Jelenlegi hely

Advent Szentendrén

Szentendrén december 2-án ismét megnyílik a hagyományos adventi vásári forgatag a Dumtsa Jenő utcában. Az adventi hétvégéken gyertyagyújtással ünnepelnek a Fő téren. Jótékonysági Mikulásfutással, koncertekkel és kulturális programokkal várják a látogatókat.

A Szentendrei Kulturális Központ szervezésében az Adventi programsorozat 2023. december 2. és 2024. január 7. között látogatható. 

A vásárban elsősorban szentendrei és környékbeli kézművesek portékái közül válogathatnak a látogatók: lesznek kézműves ékszerek, natúr kozmetikumok, kerámiatárgyak és horgolt ruhák, de a gasztronómiai ínyencségek sem maradhatnak el, ezért forralt borral, helyben készült kenyérlángossal, erdélyi kürtőskaláccsal és meseszép mézeskalácsokkal várják a gasztronómia szerelmeseit.

Idén is szeretettel várunk mindenkit a Fő térre az adventi gyertyagyújtásokra. A gyertyagyújtásokat hagyományosan az adventi vasárnapokon, 17:00 órakor rendezzük meg, azonban idén advent negyedik vasárnapja szentestére esik, ezért az utolsó gyertyagyújtást rendhagyó módon szombaton, december 23-án tartjuk.

Szentendre életében nagyon fontos szerepet töltenek be a különböző nemzetiségek, ezért velük szorosan együttműködve szerveztük meg a városi gyertyagyújtásokat. A román, szlovák és horvát nemzetiség is ünnepi műsorral készül, amit minden alkalommal közös ima követ. A négy adventi gyertyát Szentendre kitüntetettjei gyújtják meg, majd az est zárásaként rövid karácsonyi koncertekkel készülünk a látogatóknak. Fellép majd többek között a Magyar Honvédség Szentendrei Helyőrségtámogató Parancsnokság katonazenekara és a Musica Beata Vegyeskar is.

A Szentendrei Kulturális Központ 2019 után először rendezi meg a Csavard fel a Főteret! rendezvényt szilveszterkor, amely keretén belül fergeteges utcabállal és meseszép fényfestéssel várják együtt az újévet a szentendreiek a Fő téren.

A helyi civil szervezetek és az önkormányzat is szívén viseli a rászorulók ügyét, ezért több adománygyűjtő akció és élelmiszerosztás is lesz a városban advent idején. A jótékonysági kezdeményezések közül kiemelkedik a Jótékonysági Mikulásfutás, amelyet idén december 2-án tartanak a Duna korzón.

A szentendrei óvodák idén is megtartják kedves kis hagyományéltető programjukat Menjünk mi is Betlehembe! címmel. Az adventi szombatokon és vízkeresztkor az Evangélikus Templomnál gyülekeznek az óvodás gyerekek és óvónők, majd karácsonyi dalokat énekelve egészen a Fő téri betlehemi istállóig vonulnak.

A P'Art mozi filmbemutatókkal, bábszínházzal és kiállításokkal színesíti a programkínálatot. A agyszerű koncertekkel készül, és a tavalyihoz hasonlóan egy fergeteges szilveszteri bulival búcsúztatja az óévet.

A Szentendrei Teátrum idén harmadszor tartja meg hagyományos karácsonyi koncertjét Fischl Mónikával és vendégeivel.

December 17-én pedig Gubik Petra érkezik Szentendrére a Mi van a zsebemben? című műsorának karácsonyi különkiadásával. A Szentendrei Teátrum és a Fórum Színház együttműködésében ingyenes, szabadtéri színházi élményekben is része lehet a látogatóknak a Fő téren.

Idén is lesz Világító Adventi Kalendárium december elsejétől minden nap egy újabb szentendrei lakos díszíti ki, és világítja meg az ablakát a szintén világító aznapi adventi számmal. Karácsonyhoz közeledve így egyre több ablak világít Szentendre utcáin és szentestére egyszerre hoz fényt az összes ablak.

A város kulturális intézményei, üzletei és vendéglátóhelyei is izgalmas programokkal színesítik a kínálatot, amelyek részleteit az Advent Szentendrén online programfüzetében lehet megtekinteni.

Forrás, további info

- Monorimami -

 

 

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

A KSH jelentése szerint jelenleg közel félmillió olyan szülő van Magyarországon, akik egyedül nevelnek körülbelül 700 ezer gyermeket, akik naponta számos kihívással néznek szembe. Sokszor még most is láthatatlanok a magyar társadalom számára.
Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete_monor.imami

Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete

Hamvazószerda keresztény ünnep, a farsangi időszak utáni első nap. Ezen a napon kezdődik a Húsvét előtti 40 napos böjt, a Szent Negyvennap, a Nagyböjt. 
Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Pályázat típusa:  irodalmi pályázatBeküldési határidő: 2024. április 30.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

Pályázat típusa:  média pályázatBeküldési határidő: 2024. március 15. és 31.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére