Jelenlegi hely

Bőr- és "vízápolás" a strandon

Nyár, napsütés, strand - akkor naptej. De milyet?

Nyáron semmiképpen nem feledkezhetünk meg a megfelelő napvédelemről sem - a városban és a strandon is, hisz a gyerekek bőre különösen is érzékeny. 

Mivel óvhatjuk a gyerekek bőrét a káros napsugaraktól?

- árnyas helyen való játék - strandon napernyő, napfénysátor

- megfelelő, védelmet nyújtó ruházat - strandon UV szűrős úszódressz

- napszemüveg - ha lehetséges, optikában vásárolt

- kalapok, sapkák, kendők - nem csak a napszúrás ellen, hanem simléderes az arcványékolása miatt és a strandon hátul lelógó résszel a nyak védelme érdekében

- megfelelő időben való napon tartózkodás

Emelett elengedhetetlen a napot érő testrészeken a naptejek, napspray-k használata is!

 

Mekkora mennyiséget és milyen gyakran?

A bőrgyógyászok kétóránkénti átkenést javasolnak, kb. 3-5 teáskanálnyi mennyiséget egyenletesen eloszlatva. Ha strandolunk, a bekenés gyakoriságát növelhetjük.

De mi a bökkenő???

Ami jó a bőrnek, nem jó a minket körülvevő természetnek, sőt súlyosan károsíthatja is!

Egy év alatt...

kb. 14.000 tonna fényvédő szer kerül Földünk vizeibe! Gondoltad volna? Hiába van a naptejen feltűntetve, hogy vízálló - bizony, egy részük mégis bemosódik a vizekbe; másik részüket pedig mi magunk mossuk le a strandolást követő otthoni zuhanyzáskor.

A kémiai UV-szűrők a szervezetre és a környezetünkre nézve kérdések és károsak - a vízben lévő  mikroalgákat megtámadja a bennünk lévő oxibenzon és oktinoxát. Ennek következtében a vízben élő növényeket és állatokat (pl. korallok) megfosztják a táplálékuktól. Ennek következtében a növények/álatok élettere felbomlik, elpustul, a korall színe pl. elhalványul. Szintén súlyos veszélyt jelentenek a naptejeben lévő mikroműanyagok is.

Az első lépések a tengervilág érdekében

Több üdülőhelyen (pl. Palauban, Hawaiion) már csak azok a naptejek engedélyezettek, amik korallbarátok. A két említett hely messze van ugyan tőlünk, de nálunk is érdemes már környezetbarát naptejeket választanunk - a természet hálás lesz érte!

Milyen a "jobb" naptej?

Mindenképpen ásványi napvédő krémeket válasszunk - a gyerekeknek ez különösen is ajánlott! 
Hogy működnek? Az ásványi napvédők a bőrre kenve a bennük lévő titán- vagy cink-oxid miatt egy vékony, fényvisszaverő réteget képez azonnal a bőrön és úgy működik, mint egy tükör. Ezek a naptejek nem tartalmaznak kémiai anygaokat, minősített natúrkozmetikumként találkozunk velük a drogériák polcain. Nagyon szigorú tasúsítási folyamaton esnek keresztül (Ecocert, BDIH), nem tartalmazhatnak nanorészecskéket sem. Keresd ezeket a logokat a flakonokon:

   

A szintetikus fényvédők között is találunk biztonságos és környezetbarát termékeket - vásárlásor keressük meg rajtuk a Naturkozmetikum vagy az Ecko/Öko kozmetikum feliratot!

Összeállította:
Vizaverné Horváth Zsófia - Szombathelyimami
Egészségfejlesztési szakember, földrajz szakos tanár, 2 gyermekes anyuka 

Fotók: pixabay
 

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére