Jelenlegi hely

Alkohol a gyermek­gyógyszerekben

A beteg gyermekek szülei aggódnak a gyermekük egészségéért és a minél hamarabb szeretnék gyógyultan látni a csemetéjüket. Sok szülő mégis visszariad attól, hogy a (kis)gyermekének beadja azt, az orvos által rendelt gyógyszert, aminek az összetevői között alkohol is szerepel.

Be merjék egyáltalán adni a gyereknek ezt az „ördögtől való” szert? Ilyen módon hozzászokhat a gyermek az alkoholhoz? Nem árt ez a mennyiség a gyermek fejlődő szervezetének? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel gyakran találkozni a gyógyszertárakban.

Nem ritka, hogy egyes gyógyszerkészítmények alkoholt is tartalmaznak. Jellemző lehet ez a köptető hatású kanalasokra, néhány vaspótló patikaszerre, illetve pár, cseppszámra adagolt oldatra. A készítmények alkoholtartalma a gyógyszerek stabilitását, hatásosságát biztosító összetevő. Sok esetben a gyógynövények hatóanyagainak kivonására alkalmaznak alkoholt a patikaszerekben.
 

Ebben a mennyiségben a gyereknek sem árt

Az alkoholtartalom miatt a szülők aggódnak, azonban a szakemberek megnyugtatnak. Az alkoholos készítmények előírásszerű alkalmazása általában elhanyagolhatóan kis mennyiségű alkoholt juttat a (kis)gyermek szervezetébe, ami semmiféle maradandó károsodást, hozzászokást nem okoz.

A lényeg az, hogy egyetlen dózissal mennyi alkohol jut a gyermek szervezetébe. Hiába tartalmaz egy patikaszer akár 40 % alkoholt is, ha az adagolás során „csak” 10 cseppet kell bevenni belőle. A 10 csepp kb. 0,5 g-nak felel meg, ami 0,2 g alkoholt tartalmaz. Az összehasonlítás kedvéért: a gyümölcslevek vagy akár a pékáruk is tartalmaznak kismennyiségű alkoholt. 100 g almalében is mintegy 0,4 g alkohol található, ami épp a duplája a példában számított, és gyógyszerrel a szervezetbe jutott alkohol-mennyiségnek.

A két-három éves, egészséges kisgyermekek mája már jól működik, és képes az alkohol bontására is. Egy óra alatt testtömegkilogrammonként mintegy 0,25 g alkoholt képes lebontani a gyermek szervezete, ez például egy 16 kg-os hároméves gyermeknél (16 x 0,25 = 4) 4 g alkoholt jelent.

Íratlan szabály: amennyiben a gyógyszer egy adagja 3,0 gramm alkoholnál többet tartalmaz, azt nem ajánlott a gyermeknek adni!

 

Mit tegyen a szülő?

  • az informáltság megnyugtató: a készítmények gyógyszertári vásárlásakor/kiváltásakor beszélje meg a gyógyszerésszel, hogy tartalmaz-e alkoholt a készítmény, és ha igen, akkor mennyit

  • minden esetben közölje a gyógyszerésszel, hogy hány éves és hány kg-os gyermeknekváltja ki a gyógyszert

  • ha fenntartásai vannak a készítménnyel szemben, kérdezze meg a gyógyszerészt, hogy van-e alkoholmentes kezelési alternatíva

  • a készítmények alkalmazáskor ügyeljen az előírásszerű, pontos adagolásra, az orvos és a gyógyszerész utasításainak a követésére

 

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész

Forrás: bebikkicsikesnagyok.hu

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére