Jelenlegi hely

Monori összefogás az Ukrajnából menekülőkért

Nincsenek szavak arra az összefogásra, amivel másfél nap alatt találkoztunk, annyi segítséget, adományt kaptunk Tőletek az Ukrajnából menekültek részére. Személyautóval terveztünk menni Annával, de fél nap alatt ennek a duplája gyűlt össze, hétfőn pedig még ennél is több adomány.

Baba- és gyerekruha, gyerekcipők, pelenka, popsitörlő és krém, bébiétel, cumisüveg sterilizáló, baba utazóágyak. Takarók, párnák, törölközők, ágyneműk, plüssök, játékok. Tartós élelmiszer, tusfürdő, egészségügyi betét, WC papír, kézfertőtlenítő, orvosi- és kézműves szájmaszk, fogkrém, fogkefe, kézműves szappan egy egész dobozzal. Pénzadomány is érkezett útiköltségre és vásárláshoz, nagyon köszönjük Nektek, és azt a sok szendvicset is, amit küldtetek a menekülteknek. 

Hétfő délután az adományok szétválogatásához hárman csatlakoztak hozzánk. Egy anyuka megkeresett, hogy a férje elvinné az adományt kilenc személyes kisbuszukkal. Kicsivel ezután egy apuka hívott fel Péteriből, ő is szívesen segít kombi autójával szállítani. Így indultunk el négyen Tiszabecsre szombat reggel, egy megtömött kisbusszal és egy személyautóval. Az adományok másik fele nem fért be, itthon maradt.

Tiszabecsre érkeznek a buszok, a határról szállítják ide az anyukákat, gyerekeket, egy-egy bőrönddel, sporttáskával jönnek. Az általános iskola udvarán asztalokon meleg tea, szendvics, gyerekeknek csokoládé. Ahogy fogy, folyamatosan töltik fel az önkéntesek. Segítő szervezetek munkatársai, önkéntesek fogadják őket, kérdezik, miben segíthetnek.

Mellettünk egy anyuka babakocsival, nem beszél magyarul, máris jön valaki tolmácsolni. Elmondja, egy hónapos kisbabával érkezett, hirtelen kellett indulni. Nincs nála se tápszer, se cumisüveg, se pelenka.Máris hozzák neki a babaholmikat.

Sokan bemennek az iskola ebédlőjébe melegedni, enni, várakozni. Vannak, akikért jönnek, ők útra kelnek. Az iskola tornatermében van a gyűjtőpont, nagyon sok adománnyal. Gyakorlatilag megtelt, minket Szamosszegre irányítottak, ahol nagyon sok a kisgyerekes anyuka.

  

Érkezésünkkor Szamosszegen a Művelődési házban elszállásolt egyik anyuka covid tesztje pozitív lett, halljuk az orvost, ahogy telefonál. Mentőt kellene hívni vagy megoldani az elkülönítését. Három gyermeke van, a legkisebbet még szoptatja.

Anna megkérdezi, bemehet-e hozzá kicsit beszélgetni és imádkozni vele. Az anyuka kétségbeesetten sír, mert félt, hogy elszakítják a gyermekeitől, ha kórházba kell mennie. A kicsi éppen szopizik, a nagylány rémülten néz maga elé és folynak a könnyei. Annának sikerül egy kicsit megnyugtatnia az édesanyát és a gyerekeket.Végül az anyukát elkülönítették, ottmaradhatott a gyermekeivel.

Ezután átmentünk az általános iskolába, ahol lerakjuk az adományokat. A polgármester már vár bennünket, közben intézkedik, szervez, nyugtatja az embereket. A doktornővel ott is találkozunk, vizsgálja a gyerekeket.

Nagyon emberséges mindenki, a segítők erejükön felül dolgoznak, civil munkájuk után jönnek segíteni vagy szabadságot vesznek ki. Egy pici helyiségbe tudnak bepakolni és a folyosóra, nincs hely máshol, az intézményben tanítás folyik. Az adományok szétválogatása, rendszerezése, raktározása újabb feladat a segítőknek. 

Összeszorult szívvel megyünk be a tornaterembe, ahol legalább százan vannak elszállásolva, negyedik napja. Anyukák gyermekeikkel, egyhónapos a legkisebb, a legnagyobb 12 éves gyerek. Segítünk az uzsonna kiosztásában, beszélgetünk az anyukákkal. Van, akinek a 18 éves fia is otthon maradt. Belegondolni is nehéz, mit élnek át a szétszakadó családok, gyermekeikkel menekülő édesanyák és az otthonmaradottak.

Innen Beregsurányba indultunk. Nagyon jól működik a Határtól szállásig, Szállástól határig ingyen!! Facebook csoport, szinte percek alatt szervezték le a család szállítását. Mire Beregsurányba értünk a kastélyhoz, már intettek, hogy mehetünk az épülethez. Sikerült egy nagymamát, anyukát és hároméves kisfiát elvinnünk az M3-as miskolci leágazásáig, ahol egy másik segítő érkezett Budapestről, és továbbvitte őket Csehországba a nagypapához. Együtt örültünk velük, hogy ők már családban, biztonságban lesznek.

Szombaton a megmaradt adományt Pacsirta Györggyel és feleségével Krisztivel vittük Budapestre, a Városligeti Műjégpályán lévő gyűjtőpontra. Így minden adományotok a megfelelő helyre került, nagyon köszönjük Nektek ezt a gyors és önzetlen segítséget!

Egy csepp, amit mi tehettünk ebben a nehéz helyzetben, látva mennyien kényszerülnek menekülni az otthonukat otthagyva a hazájukból. 

Kérlek Benneteket, csatlakozzatok csoportokhoz, szervezetekhez, segítsük a Menekülteket lehetőségeinkhez mérten élelemmel, ruhával, bármivel, ami egy kicsit megkönnyíti jelen helyzetben az életüket. 

Néhány lehetőség, ahol segíteni tudtok:

Határtól szállásig, Szállástól határig ingyen!! Facebook csoport

Segítségnyújtás (Ukrajna, Kárpátalja) Facebook csoport

Monor város -  Adománygyűjtés

Gyűjtés a háborús menekülteknek - Monor Katolikus Nagytemplom

Monor Református Nagytemplom

- Monorimami - 

 

 

 

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

A debreceni Ünnepi Könyvhét valamint új könyvsorozatának első kötetének megjelenése miatt látogatott el Debrecenbe Kovács Attila avagy Holden Rose. Vele beszélgettünk gyerekekről, motívációról, és nem utolsó sorban kamaszoknak szóló 10 pluszos könyvéről, a Lapátos fickóról.
Ti ünneplitek még a pedagógusnapot?

Ugye ti is ünneplitek még a pedagógusnapot?

Idén 70 éve, pontosan 1952 június 7-e óta ünnepeljük Magyarországon június első vasárnapján a Pedagógusnapot. Belépünk az óvoda ajtaján és akár évtizedekig elkísérnek minket, velünk vannak, míg tanulunk. Sőt, sokszor tovább. Köszönjük!
Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Tapasztalatok szerint már az anyuka hasában lévő magzatnak is érdemes verseket olvasni. Az itt hallott ritmusokkal, később az adott korosztály számára készült könyvek segítségével akár másfél-két év előnyre is szert tehetnek a gyerekek az iskola első évére kortársaikhoz képest.
Nyáron is tanuljon a gyerek?

Nyáron is tanuljon a gyerek?

Buta kérdés, igaz? Hiszen iskolaidőben sem tanul! Titkos (és aljas de jó szándékkal vezérelt) szülői trükkök, praktikák az észrevétlen nyári tanuláshoz nem csak szülőknek.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére