Jelenlegi hely

Házi fagyi kreatívan

Nyáron nálunk is a fagyi a favorit. Nagycsaládosként viszont nem győznénk anyagilag az igények kielégítését a bolti és a cukrászdás választékból, én pedig ételallergiásként amúgy is kimaradnék ezekből az élményekből.

Pár éve már házilag készítem a fagyit (kilószámra), kihasználva a gyümölcsöskertünk kínálatát. A következő három alapreceptet azért szeretem, mert kreatívan variálhatóak ízlésünk és az otthon lévő alapanyagok szerint.

Tejszínes fagyi  (Alap recept)

Hozzávalók:

3 tojás
10 dkg cukor
2 dl tej
3 dl tejszín
csipet só, vanília vagy vanília esszencia

A tojássárgáját a cukorral jól felverem, hozzáadom a tejet, csipet sót, ha van otthon, a vaníliát, majd gőz fölött habverővel keverve besűrítem. Kihűtöm. Hozzáadjuk a felvert tejszínt, majd óvatosan a felvert tojásfehérjét is. Dobozba teszem, berakom a fagyasztóba. Időnként kiveszem, mixerrel átkeverem, hogy krémes maradjon.

Sodó alapú fagyi (Alap recept)

Hozzávalók:
4 tojássárga
10 dkg porcukor
3 dl tej
1,5 dl tejszín
vanília vagy vanília esszencia

Öntsük a tejet és a tejszínt egy habüstbe és adjuk hozzá a cukrot, majd forraljuk fel. A tojássárgáját közben keverjük habosra a vanília esszenciával. Miközben a tojássárgáját kevergetjük, adjuk hozzá a forrásban lévő krémet, majd hagyjuk kihűlni. A keveréket öntsük egy laposabb tálba, és fagyasszuk le, addig, amíg a szélek elkezdenek megdermedni. Időnként kiveszem, mixerrel átkeverem, hogy krémes maradjon.

TIPP: Az alaprecepteket ízlésünk szerint ízesíthetjük bármivel. Ötletek ízesítésre: kakaó, olvasztott csoki, kávé, lekvár, gyümölcsök apróra vágva, darált dió, mogyoró, mák,stb...

Joghurtos fagyi

A joghurtos fagyi az egyik kedvencem, mert bármikor gyorsan összelökhető finomság. A hűtőben mindig van joghurtom, általában görög joghurt. (szerintem sokkal jobb a sima joghurtnál) Egy pici cukorral vagy mézzel kikeverve, pici fahéjjal ízesítve már azonnal eltüntetik a gyerekek, de egy pálcikás jégkrém tartóba téve tényleg hűsítő finomság.
Előfordul, hogy nem úgy fogy a gyümölcs, ahogy vártam, a maradékot a joghurttal összeturmixolva mehet a pálcikás jégkrém tartóba. Bolondíthatjuk (torta) csokidarával vagy megmaradt mikuláscsoki darabokkal, de vághatunk bele a gyümölcsből kis darabokat is.  Néhány óra fagyasztás után már kész is van.

Gyümölcsös fagyi

A legegyszerűbb fagyi változat, csak gyümölcs kell hozzá. A megmosott, feldarabolt gyümölcsöket előző este lefagyasztom. Másnap az egészet összeturmixolom, ha nagyon savanykás, mézzel vagy cukorral ízesítem. Máris fogyasztható.

TIPPEK:

  • A tejszínes vagy sodó alapú fagyit márványozhatjuk. Ha már annyira megfagyott, hogy tartja a formáját, öntsünk hozzá édes gyümölcs szirupot, vagy csokiöntetet, de csak félig keverjük össze vele.
  • A keményre fagyott fagyiból készítsünk gombócokat fagyikanállal. 25 dkg csokit olvasszunk fel 4 ek olajban, hűtsük ki. A gombócokat tegyük egy tepsire vagy egy rácsra és öntsük le az olvasztott csokival, fagyasszuk le újra.
  • 3dl szénsavas szörpöt fagyasszunk le, majd kb 2 gombócnyi vanília fagyival turmixoljuk össze.

 

Kísérletezzetek kedvetek szerint!

 

Írta: Debrecenimami

Fotók: pixabay.com

 

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Kémia a konyhában - avagy: Hogyan főzz jobban, okosabban?

Kémia a konyhában - avagy: Hogyan főzz jobban, okosabban?

Ételt készíteni nem annyira bonyolult, mint embert juttatni a Marsra. De rengeteg olyan tipp és trükk létezik, amitől vagy a végeredmény lesz jobb, vagy az életed könnyebb. Ezekből mutatunk most néhányat.
Mit egyek, hogy egészséges legyek? Ismerd meg a Hormonkontroll étrendet!

Mit egyek, hogy egészséges legyek? Ismerd meg a Hormonkontroll étrendet!

Változni, soha nem könnyű! A berögzült szokások, a napi rutin gördülékennyé teszik a mindennapokat. Az étkezésünkön változtatunk szinte a legnehezebben! Megszoktunk bizonyos ételeket, ízeket, és a hétköznapi rohanásban sokszor úgy gondoljuk, nincs idő az egészséges ételekre. Ha jobban belegondolunk, az egészség, a szép bőr, és a megfelelő testsúly titka is éppen itt kezdődik - a tányérunknál.
A szívünk nem felejt - mi se feledkezzünk meg róla!

A szívünk nem felejt - mi se feledkezzünk meg róla!

Szeptember 29-én a világ minden táján a szív egészségére hívják fel a figyelmet. A Szív világnapja jó alkalom arra, hogy megálljunk egy pillanatra, és átgondoljuk: vajon mi mindent tehetünk saját szívünkért és szeretteink szívének egészségéért. A szív nemcsak a test motorja, hanem életünk, energiánk és mindennapi aktivitásunk alapja.
Tiszta Hegyek Napja – Miért fontos, és mit tehetünk mi?

Tiszta Hegyek Napja – Miért fontos, és mit tehetünk mi?

Szeptember 26-án világszerte a Tiszta Hegyek Napját ünnepeljük. Ez a nap arra emlékeztet minket, hogy a hegyvidéki környezet nemcsak gyönyörű és lenyűgöző, hanem sérülékeny is. A hegyek ökoszisztémái kiemelten fontosak: innen ered az ivóvíz jelentős része, otthont adnak ritka növényeknek és állatoknak, és pihenést, feltöltődést nyújtanak az emberek millióinak.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére