Jelenlegi hely

Nincs karácsony Diótörő nélkül

A diótörő minden idők egyik legnépszerűbb meséje, a karácsonyi készülődés elengedhetetlen része kicsiknek és nagyoknak. Világszerte játsszák, a balett mellett bábszínházban, mesejátékban és más műfajokban is találkozhatunk a történettel.

Diótörő és az egérkirály

A Diótörő és az egérkirály történetét E.T. A. Hoffmann írta 1816-ban. A mese karácsonyeste játszódik, mikor az egyik vendég, a család jó barátja, Drosselmeier bácsi egy diótörő babát hoz ajándékba a unokahúgának, Marikának. A történet a lány álmában folytatódik, ahol megelevenednek a játékok és a karácsonyfadíszek, hercegként kel életre a bábu, s varázslatos utazásra viszi magával a lányt.

Kezdetben a gonosz Egérkirállyal és hadseregével kell megküzdeniük, hogy továbbmehessenek az álmok kalandos útján. Diótörő, az elvarázsolt herceg csak Marika segítségével győzheti le a félelmetes ellenséget.

Diótörő Herceg Kalandjai – Családi Mesekoncert Debrecenben

A karácsonyi történet Csajkovszkij csodálatos balettzenéjének és E.T.A. Hoffmann meséjének részletei által kel életre, a Kodály Filharmonikusok és Domján Viktória mesélő előadásában, Kollár Imre, a zenekar állandó karmestere vezényletével 2023. december 16-án, 10.00 órakor. További infók ITT.

Mesebalett három felvonásban – Operaház

Csajkovszkij Diótörője évtizedek óta hozzátartozik a karácsonyi időszakhoz a budapesti Operaházban is. A korábbi, hosszú éveken át repertoáron levő, mára szinte muzeális változat emlékének adózva, 2015 karácsonyára egy újragondolt, a klasszikus balett hagyományait követő, de a 21. század táncművészeti és látványvilágbeli elvárásainak megfelelő, új kiállítású darab született. 

A klasszikus zenei anyagra egy igazi Diótörő-specialista, a nemzetközi hírnévnek örvendő Wayne Eagling és Solymosi Tamás koreografált új mesebalettet.

További információ

A diótörő – Royal Ballet előadása – VÁRkert Mozi

A Royal Opera House nemzetközi mozis közvetítései lehetőséget nyújtanak arra, hogy a néző mindig „az operaház királyi páholyából” szemléljen minden előadást, sőt bepillanthasson a kulisszák mögé: érdekfeszítő interjúknak legyen szem- és fültanúja, továbbá betekinthessen a próbafolyamatokba is.

A Royal Ballet ragyogó A diótörő produkcióját Peter Wright alkotta meg 1984-ben Lev Ivanov eredeti koreográfiája alapján, és bátran kijelenthetjük, azóta is Európa-szerte a legkedveltebb balett-előadások egyike. Csajkovszkij tündöklő muzsikája, a káprázatos jelmezek és díszletek és a Royal Ballet magával ragadó tánca minden korosztály számára igazi karácsonyi élménnyé teszik az előadást.

További információ

Diótörő a jégen – Vasas Jégcentrum

A Diótörő a jégen produkció hazai és nemzetközi korcsolyázó sztárokkal, megújult kosztümökkel és koreográfiával, valamint kizárólag csak a magyar közönségnek szánt plusz meglepetésekkel várja a nézőket. A gyerekek, a fiatalok, a felnőttek, és az idősebb korosztály tagjai is megtalálják a produkcióban azt, amit mi csak úgy hívunk, hogy „karácsonyi diótörő varázslat”.

További információ

Tarkalepke Színház: Diótörő – zenés mesedarab

A Tarkalepke Színház debütálódarabja, a Diótörő, egy a kisiskolás korosztály számára újraálmodott, zenés előadás, ahol a színésznő szupernagyiként nem csak kisunokájának, hanem egy egész nézőközönségnek mesélhet

Szupernagyit hármas szereposztásban alakítják: a Jászai Mari-díjas Vándor Éva mellett a James Bond-filmek Ms. Moneypenny hangjaként is ismert Zsurzs Kati, valamint a szintén szinkronszínészként is közismert Koltai Judit formálja meg a mindannyiunk által szerethető karaktert.

A nagymama egy kényelmes fotelben, a naplóját olvasgatva emlékszik vissza élete főbb mozzanataira, vidám és kedves kommentárokkal tarkítva. Az előadásnak elemi része a zene. 

További információ

Diótörő (zenés mesejáték) – a Nektár Színház előadása

Ez egy olyan feldolgozás – az eredeti Ernst Theodor Amadeus Hoffmann által írt mese alapján – melybe a balett szervesen illeszkedik. A gyermekek számára a prózai megfogalmazás könnyebben érthetővé válik az amúgy bonyolult – álomjelenetekkel tűzdelt balett szvithez képest.

Az előadást óvodásoknak és kisiskolásoknak ajánljuk, de az a felnőtt sem fog unatkozni, aki őket elkíséri.

További információ

Diótörő - Klasszikus mese-show - RAM Art Színház

A történet kezdetén megismerhetjük Masát, Mását és Lujzát, a három testvért, akik a szeretet ünnepén kiosonnak a nevelőintézetből és az utcán az embereket nézik, ahogy készülődnek karácsony ünnepére.

További információ

Diótörő - A Kecskeméti Hírös Agóra Kultúrális és Ifjúsági Központban

Mese tánccal zenével és varázslattal + kiegészítő foglalkozással

A történet táncos változatában számos különleges meglepetés várja a nézőket, hiszen a színpadon most minden varázslatos életre kel: a karácsony este csillogó csodavilága, a hólepte téli táj, a megelevenedő és táncra perdülő bábuk, s végül szélesre tárja kapuit még az édességek birodalma is. Ez a látványos, érzelmes és szórakoztató színpadi mese egy kislány és egy diótörő báb csodálatos találkozásáról és közös kalandjáról szól, amely egy békés családi otthon karácsonyestéjétől vezet izgalmakkal teli úton a hópelyhektől ragyogó téli világon át egyenesen a fantázia és az álmok birodalmába.
A látványos karácsonyi sikerdarab zenéje is magával ragadó örökéletű klasszikus, amely most a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar előadásában hallható. 

További információ

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

A KSH jelentése szerint jelenleg közel félmillió olyan szülő van Magyarországon, akik egyedül nevelnek körülbelül 700 ezer gyermeket, akik naponta számos kihívással néznek szembe. Sokszor még most is láthatatlanok a magyar társadalom számára.
Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete_monor.imami

Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete

Hamvazószerda keresztény ünnep, a farsangi időszak utáni első nap. Ezen a napon kezdődik a Húsvét előtti 40 napos böjt, a Szent Negyvennap, a Nagyböjt. 
Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Pályázat típusa:  irodalmi pályázatBeküldési határidő: 2024. április 30.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

Pályázat típusa:  média pályázatBeküldési határidő: 2024. március 15. és 31.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére