból alkotott rétegek egymásra  rakódása alkotja.

Általában a babák 3 hónapos korától jelenik meg, de nem ritka, hogy óvodás korban is találkozhatunk vele.

Fontos tudnunk, hogy a koszmó kialakulását - bár neve ezt sugallja - nem a személyes higiénia hiánya okozza, ill. kialakulásához semmi köze annak, hogy a csecsemőnek van-e haja vagy nincs. A koszmó a babának nem fáj, nem viszket és a többi családtagra nem jelent veszélyt, ugyanis nem fertőz. Fontos azonban, hogy minél hamarabb kezeljük, ugyanis a kezeletlen koszmó - azon túl, hogy nem szép látvány - a lerakódás megvastagodhat, elfertőződhet és egy esetekben gyulladáshoz is vezethet.


Koszmós fejbőr – Fotó: Wikipédia – Starfoxy~commonswiki © – CC BY-SA 3.0

Hogyan alakul ki a koszmó?

Ahogy már írtam, a koszmó kialakulása nem higiéniai okokra vezethető vissza. Kialkulásának hátterében fokozott, szabálytalan faggyútermelés áll, aminek hatására a bőr felszínén lévő elhalt szarusejtek nem válnak le, hanem a faggyúval keveredve a fejbőrhöz tapadnak, pikkelyessé vállnak.

- a koszmó általában az érzékenyebb bőrű babáknál fordul elő
- a hideg időjárásban túl meleg sapka viselése esén a fejbőr nem szellőzik - ezért figyeljünk a természetes anyagokból és jól szellőző sapik használatára
- okozhatja a fejből rossz vérkeringése
- ok lehet az ekcémára vagy allergiára való hajlam is
- a háttérben állhat vitamin (B) és cink hiánya
- nagyobb gyerekeknél előidézheti a túlzott hús- és tejfogyasztás
- serdülőknél főként hormonváltozás áll a háttérben

Kezdetben nehezen vehető észre a koszmó, mivel csak erős fényben látható - ezért mire felfedezzük, már nagyobb területet fed be. 

A koszmó kezelése

Hámlasztó módszerekkel, mechanikai úton, dörzsöléssel és ápolással szabadulhatunk meg ettől az elváltozástól. 

Nagyon sokáig olajjal kezelték a koszmós fejbőrt - ami alapjában véve nem rossz elgondolás. A napraforgó vagy babaolaj a lemezes felrakódásokat felpuhítja, azonban az olaj rátapad a baba fejbőrére, hajacskájába beleragad - így lemosása, eltávolítása nehéz. 

A gyógyszertárakban érdemes kétféle dolgot beszereznünk: kifejezettten koszmó elleni bedörzsölő olajat és koszmó elleni sampont. Szükség van még vékony cérnasapkára, puha hajkefére, sűrű, de rövid fogú fésűre és gyulladást nyugtató kenőcsre.

- Fürdés előtt 30-60 perccel kenjük és masszírozzuk be  a baba fejbőrét E-vitaminos (fokozza a sejtregenerálódást), kamillás (gyulladáscsökkentő) és alfa-bisabololos  (fertőtlenítő, irritációmegelőző hatású) speciális olajjal.

- A felázott és megpuhult hámréteget óvatosan távolítsuk el körkörös mozdulatokkal a puha kefével, a hajból fésüljük ki a koszmódarabkákat a sűrű fésűvel. Fontos, hogy ne dörzsöljük túl az érintett bőrfelületet.

- A speciális, koszmó elleni samponnal mossuk meg a baba haját - itt is körkörös mozdulatokat használjunk!

- A megszárított, áttörölt hajat ismét fésüljük át a sűrű fogú fésűvel, hogy a lejött pikkelyes hámdarabokat eltávolítsuk.

- A kezelés után a fejbőr kipirosodhat, ezért mindig kenjük be bőrnyugtató - pl. körömvirág tartalmú - krémmel.

A baba haját heti 3-4 alkalommal is kezeljük így, a fejbőr véreringésének fokozása érdekében a puha kefével esténként érdemes átmasszírozni a fejecskét.

A  folyamat hosszú, jó pár hétig is eltarthat - ne adjuk fel, legyünk kitartóak!

Alternatív megoldások

Ha nem szeretnénk gyógyszertári termékeket használni, kipróbálhatunk természetes "anyagokat" is:
- kamilla teás lemosás - gyulladáscsökkentő
- bojtorjánfőzetes vagy fekete nadálytő levével való lemosás - csökkenti a faggyú termelést - ezekkel akár borogathatjuk is a baba fejbőrét
- dióleveles főzettel való lemosás - bőrproblémák kezelésére nagyon jó, gomba és baktériumölő hatása van

Fontos: a a koszmó 4-5 hét után sem javul, gyanítható a gombás vagy bakteriális felülfertőzés, ezért keressünk fel bőrgógyász szakorvost!

 

Vizaverné Horváth Zsófia
Szombathelyimami
2 gyermekes anyuka, egészségfejlesztő

 

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Amikor jön a kérdés: Tényleg van Mikulás?

Amikor jön a kérdés: Tényleg van Mikulás?

Mindannyian szembetaláltuk már magunkat ezzel a kérdéssel. Első alkalommal, mikor mi magunk szerettük volna tudni, most meg a ló másik oldalán állva. Amennyire gyerekként szerettük volna tudni, épp annyira szeretnénk most elkerülni a válaszadást.
Szeretethiányban felnőni

Szeretethiányban felnőni

Amikor anyává válunk, minden megváltozik. Lelkünk egy része „testünkön kívülre” kerül, megtapasztaljuk, hogy a szeretetünk sosem fogy el, hanem egyre nagyobb és több lesz. Szülőként az élet legtermészetesebb dolga, hogy bármit megtennénk a gyermekünkért, ő számunkra a legfontosabb, születésétől kezdve úgy próbálunk élni, cselekedni, hogy neki majd jobb és könnyebb élete legyen, mint a miénk volt.
Csomagolj zölden karácsonykor!

Csomagolj zölden karácsonykor!

Még bőven van idő felkészülni az ajándékok csomagolására. Miért ne lehetne ezt megtenni környezettudatosan? Ehhez hoztam otthon vagy a természetben is fellelhető alapanyagokat.
20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

Ha Te is szereted idézettel ellátni az ajánddékkártyákat, üdvözlőlapokat, és gondot okoz egy-egy érzés, gondolat megfogalmazása, használd ezeket!

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére