Jelenlegi hely

Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Itt a tavasz, vele együtt az egyre több időt is töltünk a szabadban. 

Szülőként komoly kihívás, hogy a kamasz gyerkőcök is valóban élvezzék a kinti tartózkodást, és ne állandóan a mobiljukat akarják nyomogatni.

Ehhez hoztam tippeket:

  • Példa mutatása: Te magad is mutasd példával, hogy értékeled a szabadban töltött időt. Ha látnak téged a kinti tevékenységekben részt venni és élvezni, akkor biztosan szívesebben követik majd a példákat.
  • Közös programok szervezése: Szervezz olyan közös programokat, amelyek vonzóak és érdekesek lehetnek a gyereknek. Például kirándulások, kerékpározás, sporttevékenységek.
  • Kijelölt szabadtéri idő: Határozz meg bizonyos időpontokat vagy napokat, amikor a gyereknek szabadban kell lennie és nem használhatja a mobilját. Ezt lehet például a hétvégék, vagy minden nap a délutáni órákban.
  • Közös hobbi keresése: Keress olyan szabadtéri hobbit vagy tevékenységet, amely érdekelheti a gyereket, és próbáljátok ki együtt. Ez lehet például túrázás, madárles, fotózás vagy akár kerti munkák.

  • Érdekes közösségi tevékenységek: Lehetőség szerint szervezz olyan programokat, amelyekben más kamaszokkal ismerkedhetnek, vagy olyan tevékenységeket, amelyekben valamilyen új készséget sajátíthatnak el.
  • Jutalom és motiváció: Jutalmazd a gyereket, ha több időt tölt a szabadban, és kevesebbet használj a mobilját. Ez lehet például extra játék- vagy szórakoztató idő, vagy más kedvezmények.
  • Szabályok és határok felállítása: Állíts fel világos szabályokat és határokat a mobilhasználat és a szabadban töltött idő tekintetében, és legyél következetes azok betartásában. Például csak bizonyos időpontokban vagy bizonyos helyeken engedélyezheti a telefonok használatát. Ez csökkenteni a függőséget és ösztönözheti a gyerekeket a szabadban való időtöltésre.
+ Tipp: Ha túrázni, kirándulni indulunk, hagyjuk otthon a kütyüeinket! Persze legyen a biztonság kedvéért nálunk telefon, de tegyük azt a hátizsákba. Ne álljunk meg folyton megnézni a leveleinket, üzeneteinket. Ez arra is rávilágít, hogy mennyire vagyunk mobilfüggők, és nincs-e komolyabb változtatásra szükségünk!

Kommunikálj nyíltan velük az elvárásokról és az értékekről! Fontos megérteni, hogy a változás időbe telik, és némi türelemre van szükség a gyereknek és Neked is.

Ne ess kétségbe, ha először nem sikerül minden tökéletesen. A folyamatos támogatás és bátorítás megoldás abban, hogy a gyerekek nyitottabbak legyenek a szabadban való időtöltésre.

Sok sikert kívánok hozzá!

Dr. Regősné Oláh Zsanett

- Szegedimami -

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden gyereknek jár a mese

Minden gyereknek jár a mese

...a lét nagy kérdéseire sokszor találhatunk válaszokat gyógyító, segítő, terápiás mesékben is. A mese tehát nagyon fontos szerepet játszik az életünkben: adjuk meg a módját a gyerekkori mesélésnek és engedjük, hogy felnőttként is elkísérjen bennünket a varázsa, ameddig csak lehet. Pszichológus szakértő gyűjti csokorba gondolatait arról, hogy miért meséljünk, mikor milyen mesére lehet szüksége a gyerekeknek, oviskortól kamaszkorig egyaránt.
Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Gyorsan változó világunkban, ahol a gyerekekre nap mint nap számos kihívás vár és könnyen elfoghatja őket a bizonytalanság érzése, az önbizalom az egyik legnagyobb ajándék, amit egy szülő adhat.
Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Itt a tavasz, vele együtt az egyre több időt is töltünk a szabadban.  Szülőként komoly kihívás, hogy a kamasz gyerkőcök is valóban élvezzék a kinti tartózkodást, és ne állandóan a mobiljukat akarják nyomogatni.
Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Az alvás kulcsfontosságú a test-lelki egészségünk szempontjából. Mégis sokan úgy vélik, hogy nincs szükségük túl sok alvásra.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére