Jelenlegi hely

Iskola hívogató délutánon jártunk a monori általános iskolákban - indul a beiratkozás a 2023/2024-es tanévre

Épp csak felsejlett a tavasz, máris hívogat az iskola! A 2023. augusztus 31.-éig 6. életévüket betöltő, még óvodásokat mindenképp. Legkésőbb 2023. április 20-án és 21-én. Ekkor van ugyanis városunkban a 202320/24. tanítási évre történő általános iskolai beiratkozás.

Az elmúlt hetekben Monoron három általános iskola is megnyitotta egy-egy délután a kapuit a kíváncsi leendő első osztályosok, és talán tőlük is kíváncsibb szüleik előtt.

Legnagyobb lányommal éltünk minden iskolai meghívással. Igen színes élmény volt. Minden iskolában kicsit más várt minket. A gyerekeknek szóló ötletesebbnél ötletesebb kézműves foglalkozások mellett mindenhol izgalmas akadálypályák és játékok mozgatták át a leendő elsősöket. Volt, ahol közös zenélésben vehettek részt a diákjelöltek.

Máshol táncbemutatóval készültek az általános iskolás nagyok a kicsiknek. Azután együtt is ropták a kacsatáncot. Mindenhonnan egy kis emlékkel tértek haza a leendő elsősök.

Első gyereket beiskolázni készülő szülőként számomra különös érzés volt az én okos, ügyes, nagynak gondolt lánykámat az igazi nagy iskolások között újra kicsinek látni. Bevallom, kicsit megszeppentett a felismerés, hogy kikerülünk nagylányom csodás óvopedagógusainak óvó, terelgető, türelmes kezei alól.

A nyíltnapok nagyon pozitív élménye közepedte igazán megértettem, hogy miért mondják: Nem csak a gyereknek kell iskolaéretté vállni. A családnak is. Már itt, az általános iskolai felévételt tartalmazó határozat előtt  számos praktikus, hasznos tudást be kell szereznünk, hogy sikerrel vegyük a beíratás feladatát.

Összegyűjtöttük egy csokorba a leglényegesebb információkat a kedves leendő elsős szülőknek.

A szülőket leginkább lázban tartó kérdés az elmúlt hetekben, hónapokban az volt, hogy körzetes vagy nem körzetes iskola legyen?

A döntés szabadsága mindenkinek a magáé. Nem kötelező a lakcím szerinti beosztásban megjelölt körzetes iskolába íratni a gyereket.

Mi választunk intézményt. Ugyanakkor a körzetes gyerekeké az első hely. Ha marad a választott iskolának szabad férőhelye az osztályokban, akkor kerülnek sorra a nem körzetes gyerekek.

Itt olyan szempontok mentén rangsorolnak például, hogy az adott iskolába jár-e a nagytesó, a jelentkező gyerkőc sajátos nevelési igényű, vagy halmozottan hátrányos helyzetű-e.

Beírathatjuk tehát a gyereket a nem körzetes iskolába is. De ekkor is készülnünk kell a kötelező felvételt biztosító általános iskola nevével és címével az adminisztráció során. Meg kell adnunk a választott iskolában a jelentkezés során.

Bár az életérzés erősen át tud csapni a középiskolai, illetve egyetemi felvételi hajrába, azért azt fontos megjegyezni, hogy csak egy iskolába kell és lehet benyújtani a jelentkezést. Abba, amelyikbe íratni szeretnénk a gyermekünket.

Ennek a beíratásnak pedig személyesnek kell lennie. Mivel ez egy adminisztratív történés, a gyerkőcöknek nem szükséges ott lenni. Viszont mindkét szülőnek, egyöntetűen nyilatkoznia kell, hogy gyermeküket abba az adott iskolába szeretnék íratni. A dokumentumokon mindkét szülő aláírásának szerepelni kell.

Az iskolaválasztás akkor is közösen eldöntendő a gyermek sorsát érintő lényeges kérdésnek minősül, ha a szülők külön élnek, és a szülői felügyeletet csak az egyik szülő gyakorolja. Ez alól egyetlen kivétel van: amikor a különélő szülő felügyeleti jogát a bíróság az iskolaválasztás tekintetében korlátozta vagy megvonta. Akkor elegendő egyetlen szülő is a beíratkozáshoz.

Abban az esetben, ha nem tud mindkét szülő megjelenni az adminisztrációhoz, a távol maradó szülő - esetünkben például a férjem- nyilatkozhat arról, hogy a beiratkozást intéző szülő - esetünkben én- eljárhat a nevében. Ehhez a nyilatkozat elérhető a KRÉTA rendszer felületén.

Apropó KRÉTA! Ha hozzám hasonlóan korábban maximum az anyukás társaságok legendáriumaiban találkoztál a KRÉTA oktatási rendszer fogalmával, itt a remek alkalom elkezdeni az ismerkedést.

2023. április 5-től a személyes beiratkozást megelőzően már elkezdhettük bontogatni online szárnyainkat, és előzetesen rögzíthetjük a tanköteles gyermekünk adatait. (https://eugyintezes.e- kreta.hu/kezdolap)

Azért a bakikkal csak óvatosan! A későbbi adatmódosításra csak a kiválasztott iskolán keresztül lesz mód.

Általános iskolai felvételi körzethatárok Monoron 2023/2024. tanév

Az előzetes KRÉTA-adatszolgáltatás a várakozások szerint nagyban meggyorsítja majd a gyerkőc beíratását. Ugyanakkor ismét hangsúlyozzuk, hogy mindenképpen személyesen kell megtenni a beiratkozást.

A rendszerbe történő belépéshez szükséges adatokban, például a gyerek OM azonosító kódjában az óvoda tudja a szülőt segíteni. Illetve a Monori Tankerületi Központ is rendelkezésre áll e-mailen (jozsef.villand@kk.gov.hu) vagy telefonon 29/795-218 keresztül.

S hogy mi legyen mindenképp a táskánkban az általunk választott nagy napon?

  • A gyermek személyazonosságát igazoló hatósági igazolvány
  • A gyermek nevére kiállított TAJ kártya
  • A gyermek nevére kiállított lakcímet igazoló hatósági igazolvány
  • Nyilatkozat a közös szülői felügyeleti jog gyakorlására vonatkozóan
  • Az esetleges sajátos nevelési igényt vagy halmozottan hátrányos helyzetet
  • igazoló dokumentumokra.

Mindegyik irat esetén az eredetire van szükség.

Készüljünk fel arra is, hogy a beiratkozás során írásos döntést kell hoznunk arról, hogy az iskolaévek alatt etikaoktatást vagy hit- és erkölcstanoktatást választunk gyermekünknek. Természetesen utóbbi esetén a kívánt felekezetet is meg kell jelölnünk.

Azért azt fontos hozzátenni, hogy csak mert a városban létezik a választani kívánt felekezet, nem biztos, hogy az adott iskolában ténylegesen vállalt hit - és erkölcstanoktatást. Mindenképp nézzük meg az iskola honlapján a választható lehetőségeket, vagy érdeklődjünk a lelki vezetőnknél ez ügyben.

Hogyan tovább az 2023. április 20-i és április 21-i személyes beiratkozás után?

Legrövidebb ideig a körzetes iskolába jelentkezett gyerekek szüleinek kell izgulni. 2023. április 24-én az ő gyerekeik felvételt nyernek a körzetes iskolába.

A nem körzetes gyerekek felvételéről legkésőbb 2023. április 28-ig döntenek. Ezt követően fogjuk kézhez kapni a döntésről szóló határozatot. A határozat ellen természetesen lehet fellebbezéssel élni a Monori Tankerületi Központ felé.

A magam részéről én nagyon izgulok. Sok volt a kérdés, és még sosem csináltunk ilyet. De harmadszülött legkisebb lányunk idejére már biztos rutinból fog menni.

Minden szülőtársnak sikeres első KRÉTA élményt és a vágyottnak megfelelő általános iskolai beiratkozást kívánunk!

Forrás

Szalainé Miklós Melinda
- Monorimami -

 

 

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden gyereknek jár a mese

Minden gyereknek jár a mese

...a lét nagy kérdéseire sokszor találhatunk válaszokat gyógyító, segítő, terápiás mesékben is. A mese tehát nagyon fontos szerepet játszik az életünkben: adjuk meg a módját a gyerekkori mesélésnek és engedjük, hogy felnőttként is elkísérjen bennünket a varázsa, ameddig csak lehet. Pszichológus szakértő gyűjti csokorba gondolatait arról, hogy miért meséljünk, mikor milyen mesére lehet szüksége a gyerekeknek, oviskortól kamaszkorig egyaránt.
Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Gyorsan változó világunkban, ahol a gyerekekre nap mint nap számos kihívás vár és könnyen elfoghatja őket a bizonytalanság érzése, az önbizalom az egyik legnagyobb ajándék, amit egy szülő adhat.
Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Itt a tavasz, vele együtt az egyre több időt is töltünk a szabadban.  Szülőként komoly kihívás, hogy a kamasz gyerkőcök is valóban élvezzék a kinti tartózkodást, és ne állandóan a mobiljukat akarják nyomogatni.
Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Az alvás kulcsfontosságú a test-lelki egészségünk szempontjából. Mégis sokan úgy vélik, hogy nincs szükségük túl sok alvásra.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére