Jelenlegi hely

Továbbtanulási kisokos, avagy a 2023-as középiskolai felvételi legfontosabb dátumai

Minden szülőnek, akinek gyermeke nyolcadikos, illetve hat- vagy nyolcosztályos gimnáziumba készül, az idei tanév a középiskolai felvételik körüli teendőkről is szól. Ebben a cikkben összeszedtem minden fontos információt, ami a felvételi eljárás menetével és fontos dátumokkal kapcsolatos. - Tóth Ákos Károly pályaorientációs és életpálya-építési szakember írása.

 Az alábbi (2023  januári) cikkünk sok hasznos információt tartalmaz a felvételivel kapcsolatban. A 2024-es felvételi eljárás dátumait ITT TALÁLOD.

Kezdjük is a felvételik és a pontszámítási módszerek bemutatásával.

A középiskolák háromféle pontszámítási módszert alkalmaznak a felvételinél:

1. Csak az általános iskolai jegyeket számítják be:
ez általában a szakképző iskolákra jellemző. Ebben az esetben a középiskola dönti el, hogy csak az év végi vagy a félévi jegyeket is figyelembe veszi, illetve, hogy ezek közül melyik tantárgyak jegyeit számítja be.

2. Az általános iskolai jegyeket és a központi írásbeli felvételin szerzett pontszámot számítják be:
jellemzően a gimnáziumokban és egyes technikumi képzéseknél. Két tantárgyból, magyarból és matematikából kell felvételit írni, mindkettőre 45 perc áll majd rendelkezésre. Az előző tanévek felvételi feladatlapjai és megoldásai a www.oktatas.hu honlapon a Köznevelés/Középfokú felvételi eljárás/ Központi írásbeli feladatsorok, javítási útmutatók menüpontban tekinthetők meg.

3. Az előző pontban lévőkön túl a szóbeli felvételin szerzett pontszámot is beszámítják:
Szóbeli felvételi vizsgára kerülhet sor pl.: a két tanítási nyelvű képzéseken.

+1. Alkalmassági vizsga:
általában a művészeti és sportiskolákban tartanak alkalmassági vizsgákat, ahol megfelelt/nem felelt meg értékelést kaphatnak a jelentkezők.

Így néz ki a tanév középiskolai továbbtanulási menetrendje:

2022. október 20.

Eddig a napig az összes középiskolának közzé kell tennie a felvételi tájékoztatóját – ebből kiderül, mik a pontszámítási szabályok, milyen tagozatokat (hivatalosan tanulmányi területeket) hirdetnek meg, kötelezővé teszik-e a központi írásbeli felvételit, tartanak-e szóbelit. A felvételi tájékoztatókat az iskolák honlapjáról tölthetitek le.

Érdemes böngészni az elmúlt évek felvételi, beiskolázási statisztikáit, sok hasznos infóra lehet itt lelni: https://dari.oktatas.hu/kirlist.search/kifir

Nagyon hasznos ellátogatni a szimpatikusnak tűnő iskolák nyílt napjaira is, jó beleszagolni a gyermeknek is az adott intézmény aurájába. Több olyan diákkal is találkoztam már, aki a nyílt napok hatására változtatta meg az eredetileg kigondolt sorrendjét.

2022. október 31-ig

Az összes általános iskola megtartja a felvételiről szóló tájékoztatókat a szülőknek és a diákoknak.

2022. november 16-ig

Az Oktatási Hivatal aktiválja a keresőjét, amiben az ország összes középiskolája közül lehet szűrni a gyermek érdeklődései, preferenciái alapján. Ha aktív lesz, itt lesz majd: https://kifir2.kir.hu/TTJegyzekKereso

Szintén eddig a dátumig teszi közzé az Oktatási Hivatal a honlapján a központi írásbeli vizsgát szervező középiskolák jegyzékét.

2022. december 2.

December 2-ig lehet jelentkezni a központi írásbeli felvételi vizsgára, közvetlenül a vizsgát szervező intézménynél. Újdonság, hogy idéntől már online is beadhatók a jelentkezési lapok az oktatas.hu-n, Ügyfélkapus azonosítást követően. Papír alapon is lehet jelentkezni, ez esetben el kell juttatni a jelentkezést a vizsga helyszínére. A tesztet csak egyszer, egy iskolában kell megírni, annak eredményét országszerte elfogadják, hiszen a feladatsorok egységesek.

Három kimondottan fontos dologra szeretném felhívni a figyelmet:

- Erről a jelentkezésről a szülőknek kell gondoskodnia.
- A központi írásbeli vizsgára jelentkezés nem váltja ki vagy helyettesíti a középiskolákba történő jelentkezést, amelynek majd 2023. február 22. lesz a határideje, de ez a jelentkezés az általános iskola közreműködésével valósul majd meg.
- A vizsgát a gyermek bármely vizsgaszervező intézményben megírhatja, függetlenül attól, hogy később jelentkezik-e majd oda továbbtanulni vagy sem.

2023. január 21. 10 óra

A központi írásbeli felvételi vizsga időpontja. Ugyanekkor vizsgáznak a nyolc- vagy hatosztályos gimnáziumba készülők, valamint a nyolcadikosok is. (Ahogy fentebb volt már róla szó: nem mindenkinek kell megírnia a tesztet, csak azoknak, akik várhatóan olyan középiskolába adják majd be a jelentkezési lapjukat, mely a központi felvételi vizsga eredményét is figyelembe veszi a jelentkezők rangsorolásakor).

2023. január 31. 14 óra

Ekkor tartják a pótló írásbeli felvételi vizsgát. Ezen csak azok vehetnek részt, akik január 21-én valóban alapos ok miatt, igazoltan nem tudtak elmenni az írásbelire.

2023. február 10.

Ekkor tudja meg minden diák, hogy hány pontot szerzett a központi írásbeli felvételin.

2023. február 22.

Az általános iskolák határideje, ameddig továbbíthatják a diákok tanulói és jelentkezési lapjait – ekkor történik meg maga a jelentkezés a középiskolákba. Az általános iskolák értelem szerűen már korábbi határidőre bekérik majd a mindkét szülő/gondviselő által aláírt jelentkezési lapokat, tehát eddig lehet legkésőbb gondolkodni azon, hogy milyen iskolába, milyen szakra, tagozatra jelentkezzen a gyermek.
A hat- vagy nyolcosztályos gimnáziumokba jelentkezők (és szüleik) az űrlapok kitöltését és benyújtását egyénileg intézik.

2023. február 27-től március 14-ig

Amelyik középiskola tart, az ekkor tartja a szóbeli meghallgatásokat.

2023. március 21-22.

Ebben a két napban lehet változtatni a megjelölt iskolák/tanulmányi területek sorrendjén.

2023. április 28.

A diákok, a szülők és az általános iskolák megkapják a felvételről vagy az elutasításról szóló határozatot a középiskoláktól.

2023. május 8-19.

Rendkívüli felvételit kell tartani azokban az iskolákban, ahol a férőhelyek kevesebb mint 90 százalékát töltötték fel. Ekkor a jelentkezést már egyénileg kell intézni, közvetlenül a kiválasztott iskolában, az ekkor benyújtott felvételi kérelmekről május 19-ig dönt is az igazgató. Egyébként az intézmények egészen augusztus végéig tarthatnak rendkívüli felvételi eljárást.

2023. június 21-23.

Beiratkozás a középfokú iskolákban.

Ezek voltak a legfontosabb információk a középfokú felvételikkel kapcsolatban. Elsőre ez így elég tömény lehet, de biztos vagyok benne, hogy ha követitek a menetrendet, akkor minden gördülékenyen fog menni. Elakadásokban, további kérdésekben jó esetben az osztályfőnökök is tudnak segíteni, illetve én is készséggel állok rendelkezésetekre bármilyen továbbtanulással, pályaválasztással kapcsolatos bizonytalanság esetén.

Tóth Ákos Károly
pályaorientációs és
életpálya-építési szakember

www.eletpalyaepites.hu
+36 30 392 3412
akos.k.toth@gmail.com

Forrás:
https://www.oktatas.hu/
https://eduline.hu/
https://www.bkmkik.hu/hu/szakkepzes/palyavalasztas/5618-agazati-kalauz-2022

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Szeretethiányban felnőni

Szeretethiányban felnőni

Amikor anyává válunk, minden megváltozik. Lelkünk egy része „testünkön kívülre” kerül, megtapasztaljuk, hogy a szeretetünk sosem fogy el, hanem egyre nagyobb és több lesz. Szülőként az élet legtermészetesebb dolga, hogy bármit megtennénk a gyermekünkért, ő számunkra a legfontosabb, születésétől kezdve úgy próbálunk élni, cselekedni, hogy neki majd jobb és könnyebb élete legyen, mint a miénk volt.
Csomagolj zölden karácsonykor!

Csomagolj zölden karácsonykor!

Még bőven van idő felkészülni az ajándékok csomagolására. Miért ne lehetne ezt megtenni környezettudatosan? Ehhez hoztam otthon vagy a természetben is fellelhető alapanyagokat.
20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

Ha Te is szereted idézettel ellátni az ajánddékkártyákat, üdvözlőlapokat, és gondot okoz egy-egy érzés, gondolat megfogalmazása, használd ezeket!
Szabad-e büntetni a gyereket?

Szabad-e büntetni a gyereket?

Arra a kérdésre, hogy „Szabad-e büntetni a gyereket?”, a családok többségében a szülők egyenes választ adnak, de ezek három csoportba sorolhatók. Nem is maradunk meg a három jellemző válasznál, hanem inkább megnézzük, mit okoz a büntetés, és mennyire éri el a célját. - Novák Ferenc pedagógiai viselkedéskutató​ írása.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére