Jelenlegi hely

Mi az az erdei fürdőzés és milyen fizikai, mentális és spirituális előnyei vannak?

Az erdei fürdőzés az ökoterápia egy formája, amely magában foglalja egy természetes környezet felkeresését és a légkörben való áztatást, miközben mind az öt érzékszervet igénybe veszi. Ez a gyakorlat az 1980-as években Japánból indult, és azóta világszerte elterjedt, mivel egyre többen ismerik fel a lehetséges egészségügyi előnyeit.

Kép forrása: freepik

Az erdei fürdőzés fizikai előnyei

Az erdőben töltött idő számos fizikai, egészségügyi előnnyel járhat, amelyek feltehetően a fitoncidoknak köszönhetőek; a fák által kibocsátott illékony szerves vegyületeknek, amelyek antibiotikumként vagy gombaölő szerként működhetnek, és megvédik a fákat a rovaroktól és más szervezetektől. A kutatások szerint a fitoncidoknak való kitettség csökkentheti a stressz-szintet, javíthatja az immunitást a természetes ölősejtek fokozott aktivitásán keresztül, csökkentheti a vérnyomás szintjét , támogathatja a szív- és érrendszeri egészséget a vegetatív idegműködés javulásán keresztül, szabályozhatja a hormonháztartást a csökkent kortizolszinteken keresztül, javíthatja a légzést a szabadban végzett testmozgás után a beltérihez képest megnövekedett tüdőkapacitáson keresztül.

Az erdei fürdőzés mentális előnyei

Tanulmányok szerint a természetben, a szabadban töltött idő a mentális jólétre is jótékony hatással lehet, az elménkre gyakorolt nyugtató hatása miatt. Ennek oka lehet a biofília - az ember és a természet közötti veleszületett kapcsolatunk - és az, hogy olyan természetes környezetnek vagyunk kitéve, mint a gyönyörű kilátás vagy a hangok, amelyek emlékeztetnek bennünket a természettel való kapcsolat iránti ősi szükségletünkre. Ezenkívül a szabadban töltött idő segíthet a figyelemrendszerünk újraindításában, hogy jobban tudjunk részt venni a feladatokban anélkül, hogy túlterheltnek vagy zavartnak éreznénk magunkat. A kutatások szerint a szabadban töltött idő enyhítheti a depressziós tüneteket azáltal, hogy a természeti elemekkel, például a madárcsicsergéssel vagy a virágzással való kapcsolat révén a negatív gondolatokról a pozitív gondolatokra összpontosítunk. Csökkentheti továbbá a szorongásos tüneteket, például az álmatlanságot vagy a fáradtságot, serkenti a kreativitást, valamint a problémamegoldó feladatok során tisztábban tudunk gondolkodni.

Az erdei fürdőzés spirituális előnyei

Végül, de nem utolsósorban az erdei fürdőzés spirituális aspektusa; a kapcsolat valami nálunk nagyobb dologgal, ami általánosságban lehetővé teszi, hogy az egyetemes energiához és a békéhez kapcsolódjunk. Ez összefügghet a tudatossággal; a jelen pillanat ítélkezés nélküli megfigyelése a természetben lévő csenddel való kapcsolat révén.Az erdei fürdőzés fokozhatja a spiritualitást azáltal, hogy növeli az önbecsülést és segít jobban megérteni a világban elfoglalt helyünket.

Horváth - Majoros Krisztina

az Élményzóna erdőmerülés vezetője

- Pécsimami - 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Csomagolj zölden karácsonykor!

Csomagolj zölden karácsonykor!

Még bőven van idő felkészülni az ajándékok csomagolására. Miért ne lehetne ezt megtenni környezettudatosan? Ehhez hoztam otthon vagy a természetben is fellelhető alapanyagokat.
20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

Ha Te is szereted idézettel ellátni az ajánddékkártyákat, üdvözlőlapokat, és gondot okoz egy-egy érzés, gondolat megfogalmazása, használd ezeket!
Szabad-e büntetni a gyereket?

Szabad-e büntetni a gyereket?

Arra a kérdésre, hogy „Szabad-e büntetni a gyereket?”, a családok többségében a szülők egyenes választ adnak, de ezek három csoportba sorolhatók. Nem is maradunk meg a három jellemző válasznál, hanem inkább megnézzük, mit okoz a büntetés, és mennyire éri el a célját. - Novák Ferenc pedagógiai viselkedéskutató​ írása.
Miért hazudik a gyerek?

Miért hazudik a gyerek?

Bizonyára találkoztál már olyan szülővel, aki meglepődve tette fel a kérdést: Miért hazudik ez a gyerek? Amikor ezt kérdezik, akkor ezzel arra célozgatnak, hogy valami baj van a gyerekkel. Van különbség aközött, hogy néha füllent a gyerek vagy ha állandóan hazudozik, de ezek alapja hasonló. - Novák Ferenc pedagógiai viselkedéskutató​ írása.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére