Jelenlegi hely

Alternatívák a csokitojásra

Cukordráma - gyakran ez jut eszembe a húsvéti csokikeresés és a Mikulás-csomagokkal kapcsolatban. 
Tényleg szükséges, hogy gyerekeink csokisokkot kapjanak ezeken az ünnepeken?

Néha visszagondolok gyerekkorom egyszerű, de nagyszerű ünnepeire, amikor valóban kiskosárral a kezünkben gyűjtöttük a valódi piros tojásokat nagymamám és dédim kertjében.
Ma már általánossá vált, hogy húsvétkor eszméletlen mennyiségű és nagyságú csokinyulat, csokitojást rejtünk el a kertben, lakásban. Valljuk be, az áruházak is egyre nagyobb méretben tolják az arcunkba a különböző márkájú, minőségű, nagyságú, színű húsvéti édességeket - mi magunk sem tudunk ellenállni nekik, minden vásárláskor 1-2 újabb szerzeményt csúsztatunk a kosarunkba.

De tényleg a csokin vagy a lényeg? Vagy inkább a mókán, a boldogságon, hogy talál valamit a fűben? A szokás kialakítása rajtunk múlik, bármikor tudunk változtatni az eldugott ajándékokon! Legtöbb családban a nagyobb ajándékozás nem szokás, de a kertben, lakásban elrejtett apró ajándékok keresése igen.


forrás: pixabay

Íme néhány alternatíva az ajándékkereséshez, amihez elengedhetetlen kelléke (legalábbis nálunk) a fonott kosárka. Az itt felsorolt apróbb ajándékokat kis celofánba csomagolva, esetleg masnival összekötve. 

1. Házi kuponok: már adventben is alkalmaztuk az adventi naptárakban - előre elkészthetjük színe nyomtatóval, de akár vastagabb kartonlapokra is írhatjuk kézzel. Ha szeretnénk, elrejthetjük őket egyesével, vagy kuponfüzet formájában is eldughatjuk. Ötletek, mit írjunk rá: "Kiválaszthatod, ki meséljen ma", "Ma nem kell házimunkát végezned.", "Kiválaszthatod, hova menjünk ma sétáni."

2. Buborékfújó: ára még olcsóbb is a csokitojásnál, ezt még a nagyobb gyerekek is kitörő örömmel fogadják, hónapok múltán is használhatjuk őket!

3. Bélyegző: Nagyon sok "olcsó" boltban kapni már akár darabban vagy 10-12 darabos készletben húsvéti/tavaszi/betűs öntintázó bélyegzőt - celofánban, egyenként csomagolva siker a gyerekeknél.

4. Puzzle: kisebb csomagokba vagy kindertojás sárga tojásába 2-3 darabot elrejthetünk és a végén közösen kirakhatjuk.

5. Szélforgó: Az utóbbi években az egészen kicsitől akár a méteresekig lehet kapni a különböző dekorációs boltokban. Kölcsönzőnk előtt mi is kihelyeztünk pár darabot - legtöbb gyerek magával akarja vinni. 

6. Hajcsat - lányoknak: A kislányok imádnak szépítkezni - a különböző csomagban kapható csatokat akár egyesével is elrejthetjük. 


forrás: pixabay

7. Kisautó - fiúknak: szinte kötelező darab a fiús családokban a machbox.

8. Radír: ma már fantasztikus mekkora kínálat van belőlük! Szintén az "olcsó" boltabn fedeztem fel én is nemrég a cuki mintás radírokat.


forrás: pinterest

9. Vetőmag: akár hagyományt is teremthetünk vele, ha családi házban lakunk, de a balkonládákba is kerülhetnek belőlük. A virágok hagymáit/gumóit szintén kis csomagban elrejtjük, majd húsvét után elülteve önálló növénye lehet a gyerkőcnek.

10. Matrica/lemosható tetoválás: szintén örök klasszikus a gyerekeknél. Érdemes olyan ívben megvásárolni, amin több van, majd szétvágva kis csomagokban elrejteni.

11. Ujjbábú/kinyomtaott mese: kinyomtathatunk egy rövidebb mesét (hengerbe csavarva), elrejthetjük a fűben és a mese szereplőit ujjbábok formájában összegyűjthetik a lurkók. Este aztán indulhat a közös bábszínház!

12. Fejlesztő/színező füzetek: bár nagyobbak mint egy apró csoki, mégis beleférhet a nyuszi ajándékaiba. 

13. Nyuszis szappan: Fiúknak-lányoknak egyaránt cuki ajándék egy-egy nyuszi alakú szappan - a fürdés, kézmosás is vidámabb lesz!


forrás: pinterest

14. Kreatív csomag: Mindkét nem szeret barkácsolni - a szünet napjait tölthetjük akár hajtogatással is.

15. Belépőjegy: Lehet mozi, bábszínház, koncert vagy kézműves foglalkozásra, játszóházba szóló belépő.

16. Nyuszis mézeskalács: bár ennivaló, mégis szebb, igényesebb, dekoratívabb - húsvéti vásárokon biztosan be tudjuk szerezni őket.

Ezek mögött az apró meglepetések mögött részben "közös" élmény is megbújik - használjátok ki őket, töltsetek együtt minőségi időt!

 

Szombathelyimami

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Jöhet néhány adventi koszorú inspirációnak?

Jöhet néhány adventi koszorú inspirációnak?

Még nem tudtál választani, idén milyen stílusban legyen az adventi dekoráció? Nézd meg ajánlónkat, biztos gyorsan megjön az ihleted!
Hangold karácsonyira az ajtódat is!

Hangold karácsonyira az ajtódat is!

Adventi ajtóra, ablakra való ünnepi dekorációkhoz hoztunk rengeteg inspirációt a klasszikustól a rendhagyóig. Karácsonyi trendkalauzunk az ajtódíszekből, kopogtatókból nyújt alapos válogatást. Sőt, akasztókból is készültünk!
Már látogatható a Vörsi Betlehem

Egy kicsi falu különleges látnivalója – Idén is látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 74. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.
Hogyan ünnepeljük a Márton napot gyerekekkel?

Hogyan ünnepeljük a Márton napot gyerekekkel?

A Márton nap rengeteg, izgalmas, közös program lehetőséget ígér a családoknak. Összegyűjtöttük a legjobbakat, melyeket a kicsik is élvezni fognak. Vannak kimozdulósak és együtt, otthon kuckózósak egyaránt. Lássuk!

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére