Jelenlegi hely

A fascia kezelésén alapuló fájdalomcsillapító terápia, azaz FDM terápia

Buzás Ágnes gyógytornász újabb terápiás módszerrel segíti pácienseit, mégpedig az FDM terápiával. A kötőszövet beszűkülése, elcsavarodása által okozott fájdalmak feloldásában lehet segítségünkre ez a terápia.


Mi is az FDM?

A fascia kezelésén alapuló fájdalomcsillapító terápia. Az FDM szó jelentése Fascia Disztorziós Modell. Fascia -az a kötőszövetes lemez, amely beborítja az egész testünket. Összeköti a csontokat, belső szerveket, ínakat, szalagokat, tulajdonképpen mindent mindennel.

Disztorzió- a kötőszövetnek a beszűkülése, elcsavarodása, a diszfunkció pedig ennek a rossz működése. Modell – gondolkodásmód, szemléletmód

A módszer kitalálója Stephen Typaldos, aki a páciensei megfigyelésével dolgozta ki a koncepciót. A beteg vizsgálatok alkalmával megfigyelte, hogy minden esetben a páciensek a kezükkel mutatják meg a fájdalom pontos helyét és észrevette, hogy nagyjából azonos minta alapján jelzik a különböző panaszokat. Később ezeket a testbeszédeket kategóriákra osztotta és minden kategóriához egy-egy kezelési módszert rendelt.

A fájdalom mutatása, testbeszéde alapján 6 csoportot különítünk el:

  1. egy vonal mentén mutat a páciens égő, kisugárzó, húzó fájdalmat.
  2. egy ujjal 1 pontba mutat, ott szúró fájdalmat panaszol.
  3. több ujjal mélyen belemarkol az izomba, erősen benyomja azt, gyúrogatja, masszírozza fájó pontját.
  4. tenyérrel megmarkolja az ízületet, keresi-kutatja a fájdalmat, mozgatja közben a végtagot, próbálja megfogalmazni azt a fura fájdalomszerűt ott bent az ízületben.
  5. egész tenyérrel végigsimít egy nagy sávon vagy egy fél-egész végtagon, simogatja, dörzsölgeti azt vagy lehúzza az ujjait, kirázza a kezeit, a végtag zsibbad, bizsereg.
  6. tenyérrel megmarkolja az ízületet és fogva tartja azt, nem mozgatja. Fájdalma nincs, csak nem mozog a testtáj.

Kinek ajánlott az FDM terápia? 

Az FDM mindenkinek ajánlott, akinek valamilyen mozgásszervi panasza, fájdalma van, persze, itt is vannak kontraindikációk (tiltott esetek), ilyen például az akut ízületi gyulladás, keringési zavarok, bőrsérülések, fertőzések, csonttörések és a daganatos megbetegedések.

Hogyan alkalmazzuk az FDM fájdalom csillapító terápiát?

A kezelést egy betegvizsgálat előzi meg, aminek a fő célja, hogy megtaláljuk és újból kiprovokáljuk a páciens fájdalmát, majd ez alapján választjuk ki, hogy milyen technikát fogunk alkalmazni. Az esetek nagy részében a terapeuta a kezével dolgozik, de időnként szükségesek lehetnek olyan eszközök is mint például köpöly, fascia kés, floss.

A kezelés szinte kivétel nélkül fájdalmas. Azt szoktuk mondani, hogy egy 10-es skálán maximum 10 erősségig megyünk el, de ez az átmeneti fájdalom megéri, hiszen ezen területek oldásával megszüntetjük az állandó fájdalmat.
Lehetnek kellemetlen mellékhatásai mint például beduzzad, vagy elszíneződik az adott terület, amelyet kezeltünk, de ezek pár napon belül oldódnak, elmúlnak.
Az FDM kezelés után a kezelt házi feladatot kap: mozgatást, esetleg önmasszázst, nyújtásokat, stb.

Forrás: Quastné Rigó Katalin - Oriolus-Med Team

Fotó, listakép: Buzás Ágnes


Buzás Ágnes
Gyógytornász-fizioterapeuta
Okleveles LoveYourBelly oktató
Telefon: +36 70 281 7910
Facebook: Buzás Ágnes gyógytornász-fizioterapeuta

Foto, listakép: Buzás Ágnes
Szponzorált tartalom

 

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Nem akar több gyereket? Akkor "kikapjuk"!

Nem akar több gyereket? Akkor "kikapjuk"!

Már négy éve nem lenne méhem, ha a nőgyógyászom lesújtó mondatai után nem találok rá véletlenül az inteneten a mióma embolizáció lehetőségére.
Min múlik gyermeked sikere?

Min múlik gyermeked sikere?

Saját magunkról alkotott hiedelmeink befolyásolják a személyiségünkről alkotott képünket, illetve, hogy mit akarunk és mit tudunk elérni az életünkben. Gondolkodásmódunk hatással van teljesítményünkre, motiváltságunkra. Sokan azt gondolják, hogy a tehetség, az intelligencia alapvetően garantálja a sikert. Bizonyosan nagy hatása van, de csak ezen múlhat, hogy ki mire viszi az életben?
A jó szó öröme

A jó szó öröme

Hiánycikk. Semmibe sem kerül, mégis nagyon sokat ér. Nélküle nehezen lehetne túlélni a hétköznapokat.
Tippek, hogyan legyen élményekkel teli már az utazás is vonattal, ha gyerekkel indultok el

Tippek, hogyan legyen élményekkel teli már az utazás is vonattal, ha gyerekkel indultok el

Évek óta vonattal megyünk nyaralni. Először csak kettesben a férjemmel, majd csatlakozott a fiúnk 12 éve, 7 éve a lányunk is. Ehhez hoztam jól bevált „praktikákat”, hogy stressz helyett valóban élményekkel legyen teli már az utazás is.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére