Jelenlegi hely

Gyümölcsbőr házilag: Hogyan készítsünk egészséges nasit gyerekeknek aszalógéppel?

A rohanó hétköznapok során egyre többen keresnek egészséges alternatívát a bolti édességek helyett, különösen a gyerekek számára. A gyümölcsbőr természetes, adalékanyag-mentes finomság, amely otthon is könnyen elkészíthető, mindössze egy jó aszalógépre van szükség hozzá.

Fotó forrása: www.freepik.com

Mi az a gyümölcsbőr?

A gyümölcsbőr egy vékony, rugalmas lap, amely 100%-ban gyümölcsből készül. Lényegében egy természetes gyümölcspép, amelyet alacsony hőmérsékleten ki kell szárítani, így egy koncentrált ízű, könnyen tárolható és hosszan eltartható nassolnivalót kapunk. Az aszalás során a gyümölcs nedvességtartalma eltávozik, miközben az értékes tápanyagok megmaradnak.

Miért érdemes gyümölcsbőrt készíteni?

A gyümölcsbőr egészséges, könnyen szállítható, és szabadon variálható különböző gyümölcsök kombinációjával. Emellett segít csökkenteni az élelmiszer-pazarlást, hiszen a túlérett gyümölcsök is tökéletes alapanyagot jelentenek hozzá. Gyorsan és egyszerűen elkészíthető, így mindig kéznél lesz egy egészséges csemege, amit a család legkisebb tagjai örömmel csipegetnek majd.

Fotó forrása: www.freepik.com

Milyen gyümölcsökből készítsük a nasit?

A gyümölcsbőr szinte bármilyen gyümölcsből elkészíthető, de egyes fajtákhoz kötőanyagra is szükség van a megfelelő állag eléréséhez. A meggy és a cseresznye például kiváló alap, de alma hozzáadásával válik igazán tökéletessé. Az eper, málna és ribizli szintén remek választás, de ezek hajlamosak eláztatni a bőrt, ezért nem árt például almával vagy chia maggal stabilizálni. A lehetőségek végtelenek – a barack, dinnye, szilva is szóba jöhetnek a kísérletezés során!

Mennyi gyümölcsöt használjunk?

Kezdésnek érdemes 3 kg gyümölccsel dolgoznunk, hogy megfelelő mennyiségű gyümölcsbőrt kapjunk. Nem kell pontosan méricskélnünk – elég, ha darabolunk, magozunk és turmixolunk. Bátran kísérletezzünk az ízekkel, hogy megtaláljuk a kedvenc kombinációnkat!

Milyen eszközök szükségesek?

A házi gyümölcsbőr készítéséhez elengedhetetlen egy jó minőségű aszalógép. Az alacsony hőmérsékleten történő szárítás ugyanis segít megőrizni a gyümölcs természetes ízét és tápanyagait. Érdemes szétnézni a párolók és aszalógépek kínálatában, a megfelelő gép kiválasztása ugyanis nagyban megkönnyíti a folyamatot és garantálja a tökéletes végeredményt.

Fotó forrása: www.freepik.com

Hogyan készítsünk gyümölcsbőrt aszalógéppel?

  1. Előkészítés: Mossuk meg, hámozzuk meg és daraboljuk fel a gyümölcsöket! A barnulás elkerülése érdekében kevés citromlevet is adhatunk hozzá.

  2. Pürésítés: Turmixoljuk simára a gyümölcsöt, és ízlés szerint édesíthetjük mézzel vagy természetes édesítővel!

  3. Kiterítés: Az aszalógép tálcájára helyezzünk sütőpapírt vagy speciális aszalólapot, majd egyenletes rétegben terítsük rá a pürét!

  4. Aszalás: Ahhoz, hogy a gyümölcsbőr megőrizze tápanyagtartalmát, érdemes 50 fok alatt tartani a hőmérsékletet. Célszerű 68 fokon indítani néhány óráig, majd 46 fokra csökkenteni, így gyorsabban beindul a folyamat anélkül, hogy a tápanyagok elvesznének.

Honnan tudhatjuk, hogy elkészült az aszalvány?

A gyümölcsbőr akkor készült el, amikor teljesen kiszáradt, de még rugalmas. Az aszalás közben ellenőrizzük 3-4 óránként, valamint forgassuk a tálcákat, mivel egyes gépek bizonyos részeken intenzívebben száríthatnak.

A finomság általában 8-24 óra alatt készül el, de a magas nedvességtartalmú gyümölcsöknél ez akár tovább is eltarthat. Akkor jó a gyümölcsbőr, ha sehol sem nedves, könnyen lehúzható a sütőpapírról. Ha ragad vagy nehezen válik el, akkor még nem jó, ha pedig rásült a papírra, valószínűleg túlszárítottuk.


Amikor kész, vágjuk csíkokra vagy tekerjük fel, majd tároljuk légmentesen záródó edényben!

Szponzorált tartalom

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Az anyaság szívhangjai – Gondolatok a szülés utáni érzelmi hullámzásról

Az anyaság szívhangjai – Gondolatok a szülés utáni érzelmi hullámzásról

Az anyaság nem csupán egy új szerep, az anyaság egy átalakulás. Testben, lélekben, és olyan mélységekben, amiről talán soha nem hittük, hogy bennünk léteznek.
Játékos családi ötletek, amikkel ti is feltalálók lehettek!

Játékos családi ötletek, amikkel ti is feltalálók lehettek!

Tudtátok, hogy június 13. a Magyar Feltalálók Napja? Ezen a napon tisztelgünk a magyar találékonyság és kreativitás előtt, hiszen hazánk számtalan zseniális feltalálót adott a világnak. Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas tudósunk ezen a napon jegyeztette be a C-vitamin felfedezését, ezért emlékezünk meg évről évre a magyar találmányok és ötletek világáról. Ez egy szuper alkalom arra, hogy otthon ti is egy kicsit feltalálók lehessetek!
Magyar Feltalálók Napja - amikor a magyar észjárásra büszkék vagyunk

Magyar Feltalálók Napja - amikor a magyar észjárásra büszkék vagyunk

Tudtátok, hogy van egy nap, ami csak a magyar feltalálóké? Minden év június 13-án ünnepeljük a Magyar Feltalálók Napját, amikor a világot formáló magyar elmék előtt tisztelgünk. Ez egy remek alkalom arra, hogy a gyerekekkel együtt felfedezzük, milyen találmányok születtek hazánkban, és hogy mennyi mindent köszönhetünk ezeknek a zseniális ötleteknek.
Tiszta víz, tiszta élmény – kirándulás iható forrásokhoz a családdal

Tiszta víz, tiszta élmény – kirándulás iható forrásokhoz a családdal

Magyarország tele van szebbnél szebb forrásokkal, ahol a természet csendje és a tiszta víz varázsa együtt ad élményt. Hoztam pár igazán hangulatos helyet.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére