Jelenlegi hely

Táplálékallergiás/intoleranciás gyerekek étkezése a bölcsődében

Minden gyerek életében eljön az a pillanat, amikor bölcsődébe kell mennie. Ez gyerek és szülő számára egyaránt nehéz időszak, és ezt a tényt tovább nehezíti, ha gyerekünk táplálékallergiás/intoleranciás.

Amikor elérkezik a bölcsődébe iratkozás pillanata, akkor első lépésként meg kell érdeklődnünk, hogy az adott intézmény tudja-e vállalni gyerekünk diétás étkeztetését.

Előfordulhat az is, hogy az adott évben nem tudják elvállalni a gyermeket, mert nincsenek felkészülve az adott diétára, de ha van rá igény, akkor feljegyzik, és így azt a következő évre már biztosítani tudják. Ez az eset ritkán szokott előfordulni, általában bonyolultabb betegségek esetében, pl. 1-es típusú diabetes.

A gyerek táplálékallergiáját/intoleranciáját megfelelő orvosi papírokkal is alá kell tudnunk támasztani. Fontos, hogy a diagnózis gasztroenterológus által kiállított legyen, e nélkül az intézménynek nem áll módjában diétás étkeztetést biztosítani.

Táplálékallergiás, intoleranciás kisgyerek a bölcsődében

Egyre több bölcsődében találkozhatunk olyan élelmezésvezetővel, aki dietetikus is egyben. Ilyenkor a szülőknek érdemes felkeresnie őt, és tanácsot kérnie a gyermeke táplálkozásával kapcsolatban. Én személy szerint azt szoktam tanácsolni a szülőknek, ha újonnan felfedezett az allergia/intolerancia, akkor kezdjenek el gyermeküknek táplálkozási naplót írni.

A táplálkozási naplóban le kell írni, hogy pontosan mit adunk a gyerekünknek, az adott ételt milyen hozzávalókból készítjük el, mikor és mennyit adtunk. Ha gyermekünkön megjelennek a táplálékallergia/intolerancia tünetei (bőrkiütés, puffadás, hasmenés, hányás stb.), azt is jegyezzük fel, hogy mikor észleltük azt. A napló arra jó, hogy a dietetikus lássa, hogy esetlegesen milyen hibák vannak a táplálkozásban, de nagyon sokszor az is előfordul, hogy a szülő visszaolvassa a naplót, és ő maga jön rá a probléma okára.

Amikor az élelmezésvezető megtervezi az adott havi étlapot, akkor a diétás gyerekét külön kell kezelnie, hiszen a szülőknek és az élelmezésben dolgozó személyeknek egyaránt meg kell tudniuk különböztetni a normál étlapot a diétástól. A két étlap egyalapanyag rendszerben készül, de fontos szempont, hogy  a diétás gyerek étkezése kinézetében és a diétájába beilleszthető alapanyagaiban hasonlítson a többi gyerekéhez.

A most hatályban lévő élelmezési ajánlás szerint azokban a bölcsődékben, ahol található diétát igénylő gyerek, dietetikus vagy diétás szakács jelenléte szükséges. A diétás étlapon mindig fel kell tüntetni az élelmiszerek pontos megnevezését. Példának okáért nem elég, ha csak annyi van feltüntetve, hogy margarin, ott kell lennie a márkának is, így a szülő is láthatja, hogy pontosan mit eszik a gyerkőce, illetve az élelmezésvezető önellenőrzése is könnyebb.

Diétás gyerek esetében nemcsak az élelmezésnek kell felkészültnek lennie, hanem a kisgyermeknevelőnek is. Az olyan csoportokban, ahol diétás gyerek van, ott jól látható helyre ki kell függeszteni a gyerek nevét, illetve azt is, hogy milyen diétában részesül.  Erre azért van szükség, hogy ha helyettesíteni kell az adott kisgyermeknevelőt, akkor a helyettes is lássa és tudja, hogy ki az, aki diétás étkezést kap.  

A bölcsőde gyerekorvosa is folyamatosan ellenőrzi a gyermek állapotát (súly, gyarapodás, magasság mérése, stb.), emellett ellenőrizheti az élelmezésvezető által készített étlapot is.

A bölcsődékben mindig arra törekednek, hogy az anyagi és az élelmezési adottságokhoz mérten a legjobb tudás szerint étkeztessék a gyerekeket. A diétákat mindig külön gonddal kell kezelni, hiszen nem engedhető meg olyan hiba, ami miatt a gyermek esetlegesen megbetegedhet.   

A mostani bejegyzésem nagy témát ölel fel. Megpróbáltam mindent belesűríteni a fenti összefoglalásba, de ha véletlenül kihagytam valamit, akkor ne habozzatok, nyugodtan tegyétek fel a kérdéseiteket!

 

Szerző: Kötél Dorottya dietetikus és élelmezésvezető

Forrás: babykitchen.blog.hu

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Az ünnepi ételek és desszertek bősége sokunk számára kihívást jelent. Hogyan élvezhetjük ki az ünnepi asztal örömeit anélkül, hogy túlevésbe csúsznánk? Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó hasznos tippeket hozott nekünk, hogy meg tudjuk tartani a mértéket, miközben élvezhetjük is a finom falatokat.
Címlap Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

A fogyókúrázóknak vagy friss életmódváltóknak gyakran éppen a cukor és az édes ízek hiányoznak a legjobban. Az ünnepi időszak közeledtével mindannyian szeretnénk valami finomsággal megörvendeztetni szeretteinket, miközben egyre többen keresünk egészségesebb alternatívákat. Hogyan lehet édességeinket és desszertjeinket természetes módon, cukor nélkül elkészíteni anélkül, hogy kompromisszumot kötnénk az ízélmény terén? Ehhez hozott Nektek most tippeket Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó, sportedző.
Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

A bakancslista is egy élettervezési módszer, kicsit játékosabban, de tervezésre ösztönöz. Jó módszer a gyerekek és magunk előre tervezésre szoktatására.
Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kiránduló helyek

Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kirándulóhelyek

Karácsony gondolatán, nincs az a fényár, amitől besokallnék, még ha az egész ország egy csillogó villogó nagy meseházzá öltözne, én azt is gyönyörűnek látnám. Lassan a porták ünnepi kivilágításba borulnak, ám vannak, akik igazán kiemelkedő módon öltöztetik fel házaikat, és turistalátványossággá növik ki magukat kicsik és nagyok örömére egyaránt.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére