Jelenlegi hely

Barlangoljunk! – Március a barlangok hónapja

Tudtad, hogy Budapest a világ egyetlen fővárosa, amelynek utcái alatt barlangok rejtőznek? Különleges túrákkal, kedvezményekkel és izgalmas programokkal készülnek egész márciusban a nemzeti parkok.

Barlangoljunk!

Budapest a világ egyetlen olyan fővárosa, amelynek házai és utcái alatt barlangok, sőt jelentős kiterjedésű, különleges képződményekkel díszített barlangrendszerek találhatók. Jelenleg 174 ismert barlang húzódik a főváros alatt, melyek járatrendszere összesen meghaladja az 58 kilométert.

Az Országos Barlangnyilvántartásban mintegy 4200 darab barlang található, amelyek összes hossza közel 300 kilométer. Egész évben varázslatos föld alatti élményekben lehet részünk, ha egy barlangot választunk kirándulási programnak. Túrákhoz, családi kikapcsolódásokhoz is alkalmas, hiszen a barlangok hőmérséklete télen-nyáron szinte állandó, kellemes klímával várják a látogatókat.

A Magyar Nemzeti Parkok márciusban kedvezményekkel és különleges barlangi programokkal várják az érdeklődőket.

A „Barlangoljunk!” kampány célja hazánk különleges barlangjainak bemutatása, népszerűsítése, az ország látogatható barlangjait szeretnék megismertetni a föld alatti túrák iránt érdeklődőkkel.

Március folyamán mind a kiépített, kényelmesen bejárható, világítással és korlátokkal ellátott magyarországi barlangok, mind a kiépítetlen, kalandturisztikai barlangok megismerésére különleges lehetőségek nyílnak.

A népszerű Szemlő-hegyi-barlangban igazi mesevilág, „földalatti virágoskert” várja a látogatókat. A barlanglátogatások szokásos útvonalától eltérően a rendhagyó és kalandos felfedező túra az Örvény-folyosón ér a felszínre, a látogatást pedig látványos 3D vetítés egészíti ki.  Kiérve a felszínre gyönyörű panoráma, a kőpark tanösvény és játszótér várja a látogatókat.

„Extra szakvezetéses túra” keretében geológus kalauzolja végig az érdeklődőket hazánk leghosszabb barlangja, a Pál-völgyi-barlang kiépített szakaszain: magas, keskeny, hasadékszerű járatokon át, mesebeli cseppkövek, a hévíz által kioldott gömbüstök és különleges sziklaalakzatok között. Megismerjük a budai termálkarszt kialakulását és jelentőségét, bepillantást nyerhetünk a város alatt húzódó barlangrendszerek felfedezésének és kutatásának történetébe, megcsodáljuk az évmilliók változatlanságába dermedt ősmaradványokat és csillogó kalcitkristályokat. 

A Budai Vár-barlang egy rendhagyó barlang, az ember és természet sok évszázados közös munkájának eredménye. A különlegesen hosszú és látványos, 3 órás túra során a látogatók bejárják a Budai Vár alatt húzódó, több mint 3 kilométer hosszú barlangrendszer látogatók elől eddig elzárt részeit, megismerik, hogyan alakultak át a természetes eredetű barlangüregek pincejáratok labirintusává, és hogyan hasznosították őket a legkülönfélébb módon a borospincétől a börtönön át az óvóhelyig. 

Az abaligeti Denevérmúzeum márciusban ingyenesen látogatható, itt tárlatvezetés keretében lehet megismerkedni a denevérek különleges világával. Az Abaligeti-barlang felett húzódó Denevér tanösvényen is szerveznek felszíni túrát.

Az Aggteleki Nemzeti Park – Természeti Világörökségként nyilvántartott – Baradla-barlangja akár 20%, a Duna–Ipoly Nemzeti Park Mátyás-helyi kalandtúrája is kedvezménnyel várja a maradandó élményeket keresőket. A balatonfüredi Lóczy-barlang Látogatóközpontban is extra programokkal várják a látogatókat.

Összes program

Forrás

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Jöhet néhány adventi koszorú inspirációnak?

Jöhet néhány adventi koszorú inspirációnak?

Még nem tudtál választani, idén milyen stílusban legyen az adventi dekoráció? Nézd meg ajánlónkat, biztos gyorsan megjön az ihleted!
Hangold karácsonyira az ajtódat is!

Hangold karácsonyira az ajtódat is!

Adventi ajtóra, ablakra való ünnepi dekorációkhoz hoztunk rengeteg inspirációt a klasszikustól a rendhagyóig. Karácsonyi trendkalauzunk az ajtódíszekből, kopogtatókból nyújt alapos válogatást. Sőt, akasztókból is készültünk!
Már látogatható a Vörsi Betlehem

Egy kicsi falu különleges látnivalója – Idén is látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 74. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.
Hogyan ünnepeljük a Márton napot gyerekekkel?

Hogyan ünnepeljük a Márton napot gyerekekkel?

A Márton nap rengeteg, izgalmas, közös program lehetőséget ígér a családoknak. Összegyűjtöttük a legjobbakat, melyeket a kicsik is élvezni fognak. Vannak kimozdulósak és együtt, otthon kuckózósak egyaránt. Lássuk!

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére