Jelenlegi hely

A probléma legyen a haverod!

Gondolom most meglepődtél, hiszen ki akar magának problémát? S miért is kellene „megbarátkozni” a helyzettel?

Mikor a párok ismerkednek, csak a szépre és kellemes dolgokra gondolnak, többnyire nem terveznek előre, a boldog pillanatokat gyűjtik be, és élvezik a közös együttléteket. Ezt nevezzük rózsaszín ködnek. De ebben az eufórikus állapotban szinte el sem képzelik a párok, hogy valami problémával is szembe kellene nézniük. Megtervezik az esküvőt, hol éljenek, milyen legyen a közös kuckó, hány gyermeket szeretnének, hova utazzanak, mit vegyenek, stb., s ebbe a gépezetbe többnyire még gondolati szinten sincs, hogy hiba csússzon.


Kép forrása: 123rf

A párkapcsolatban élők többsége sajnos nem akar szembesülni a felmerülő problémákkal, megoldani még annyira sem akarják, képtelenek a felmerülő változásokkal mit kezdeni. Pedig egy társas kapcsolaton belül, már eleve azzal elindul a változás, ahogy összekerülnek a párok, majd jön az összecsiszolódás időszaka, a terhesség, a szülés és az utána kialakult új helyzet, a gyermek nevelése, de lehet egészségügyi, munkahelyi, anyagi, szexuális, kommunikációs és még ezernyi probléma, melyet, ha elodáznak, csak duzzad tovább a helyzet. Számos technika áll rendelkezésre, hogy a problémákat elfogadják, és megoldják a párok. Sőt! Minden egyes probléma megoldásával egyre jobban elmélyülhet egy párkapcsolat, erősebbé válhat, új szintre emelkedhet kettejük szövetsége.

Te szereted a változást? Elfogadod, hogy maga a változás akár általad, vagy a rajtad kívülálló körülmények hatására is bekövetkezhet?

Vannak változások, problémás helyzetek, amire egyáltalán nem lehet felkészülni. Jobb esetben a párunk egy szövetséges, egy társ, egy barát, egy megértő ember, akire mindig számíthatunk. Aki segít, akivel a felmerülő nehézségekben együtt vagyunk, vagy támaszkodhatunk rá. De mi van akkor, ha nem tudja egyik fél sem kezelni a helyzetet?

Az egyik sarkalatos pont, ami gondot okozhat, ha az örökölt családmintában nem szerepelt a probléma lekommunikálása, sem megoldása. Ha családon belül nem volt természetes a helyzetek átbeszélése, és csak a hallgatás maradt, akkor ezt fogja tovább vinni a kapcsolatába a már felnőtt ember, s ha ezen nem változtat, a születendő gyermeknek is ezt a rossz mintát fogja tovább adni.

A másik fontos tényező, ami gondot okozhat, ha valaki fél, nem mer beszélni a problémáról. Magától pedig mint tudjuk, semmi nem oldódik meg, vagy ha igen, nem biztos, hogy a számára kedvező megoldás született. Az „erőszakmentes kommunikáció” elsajátításával minden emberi kapcsolatban sikerrel járhatunk, ráadásul úgy, hogy mind a két fél elégedett lehessen, legyen az társ, baráti, családi, akár munkahelyi probléma.

A párkapcsolat napról napra, évről évre változik, a benne lévő személyek, a helyzetek, és a körülmények is. Számolni kell egy munkahelyi felmondással, anyagi veszteséggel, tragikus betegséggel, a gyermekek születésével járó feladatokkal, az öregséggel és ha a kapcsolaton belül megélik az identitásukat, önfejlesztéssel is foglalkoznak, nyílt és őszinte kommunikációt alkalmaznak, van még tisztelet, bizalom, szeretet egymás iránt, s ha tudnak segítséget is kérni, akkor bármilyen problémával is állnak szemben, megoldás születik.

Ha a párok nem beszélgetnek, félnek, nem őszinték, nem vállalják fel önnön maguk igényeit, egy idő után becsúszik valamilyen pótcselekvés (alkohol, drog, túlzások, szerető), amivel persze nem oldják meg a helyzetet.  Elkezdődik az elhidegülés, rosszabb esetben valamilyen tragédia is bekövetkezhet, nem tudnak teljesíteni a munkahelyen, a gyermekekre is kihathat a rossz viszony, betegség ütheti fel a fejét, és a lavina elindul a válás felé.

Nem szabad megvárni, míg nagy baj lesz. Minden felmerülő problémát a legrövidebb időb belül kezelni kell, beszélni kell róla, megoldásra kell törekedni. Ha nem megy egyedül, külső és pártatlan szakember segítségét kell kérni, aki tárgyilagosan és elfogultságmentesen tudja segíteni a párokat. Ha még gyermekek is vannak a kapcsolatban, egy szülőnek a felelőssége is nagyobb. Ha saját magának gondja van, ne pakolja rá az utódjára a terhet, hiszen egy gyermeknek nem feladata viselni és megoldani a szülők gondjait.

Nos. Ha számolunk azzal, hogy nem minden lesz majd szép, tökéletes és boldogságos, hogy a párkapcsolat fogaskerekébe időnként becsúszhat egy-egy nehéz helyzet, és ugyan nem lehet felkészülni minden váratlan helyzetre, de a megoldásra való törekvés, az egymás felé való bizalom és tisztelet, a másik nem cserbenhagyása, hanem segítése, nagy csodákra képes. A probléma nem ellenség, hanem lehetőség! Minden egyes probléma megoldása által válik még szorosabbá a párkapcsolat!

Remélem most már nem ellenség számodra sem a probléma!

 

Sok boldogságot és sikert kívánok az életnek nevezett csoda megéléséhez!

Mármarosi Melinda – párkapcsolati szakértő
https://www.parkapcsolatikalauz.hu/

- Pécsimami - 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Nem akar több gyereket? Akkor "kikapjuk"!

Nem akar több gyereket? Akkor "kikapjuk"!

Már négy éve nem lenne méhem, ha a nőgyógyászom lesújtó mondatai után nem találok rá véletlenül az inteneten a mióma embolizáció lehetőségére.
Min múlik gyermeked sikere?

Min múlik gyermeked sikere?

Saját magunkról alkotott hiedelmeink befolyásolják a személyiségünkről alkotott képünket, illetve, hogy mit akarunk és mit tudunk elérni az életünkben. Gondolkodásmódunk hatással van teljesítményünkre, motiváltságunkra. Sokan azt gondolják, hogy a tehetség, az intelligencia alapvetően garantálja a sikert. Bizonyosan nagy hatása van, de csak ezen múlhat, hogy ki mire viszi az életben?
A jó szó öröme

A jó szó öröme

Hiánycikk. Semmibe sem kerül, mégis nagyon sokat ér. Nélküle nehezen lehetne túlélni a hétköznapokat.
Tippek, hogyan legyen élményekkel teli már az utazás is vonattal, ha gyerekkel indultok el

Tippek, hogyan legyen élményekkel teli már az utazás is vonattal, ha gyerekkel indultok el

Évek óta vonattal megyünk nyaralni. Először csak kettesben a férjemmel, majd csatlakozott a fiúnk 12 éve, 7 éve a lányunk is. Ehhez hoztam jól bevált „praktikákat”, hogy stressz helyett valóban élményekkel legyen teli már az utazás is.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére