A bonyolult, órákat igénylő recepteket is könnyen hatékonnyá tehetjük néhány apró trükkel, és még a pénztárcánkat is megkíméljük velük. Elő a keverőtálakkal és a habverővel, hogy közösen élvezzük az egyszerű, mégis szívet melengető ünnepi ételeket a Rama karácsonyi tippjeivel és legfinomabb süteményreceptjeivel.
Gesztenyés bejgli – régi klasszikus egy kicsit másképp
Hozzávalók:
Tészta: 20 dkg Rama sütőmargarin, 10 dkg cukor, 1 kocka (50 g) élesztő, 1 dl tej, 60 dkg liszt, 2 db tojás, 1 tojás a kenéshez
Töltelék: 1 kocka gesztenyemassza, 6 dkg cukor, 6 dkg mazsola, 1 dl főzőtejszín, 1 dl rum, 1 késhegynyi vanília, 0,5 mokkáskanál fahéj.
Elkészítés: 1 dl tejben elkeverjük az 1 evőkanál cukrot, kézmelegre langyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, majd hagyjuk felfutni. Figyeljünk, hogy az élesztőt ne érje huzat. Közben egy tálba szitáljuk a lisztet, belemorzsoljuk a szobahőmérsékletű Rama sütőmargarint (ha a margarin kemény, vagy néhány percre fagyasztóba tesszük, könnyebb lereszelni, majd hagyjuk szobahőmérsékletűvé válni), kicsit eldolgozzuk, majd jöhet a többi hozzávaló. Ha megvagyunk, letakarva 1,5-2 órán keresztül kelesztjük. Egy tálban beáztatjuk rumba a mazsolát, közben felmelegítjük a tejszínt. Egy tálba tesszük a szobahőmérsékletű gesztenyemasszát, a cukrot, a fahéjat és a vaníliát, majd a tejszínt. A mazsolát lecsepegtetjük, és a töltelékhez adjuk. Kóstolás után ízesítsük tetszésünk szerint. Ha megkelt a tészta, körülbelül fél centi vastagságúra nyújtjuk, megkenjük a lágy töltelékkel, de a tészta széleit hegy ujjnyi szélességben kihagyjuk. Feltekerés után a tetejét megkenjük tojással, és hagyjuk fél órát állni. Sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, ismét megkenjük tojással, még egyszer fél órát pihentetjük. Közben előmelegítjük a sütőt 175 fokra. Körülbelül fél óra alatt készre sül.
Mézeskalács muffin – ismerős ízek új köntösben
Hozzávalók:
Tészta: 115 g sütőporos liszt, 115 g Rama sütőmargarin, 115 g cukor, 2 db közepes tojás, 1 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék, 50 g darált gyömbérkeksz
Díszítés: 125 g porcukor, 40 g Rama sütőmargarin, 50 g gyömbérkeksz.
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A darált gyömbérkeksz kivételével minden tésztaösszetevőt egy keverőtálba teszünk, majd fakanállal vagy robotgéppel 3-4 percig finomra keverjük. Hozzáadjuk a darált gyömbérkekszet, és óvatosan átkeverjük. Édesítéshez és a tészta gazdagításához használhatunk megmaradt, összepépesített érett banánt, az ízeket pedig reszelt citrom- vagy narancshéjjal, illetve néhány csepp lével is feldobhatjuk. A keveréket eloszlatjuk 12 papír- vagy szilikonformában (kb. 2 evőkanál/forma), ezeket pedig egy muffinsütőformába helyezzük, majd az előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha nem szeretnénk a sütővel bajlódni, a hőálló szilikonformákba adagolt tésztát airfryer is készre süthetjük. Közben egy tálban a porcukrot és a Rama sütőmargarint krémesre keverjük. Hozzáadjuk a 25 g gyömbérkekszet, és finoman átkeverjük. A keveréket kézi habnyomóba töltjük, és a muffinok tetejére nyomjuk.
Fahéjas répatorta – a szívet melengető finomság
Hozzávalók:
Tészta: 1 csipet tengeri só, 5 db tojás, 30 dkg finomliszt, 1 csomag sütőpor, 10 dkg dió durvára vágva, 40 dkg sárgarépa, 35 dkg kristálycukor, 1 csipet őrölt fahéj, 25 dkg Rama sütőmargarin
Krém: 20 dkg natúr krémsajt, 1 db citrom vagy lime, 1 db vaníliarúd, 2 ek. porcukor.
Elkészítés: Durvára daraboljuk a diót, majd megtisztítjuk és lereszeljük a sárgarépát. Egy csipet sóval, a tojások sárgájával és a cukorral habosra kavarjuk a Rama sütőmargarint. Hozzáadjuk a masszához a sütőporral elkevert lisztet, a fahéjat, a reszelt sárgarépát, a darabolt diót, majd az egészet alaposan összedolgozzuk. Ha van megmaradt sütőtök, esetleg édesburgonya a hűtőben, akkor akár sütve, akár nyersen, reszelve, bátran a keverékhez adhatjuk, ahogy a megmaradt aszalt gyümölcsöket is. A tésztát Ramaval kikent tortaformába tesszük, és 170 fokra előmelegített sütőben kb. 1 óra alatt készre sütjük. Ha kihűlt, kivesszük a formából, és ízlés szerint díszítjük. Megkenhetjük a tetejét vaníliás, porcukros natúr krémsajttal (egy-két evőkanál citromlé és egy kis reszelt citromhéj csodákat tesz a krémmel), de tálalhatjuk házi baracklekvárral, vagy megszórhatjuk porcukorral is.
Rögtön puha mézeskalács – az elmaradhatatlan édesség
Hozzávalók:
Tészta: 1kg finomliszt, 30 dkg porcukor, 3 teáskanál szódabikarbóna, 14 g mézeskalács fűszerkeverék (1 tasak), 30 dkg Rama sütőmargarin, 250 ml méz, 3 db tojás
Máz: 2 db tojásfehérje, 30 dkg porcukor.
Elkészítés: Először a száraz hozzávalókat alaposan összekeverjük, majd jöhet a tojás, a méz és a fűszerekkel együtt enyhén megolvasztott margarin. Addig gyúrjuk, míg egynemű, illatos, rugalmas tésztát nem kapunk. 3 részre osztjuk, majd egyenként kinyújtjuk 0,5 cm-es vastagságúra a tésztát. Kiszaggatjuk, sütőlemezre tesszük (nem szorosan, mert sülés közben összenőnek), majd megsütjük, majd 180 fokon, 10 perc alatt aranybarnára sütjük. A mázhoz 2 tojásfehérjét félig felverünk robotgéppel, majd 30 dkg porcukrot apránként hozzádolgozunk, és keményedésig keverjük.
Forrás: NOGUCHI
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges