Jelenlegi hely

Traumáinkon innen és túl – Nehéz gyerekkor után boldog felnőttkor?

Lehet valaki boldog, kiegyensúlyozott felnőtt rossz gyermekkorral, bántalmazó szülői vagy nevelői háttérrel? Az új dokumentumfilmben megjelenő szereplők – az ismert humorista, az író, a tréner és a szociális munkás – mind „pszichológiai csodák”, akiknek nem adatott meg a gyermekkori meleg és elfogadó légkör, súlyos traumákat éltek át, és mégis „normális” életet tudnak élni, szülőként, nevelőként bizonyítani. Mi segít a negatív minták legyőzésében?

Nehéz gyerekkora volt… Sokszor halljuk azt, ha valakit erős trauma ért gyerekkorában, akkor nincs menekvése, viszi tovább a rossz mintákat, nincs arra lehetősége, hogy teljes életet éljen. Tényleg nincs?

„Traumáinkon innen és túl” – ez a címe Skrabski Fruzsina legújabb dokumentumfilmjének, amelyben olyan emberek történetét mutatja meg, akik árvaházban vagy nevelőszülőknél nagyon mostoha körülmények között nőttek fel – bántalmazás, elhagyatottság, magány, elveszettség, szeretethiány – és túl tudták tenni magukat gyerekkori traumáikon. Családban élnek, szeretik gyerekeiket, megtalálták a hivatásukat.

Meg lehet haladni a rossz szülői mintákat?

A film idézi Jordan Petersont, aki a 12 szabály az élethez című könyvében azt állítja, hogy azok, akiket bántottak gyerekkorukban, nem bántják a saját gyerekeiket. „Ha egy szülő 3 gyermekét bántalmazta, s mindegyik gyermekének később 3-3 gyermeke születik és így tovább, akkor az első generációban 3 bántalmazó lenne, a másodikban 9, a harmadikban 27. Húsz nemzedék után több mint 10 milliárd ember szenvedne gyermekkorában.”

A számok – és a tapasztalat is – is azt mutatják, hogy feldolgozhatóak a gyermekkori traumák. Az is tévhit, hogy minden alkoholista gyereke alkoholista lesz.

A film alaptétele tehát: „Meg lehet haladni a rossz szülői mintákat!”

Ami nem öl meg, az megerősít

A dokumentumfilm főszereplői: a csapatépítő tréner, a szociális munkás, az író, a humorista, az esetmenedzser. Mi a közös bennük? Az, hogy a kemény gyerekkoruk ellenére védelmező felnőttek lettek.

A rendező olyan pozitív példákat keres, akik – mint fogalmaz – „pszichológiai csodák, akiknek nagyon nehéz gyerekkoruk volt, mégis normális felnőttek lettek, többen közülük apaként és anyaként is bizonyítottak”.

A film elkészítését inspirálta Szabó Borbála író, „Nincsenapám, seanyám” című, önéletrajzi jellegű könyve, amiben leírta szülei válását, az alkoholistává vált anyjával való kapcsolatát. Ő ma már sikeres író és családanya. Beszél a múltjáról, és arról, hogy nem akarja a saját lelki terheit a gyerekeire tenni.

Skrabski Fruzsina, Szabó Borbála és Bodacz Balázs riporter elindulnak és megkeresik a szereplőket. Ismert pszichológusokkal is beszélnek, szakmai szemmel is értelmezik a történeteket, arra keresik a választ, hogy a legnehezebb életkörülmények közül hogyan sikerült kitörni, felülírni a hozott mintákat. A gyerekkori traumáik feldolgozása nagyon nehéz, történetünk szereplői is küzdenek vele, hitelesen beszélnek az életükről.

Megfogalmazzák, hogy „ami nem öl meg, az megerősít.” A legnehezebb életkörülmények között termelődik ki ez az erő, amivel másokat tudják segíteni.

„Ott vagy a verem mélyén. Ha onnan ki tudsz jönni, akkor tényleg magasabbra jössz ki, mint ahonnan beestél.”

„Minden gyermek remekmű”

Déván is járunk a Dévai Szent Ferenc Alapítványnál, Böjte Csabát és a gyermekotthonban dolgozó nevelőket is megkérdezik, hiszen ő több ezer, nehéz sorsú gyerekből nevelt sikeres, családszerető felnőttet. Mi lehet a titka?

Csaba testvér úgy látja: „Isten nem teremtett selejtet. Mindannyiunkba beleadott apait-anyait, minden gyerek remekmű.” Véleménye szerint szeretettel, hittel, türelemmel, következetességgel lehet segíteni.

„A gyermek olyannak látja magát, amilyennek a felnőtt szeme tükre mutatja.”

Szerinte lehet újratervezni az életünket, ha hiszünk abban, hogy van megoldás, akkor sikerülni fog.

Pszichológiai csodák - A fim főszereplői

Böjte Csaba ferences szerzetes nevelőotthonaiban több, mint 6000 gyerek nevelkedett eddig, sokan közülük már kirepültek, de összesen 1 került közülük börtönbe. 

Tóth Zsé Ferenc – állami gondozásban nőtt fel, súlyos látássérült, börtönben is volt. Majd úgy döntött, hogy kezébe veszi a sorsát, jelenleg a 3. diplomáját szerzi, fogyatékos otthonban gondozó és a szegény gyerekeken segítő Tündérkör Alapítványt vezeti. Idén megnyerte a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom Kopp-Skrabski-díját.

Bagi Iván – ismert parodista, humorista, költő. Több, mint 25 éve együtt szerepel Nacsa Olivérrel. Munkásságukért, a Bagi-Nacsa Show-ért Karinthy-gyűrű díjat is kaptak. Ivánnak nagyon nehéz élete volt, borzalmas árvaházakban nőtt fel, saját erejéből küzdötte fel magát elismert humoristává.

Szabó Borbála író. A Nincsenapám, seanyám életrajzi könyve, amelyben egy gyerek szemével írja le a válás borzalmát és az ennek következtében alkoholistává vált édesanyjával való küzdelmeit. Borbála több könyv és színdarab szerzője, 4 gyerekes édesanya.

Danó Éva a gyerekvédelemben esetmenedzser. Cigány családban nőtt fel, apukája alkoholista, szülei munkanélküliek voltak. Rengeteg bántalmazás érte gyerekkorában, amit megírt és a Terézanyu novella pályázaton nyert vele. Évát a szomszéd lelkész felesége karolta fel, és tudatosan tört ki nehéz élethelyzetéből, majd diplomát szerzett, férjhez ment és ma 3 gyerek boldog anyukája.

Dunai Attila csapatépítő tréner, HR-filozófus. Attilának éltek a szülei, de nem ők nevelték, hanem fizettek idegen szülőknek, hogy neveljék a gyereküket, végül a Fóti Gyermekvárosba került. Attila azt mesélte, hogy mindent minta nélkül, könyvből és kigondolva kellett megtanulnia, hogyan legyen jó barát, férj és apa.

A filmben szereplő szakértők: Prof. Dr. Bagdy Emőke pszichológus, Berényi András pszichológus, Böjte Csaba szerzetes, Dr. Harangozó Judit pszichiáter, Dr. Kádár Annamária pszichológus, Kosza Erzsébet nevelő, Menyhárt Ernő és Menyhárt Rita nevelők, Orvos-Tóth Noémi pszichológus, Szemeti Krisztina nevelő

Nincs olyan mélység, ahonnan ne lenne visszaút

Különbözőek a szereplők, a sorsok, mégis találunk közös tulajdonságokat bennük: egyikük sem érez haragot, nincs bennük bosszúvágy, elengedték a múlt történéseit. A túlélésükben segített a tudatosság, akaraterő, türelem és a szeretet. A támogató környezet meghatározó, volt valaki, aki melléjük állt: lelkész, tanár, barát, házastárs vagy munkatárs. Ahogy Bagdy Emőke mondja a filmben: van-e valakid, aki számára fontos vagy a világon?

Egy 50 perces film nem szólhat minden élethelyzetről, de bemutat egy lehetséges utat pozitív példákon keresztül. Ezekből a történetekből lehet tanulni, erőt adnak mindannyiunknak.

Azt üzenik: Nincs olyan mélység, ahonnan ne lenne visszaút!

Traumáinkon innen és túl - Elérhető február 7-ig a MédiaKlikken

Magyar dokumentumfilm, 2020
A műsorszám megtekintése 12 éven aluliak számára nagykorú felügyelete mellett ajánlott!
Szerkesztő: Bodacz Balázs, Borsody István, Skrabski Fruzsina
Forgatókönyvíró: Skrabski Fruzsina
Operatőr: Kiss Sándor, Kiss Soma, Kuzma Viktor, Sznák Ádám
Rendezte: Skrabski Fruzsina

Forrás

Halász Kinga
- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Rajzpályázat - 2021 év madara a cigánycsuk

Rajzpályázat - 2021 év madara a cigánycsuk

Pályázat típusa: rajzpályázatKorosztály: 3 évestől felnőtt korigBeküldési határidő: 2021. március 15.
Miért nem vagyunk mi szuperanyuk? - Bebetonozott hagyomány, vagy instant anyaság?

Miért nem vagyunk mi szuperanyuk? - Bebetonozott hagyomány, vagy instant anyaság?

Hogy miért kapjuk sokszor meg a „bezzeg az én időmben, mindig rendben volt a ház, finom főtt étellel az asztalon, pedig még ennyi elektromos csodánk sem volt?”. Hogy a mai lányok miért nincsenek felkészítve az életre? Van erre egy teóriám.
A tornaszőnyegről a digitális térbe avagy miért jó az online mozgás

A tornaszőnyegről a digitális térbe avagy miért jó az online mozgás

A bezártság és a beszűkült mozgási lehetőségek alaposan átalakították az edzőtermi kínálatot. Gyakorlatilag mindenki az online térben próbál érvényesülni, ami hatalmas választékot eredményezett. Válogatásunkban a kicsiktől a 60+os tornáig, a jógától a pilates-en át az intimtornáig végigvesszük a kínálatot.
Gyerekrajz pályázat-Kreatív gyerekeket keres a Beango designer márka

Beango stílus designer rajzpályázata gyerekeknek - fődíj egy egyedi szülő-gyerek ruhaszett

Pályázat típusa: rajzpályázatKorosztály: 5-12 évesBeküldési határidő: 2021. március 14.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére