Jelenlegi hely

Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni (neve tájegységenként változik): úgy készül, hogy a krumpliból készült tócsnitól eltérően a krumpli helyett különféle zöldségeket használunk. Felhasználás egyik feltétele, hogy a zöldség reszelhető legyen

A tócsni

Nemzetközi népi étel, amely reszelt krumpliból, lisztből és tojásból készül fűszerek hozzáadásával. Jellegzetes fűszerei a fokhagyma, só és bors. Vidékenként is másképp nevezik. Azon egyszerű ételek egyike, amelyek régebben a vidéki háztartásokban gyakran készültek, mert rendszerint minden volt hozzá otthon, még a legszegényebb időkben és a legszegényebb háztartásokban is.

Hozzávalók:

12 db közepes méretű tócsnihoz

  • 80 dkg krumpli
  • 1 db tojás
  • 5 evőkanál liszt (ez a krumpli fajtájától függően változhat)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • só, frissen őrölt bors

Az alkotók szerepe:

  • alapanyag: a krumpli
  • a massza összetartó anyagai: a liszt és a tojás
  • ízesítők (minden tócsni-féleségé): fokhagyma, só, bors

Elkészítés:

  • A krumplit lereszeled (gyorsan dolgozz, mert hamar elszíneződik).
  • A fokhagymát felaprítod, vagy fokhagymapréssel a krumplira nyomod.
  • Az előkészített anyagokra ráütöd a tojást, rászórod a lisztet (kanalanként, mert lehet, hogy kevesebb is elég), és összekevered - előfordulhat az is, hogy több lisztre lesz szükséged. Olyan massza lesz, ami kanalazható, ne legyen folyékony.
  • Egy edényben felteszel kevés zsiradékot melegedni. Amikor felforrósodott, kanalanként beleteszed a masszát, tetejét kicsit ellapítod (innen eredhet a lapcsánka név), majd mindkét oldalán megsütöd.

Zöldséges tócsni

Ez a népszerű étel könnyen és gyorsan elkészíthető. Változatosabbá tételére két út kínálkozik:

  • ízesítés zöldfűszerekkel (pl. medvehagymával, petrezselyemmel, a merészebbek kaporral is megpróbálhatják)
  • a krumpli helyettesítése reszelhető zöldségekkel (cukkini, cékla, sütőtök, de megfelelő lehet az édesburgonya, a sárga- és fehérrépa, sőt a tök és patisszon is kaporral ízesítve).

Feltételezem, hogy ebben az ételben a krumplit azért helyettesítették zöldségekkel, mert - az egészséges táplálkozás jegyében - csökkenteni akarták az étel szénhidrát tartalmát. Ez a változtatás azonban más haszonnal is járt: új ételek jöttek létre.
Ezekben a változatokban az a legnagyszerűbb, hogy csak egyetlen egyszerű alapreceptet kell megtanulnod és máris ételek sorát készítheted el a recept alapján.

Zöldséges tócsni tálalása

Fajtájától függően tálalhatod:

  • fokhagymás tejföllel

  • különféle zöldségekkel

Linkek:
www.haztartas-ma.hu
https://www.haztartas-ma.hu/index.php/receptek/zoldseges-etelek/cukkini-tocsni/
https://www.haztartas-ma.hu/index.php/receptek/zoldseges-etelek/sutotok-tocsni/
https://www.haztartas-ma.hu/index.php/receptek/zoldseges-etelek/cekla-tocsni/

A szerző további cikkei: Pap Zsuzsa Háztartás Ma oldal

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Szeptember az új január - őszi tippek az egészségéért

Szeptember az új január - őszi tippek az egészségéért

Sokan mondják, hogy szeptember az új január. A nyári lazulás után sokan motiváltabban érkeznek vissza az edzőtermekbe. Hogy a kezdeti lelkesedés pár hétnél tovább tartson, érdemes szakemberrel konzultálni és konrét célokat meghatározni.
Ki mondta, hogy az ősz unalmas legyen?

Ki mondta, hogy az ősz unalmas legyen?

Az ősz számos lehetőséget kínál, hogy a gyerekek számára izgalmassá és élvezetessé tegyük ezt az évszakot. Összegyűjtöttem néhány ötletet, amelyek segítenek felfedezni az ősz szépségeit és kihasználni az évszak sajátosságait a családi élmények során.
Végzetes mondatok a gyereknevelésben!

Végzetes mondatok a gyereknevelésben!

Vannak olyan végzetes mondatok, amit a szülők később megbánnak. Van pár ismétlődő dolog, amit ha gyakran mondunk gyerekeinknek, akkor azzal akár hosszú távon nehezítjük meg a gyerek és a magunk életét is.- Novák Ferenc pedagógiai viselkedéskutató​ írása.
Miért menjünk el szűrővizsgálatokra, ha nincsen semmi bajunk?

Miért menjünk el szűrővizsgálatokra, ha nincs semmi bajunk?

Azért, hogy ne is legyen! - Dr. Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus írása

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére