Jelenlegi hely

Segítség, mindjárt itt az új tanév!

A remélhetőleg pihentető, tanulásmentes nyári szünet után a diákok és a szüleik is visszatérnek a megszokott, hétköznapi életbe, ami mindenki számára tartogat nehézségeket, ha csak a korai kelésre vagy a napi logisztikai feladatokra gondolunk, nem beszélve a szigorúbb napirendről és a tanulás szükségességéről. De hogyan lehet felkészülni a nyugodt tanévkezdésre?


Kép forrása

Tényleg pihentető (volt) a nyári szünet?

A pedagógusok és pszichológusok, de úgy gondolom, hogy leginkább a szülők tapasztalatai alapján a tanév végére nagyon elfáradnak a diákok. 

Május második felétől utolsó erejükkel küzdenek a jobb jegyekért, számtalan dolgozatot írnak, felelnek. Ennek következményeként a stressz számtalan tünetét mutatják:

  • állandóan fáradtak, de mégis rosszul alszanak,
  • ingerlékenyek, sokkal könnyebben felcsattannak, veszekedni kezdenek, esetleg sírással szabadulnak meg a feszültségtől.

Éppen ezért érthető, hogy amikor elérkezik a nyári szünet, elsősorban pihenni vágynak, és a baráti kapcsolataik ápolására van szükségük.

Szülőként fontos ezt támogatni, hagyni kell semmit tenni, aludni, de akár unatkozni is a gyerekeket.

Azt se felejtsük el, hogy a mostani általános iskolai és középiskolai diákok már az Alfa- és a Z-generáció tagjai, így számukra nem a szülők nosztalgikus érzéseivel átszőtt kalandos, bunki-építős, barangolós, biciklizős nyári szünetei jelentik a legjobb kikapcsolódást, hanem a barátokkal az online térben töltött idő. Ez nem azt jelenti természetesen, hogy csak ezzel kell és szabad tölteni a nyári szünetüket, de nem várhatjuk el tőlük, hogy a mi - gyerekkori nyári szünetben megélt - élményeinket éljék újra.


Kép forrása

Néhány hét eltelte és némi nyaralás után, aztán be lehet vonni őket a házimunkába, lehet közös programokat szervezni, de még mindig nem jött el a tanulás  és a következő tanévre történő felkészülésnek az ideje.

Akkor semmi tanulás a nyáron??

Van olyan diák, akinek nincs szüksége arra, hogy ismételjen, tanuljon a nyáron.

Természetesen önszorgalomból, a saját örömükre sokszor ők is szívesen vesznek könyvet, akár tankönyvet a kezükbe, vagy néznek tudományos ismeretterjesztő videókat.

Más a helyzet azokkal a gyermekekkel, akiknek szüksége van az ismétlésre, esetleg a fejlesztésre.

Azonban az ő esetükben is az a javaslatom, hogy csak augusztus második felében, heti 2-3 alkalommal, maximum egy-egy órát szánjunk a gyakorlásra, illetve arra, hogy valamennyire felidézzük az előző tanévben tanultakat. Amikor elkezdődik a tanítás szeptemberben, úgyis ismételni fognak a gyerekekkel a tanítók, tanárok, így szülőként ezzel kevés dolgunk lesz.


Kép forrása

Úgy vélem, egyébként sem tartozik a kedvenc szülői feladataink közé a gyerekeinkkel történő tanulás, főleg, ha a gyermekünknek nehézségei vannak a tanulás vagy akár egy tantárgy elsajátítása terén.

Pszichológusként általában azt szoktam javasolni a szülőknek, hogy lehetőség szerint kérjék meg a nagymamát, keressenek egy tanítónőt vagy tanárt, aki tanul vagy gyakorol a gyermekkel, így nem sérül a támogató szülői szerepük, és sokat javul a kapcsolatuk a gyermekükkel, ha kimarad a tanulás-hiszti. Ezt a nyári szünetben is érdemes megfontolni. Lehetőség szerint tehát minél kevesebbet készüljünk a következő tanévre, hiszen a nyári kötelező olvasmányok úgyis segítik a „szintentartást”, illetve azt, hogy teljesen ne tűnjön el a fókuszból az iskola és a tanulás.

Mindezek szem előtt tartásával, egy valóban pihentető nyár után, újult erővel tudja kezdeni a következő tanévet az egész család.


Szigeti Mónika - Kaposvár

gyermek- és ifjúsági klinikai- és mentálhigiéniai szakpszichológus, pszichoterapeuta, gyógypedagógus
 

- KAPOSVÁRIMAMI -

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Jöhet néhány adventi koszorú inspirációnak?

Jöhet néhány adventi koszorú inspirációnak?

Még nem tudtál választani, idén milyen stílusban legyen az adventi dekoráció? Nézd meg ajánlónkat, biztos gyorsan megjön az ihleted!
Hangold karácsonyira az ajtódat is!

Hangold karácsonyira az ajtódat is!

Adventi ajtóra, ablakra való ünnepi dekorációkhoz hoztunk rengeteg inspirációt a klasszikustól a rendhagyóig. Karácsonyi trendkalauzunk az ajtódíszekből, kopogtatókból nyújt alapos válogatást. Sőt, akasztókból is készültünk!
Már látogatható a Vörsi Betlehem

Egy kicsi falu különleges látnivalója – Idén is látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 74. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.
Hogyan ünnepeljük a Márton napot gyerekekkel?

Hogyan ünnepeljük a Márton napot gyerekekkel?

A Márton nap rengeteg, izgalmas, közös program lehetőséget ígér a családoknak. Összegyűjtöttük a legjobbakat, melyeket a kicsik is élvezni fognak. Vannak kimozdulósak és együtt, otthon kuckózósak egyaránt. Lássuk!

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére