Jelenlegi hely

Karantén 2.0

Homeoffice, homeschool, homeuniversity... Minden adott a nehezített körülményekhez, és mindenki máshogy éli meg.

Amikor tavaly bezárták az iskolákat sokkolt:

Az idő hiába is szépít az emlékeken, voltak nehéz, és persze vicces pillanatok. Most viszont már szinte szeptember óta lelkileg készültem arra, hogy mi lesz, ha bezárják. De nem csak én....

Az iskolák is készültek

Legalábbis nálunk.

Marci (2. osztályos) osztályfőnöke mini számtech szakkör keretében készítette a gyerekeket arra, mi lesz, ha újra bezár az iskola. Hogyan fognak digitálisan tanulni.

Ismerkedtek a Classroommal, e-mail fiókokkal, hogy ne arról szóljon egy esetleges digitális oktatás, hogy ahány gyerek annyi felnőtt kell segítségnek, különben nem megy.

Gergőéknél (6. osztályos) már tavaly is használták a Classroomot, de idén egy új fiókot hoztak minden diáknak létre, így azon keresztül használják.

Ez arra is jó volt, hogy Bertinek (4. osztályos) a Gergő tudott segíteni, mit hogyan és hol kell beállítani, ha jönne a digitális oktatás, hiszen ők ezt nem csinálták meg, csak megkapták a sulis e-mail címüket. 

Milán (12. osztályos) érettségi előtt, már régóta "élvezi" a digitális érettségire készülést.

A főiskola pedig eddig is digitálisan ment, ami könnyebb így, hiszen rengeteg időt megspóroltam, hogy nem kellett elutaznom.

Azért ennek is megvan a maga veszélye, hiszen könnyen elkezd mással foglalkozni az ember, ha otthon van...

Mit éreztem amikor jött a hír, hogy bezár az iskola? 

Egyátalán nem ijedtem meg. Gondoltam, megint egy jó napirend, szervezettség, és most már az iskolákat, tanárokat is felkészülten éri a digitális oktatás, így majd digitálisan hallgatják az óráikat.

Persze fel kellett ébrednem, hogy sajnos nem mindenki készült fel a DIGITÁLIS szó jelentésére, és nem mindenki értelmezi jól.

De nézzünk előre, és koncentráljunk inkább a jó dolgokra!

Jó hír például, hogy Marciéknál TÉNYLEG digitálisnak hívhatjuk az oktatást, hiszen reggel 8:30-kor odaül a gyerek a képernyő elé, együtt oldják meg a feladatokat az osztállyal. Tartanak szüneteket, de ilyenkor sem lépnek ki az online felületből, nehogy valaki "elvesszen".

Már ez nagy segítség számomra, Marcinak ugyanis elég egy plusz ceruza az asztalán, hogy elkalandozzon. :) Tündi néni helyettem is mindenre figyel, mindent lát, mindig felszólítja őket, így biztos lehetek benne, hogy nem maradunk le semmiről.

Amikor délelőtt végeznek, ha van házi, még elkészíti, majd amiről be kell küldenünk a fotót, azt fotózzuk és beküldjük. 

Ha pedig valaki nem tud résztvenni a digitális oktatáson, akkor sincs gond, hiszen minden felkerül a Classroomba, így onnan meg tudja oldalni a napi feladatokat és mindent visszaküld.  

Az első nap olyan volt számomra, mintha egy nyílt napon vehettem volna részt, még élveztem is... a másodikos tanítás egészen flottul megy!

Bertiék csak az anyagot kapják meg minden nap, önállóan dolgozzák fel, fotózzák és küldik vissza. Itt azért nagy szükség van a szülői segítségre, ha valamit nem ért. Felsőben már kicsit más a helyzet. Gergőéknél egy-két órát megtartanak online, így őt is jobban szemmel kell tartani, hogy ne mondja rá mindig mindenre, hogy "készen vagyok!"

Hiába egy iskola, a legtöbb a tanítókon múlik. 

Szuper viszont, hogy az iskolai e-mail címüket és a hozzá tartozó tantermeket a saját telefonomon is be tudtam állítani, ezért egy készülékkel naprakész vagyok én is, és gyorsan lecsekkolhatom, kinek, mikor, mit adtak fel, milyen megjegyzést kapott. 

Most az ebédre sincs gondom

Tavaly javasolták, hogy aki meg tudja oldani, az mondja le az iskolai ebédet. Idén viszont már a menzák is készültek, így átbeszéltük, átnéztük a havi étlapot, és csak azt a pár napot mondtuk le, amit tuti nem ennének meg. 

Az iskola tőlünk 3 perc sétára van, így a napi mozgással is egybekötve hordjuk haza az ebédet. Ezáltal főzni is csak annyit kell, amennyit egy átlagos hétköznap, és ugye a férjem sikeresen vizsgázott szakácsként februárban, úgyhogy a házimunka ezen része pipa. :)

Amíg nincs jóidő, addig bent kreatívkodunk

Azzal, hogy mindig itthon vannak és talán kevesebb idő megy el a tanulásra, ismét van kedvük egy kis kreatívkodásra.

Karácsonykor apával barkácsoltak szépséges díszeket a lakásba, gondoltam most rajtam a sor, hogy olyat készítsünk, amit velem is meg tudnak csinálni.

Találtam egy szuper ingyenes e-bookot, ami nem csak egyszerűen kivitelezhető ötleteket ad, hanem egy egyszerű leírással és tippekkel segít az elkészítésben. Persze az eredmény így sem mindig lett olyan mint a képeken. :)

Ezek mindig jobban összehozzák a gyerekeket, csakúgy, mint egy közös sütés.

Közösen építenek egy bunkert is az udvarban a diófán lévő játszótérre. Nem tartja vissza őket a barkácsolástól sem eső, sem szél... (csak anya, mert azért tanulni is kell, és ugye esőben ne legyenek kint.) :) Ilyenkor hatalmas egyetértésben tudnak együtt dolgozni.

Egy nehezebb napon, amikor a veszekedés, piszkálódás elhatalmasodik, akkor mindig ezekre a napokra próbálom magam emlékeztetni. 

Így végignézve a képeket, azt kell mondanom, lehetne minden sokkal rosszabb! Sőt!

Próbáljátok meg kihozni Ti is a legjobbat ebből a nehezített helyzetből, és az optimizmusotokat megőrizni!

Vigyázzunk egymásra, vigyázzatok magatokra!

Busi Antónia
- Pécsimami -

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Szeretethiányban felnőni

Szeretethiányban felnőni

Amikor anyává válunk, minden megváltozik. Lelkünk egy része „testünkön kívülre” kerül, megtapasztaljuk, hogy a szeretetünk sosem fogy el, hanem egyre nagyobb és több lesz. Szülőként az élet legtermészetesebb dolga, hogy bármit megtennénk a gyermekünkért, ő számunkra a legfontosabb, születésétől kezdve úgy próbálunk élni, cselekedni, hogy neki majd jobb és könnyebb élete legyen, mint a miénk volt.
Csomagolj zölden karácsonykor!

Csomagolj zölden karácsonykor!

Még bőven van idő felkészülni az ajándékok csomagolására. Miért ne lehetne ezt megtenni környezettudatosan? Ehhez hoztam otthon vagy a természetben is fellelhető alapanyagokat.
20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

Ha Te is szereted idézettel ellátni az ajánddékkártyákat, üdvözlőlapokat, és gondot okoz egy-egy érzés, gondolat megfogalmazása, használd ezeket!
Szabad-e büntetni a gyereket?

Szabad-e büntetni a gyereket?

Arra a kérdésre, hogy „Szabad-e büntetni a gyereket?”, a családok többségében a szülők egyenes választ adnak, de ezek három csoportba sorolhatók. Nem is maradunk meg a három jellemző válasznál, hanem inkább megnézzük, mit okoz a büntetés, és mennyire éri el a célját. - Novák Ferenc pedagógiai viselkedéskutató​ írása.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére