Jelenlegi hely

Koszmós a baba feje - ne ess kétségbe!

A koszmó a kisbabák, csecsemők fején megjelenő elváltozás, amitől kezdetben sok édesanya megijed. De nincs szégyenkezni valója senkinek, hisz a gond orvosolható!

Mi is a koszmó?

Olyan pikkelyes bőrelváltozás, ami a babák fejbőrén, ritkább esetben a szemöldökén jelenik meg, fehér vagy sárga; elhalt hámsejtekből, felesleges faggyúból alkotott rétegek egymásra  rakódása alkotja.

Általában a babák 3 hónapos korától jelenik meg, de nem ritka, hogy óvodás korban is találkozhatunk vele.

Fontos tudnunk, hogy a koszmó kialakulását - bár neve ezt sugallja - nem a személyes higiénia hiánya okozza, ill. kialakulásához semmi köze annak, hogy a csecsemőnek van-e haja vagy nincs. A koszmó a babának nem fáj, nem viszket és a többi családtagra nem jelent veszélyt, ugyanis nem fertőz. Fontos azonban, hogy minél hamarabb kezeljük, ugyanis a kezeletlen koszmó - azon túl, hogy nem szép látvány - a lerakódás megvastagodhat, elfertőződhet és egy esetekben gyulladáshoz is vezethet.


Koszmós fejbőr – Fotó: Wikipédia – Starfoxy~commonswiki © – CC BY-SA 3.0

Hogyan alakul ki a koszmó?

Ahogy már írtam, a koszmó kialakulása nem higiéniai okokra vezethető vissza. Kialkulásának hátterében fokozott, szabálytalan faggyútermelés áll, aminek hatására a bőr felszínén lévő elhalt szarusejtek nem válnak le, hanem a faggyúval keveredve a fejbőrhöz tapadnak, pikkelyessé vállnak.

- a koszmó általában az érzékenyebb bőrű babáknál fordul elő
- a hideg időjárásban túl meleg sapka viselése esén a fejbőr nem szellőzik - ezért figyeljünk a természetes anyagokból és jól szellőző sapik használatára
- okozhatja a fejből rossz vérkeringése
- ok lehet az ekcémára vagy allergiára való hajlam is
- a háttérben állhat vitamin (B) és cink hiánya
- nagyobb gyerekeknél előidézheti a túlzott hús- és tejfogyasztás
- serdülőknél főként hormonváltozás áll a háttérben

Kezdetben nehezen vehető észre a koszmó, mivel csak erős fényben látható - ezért mire felfedezzük, már nagyobb területet fed be. 

A koszmó kezelése

Hámlasztó módszerekkel, mechanikai úton, dörzsöléssel és ápolással szabadulhatunk meg ettől az elváltozástól. 

Nagyon sokáig olajjal kezelték a koszmós fejbőrt - ami alapjában véve nem rossz elgondolás. A napraforgó vagy babaolaj a lemezes felrakódásokat felpuhítja, azonban az olaj rátapad a baba fejbőrére, hajacskájába beleragad - így lemosása, eltávolítása nehéz. 

A gyógyszertárakban érdemes kétféle dolgot beszereznünk: kifejezettten koszmó elleni bedörzsölő olajat és koszmó elleni sampont. Szükség van még vékony cérnasapkára, puha hajkefére, sűrű, de rövid fogú fésűre és gyulladást nyugtató kenőcsre.

- Fürdés előtt 30-60 perccel kenjük és masszírozzuk be  a baba fejbőrét E-vitaminos (fokozza a sejtregenerálódást), kamillás (gyulladáscsökkentő) és alfa-bisabololos  (fertőtlenítő, irritációmegelőző hatású) speciális olajjal.

- A felázott és megpuhult hámréteget óvatosan távolítsuk el körkörös mozdulatokkal a puha kefével, a hajból fésüljük ki a koszmódarabkákat a sűrű fésűvel. Fontos, hogy ne dörzsöljük túl az érintett bőrfelületet.

- A speciális, koszmó elleni samponnal mossuk meg a baba haját - itt is körkörös mozdulatokat használjunk!

- A megszárított, áttörölt hajat ismét fésüljük át a sűrű fogú fésűvel, hogy a lejött pikkelyes hámdarabokat eltávolítsuk.

- A kezelés után a fejbőr kipirosodhat, ezért mindig kenjük be bőrnyugtató - pl. körömvirág tartalmú - krémmel.

A baba haját heti 3-4 alkalommal is kezeljük így, a fejbőr véreringésének fokozása érdekében a puha kefével esténként érdemes átmasszírozni a fejecskét.

A  folyamat hosszú, jó pár hétig is eltarthat - ne adjuk fel, legyünk kitartóak!

Alternatív megoldások

Ha nem szeretnénk gyógyszertári termékeket használni, kipróbálhatunk természetes "anyagokat" is:
- kamilla teás lemosás - gyulladáscsökkentő
- bojtorjánfőzetes vagy fekete nadálytő levével való lemosás - csökkenti a faggyú termelést - ezekkel akár borogathatjuk is a baba fejbőrét
- dióleveles főzettel való lemosás - bőrproblémák kezelésére nagyon jó, gomba és baktériumölő hatása van

Fontos: a a koszmó 4-5 hét után sem javul, gyanítható a gombás vagy bakteriális felülfertőzés, ezért keressünk fel bőrgógyász szakorvost!

 

Vizaverné Horváth Zsófia
Szombathelyimami
2 gyermekes anyuka, egészségfejlesztő

 

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére