Jelenlegi hely

Minőségét megőrzi! – Indul a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Itt az igazi őszi idő, ami kiválóan alkalmas a múzeumlátogatásra. A Múzeumok Őszi Fesztiválján nyitott ajtókkal és színes programokkal várják a vendégeket, csaknem 50 fővárosi és 91 vidéki múzeum részvételével mintegy másfél hónapon át országszerte mintegy 600 program lesz. Az idei téma a gasztronómia.

Minőségét megőrzi! mottóval, Múzeum és gasztronómia alcímmel rendezik meg 2024. szeptember 30. és november 10. között a 19. Múzeumok Őszi Fesztiválja országos programsorozatot. Az országos rendezvénysorozat idén a gasztronómiai kultúrát és annak múzeumi vonatkozásait állítja a középpontba. 

A témakör széleskörű bemutatási lehetőséget kínál az étkezési kultúrához kevésbé kapcsolható múzeumok számára is a gasztronómiának a zenében, irodalomban vagy képzőművészetben való megjelenítésén keresztül.

A fesztivál az őszi szünetben is számos programot kínál a családok számára. 

A 19. alkalommal megvalósuló fesztiválon több mint 140 múzeum, köztük 50 fővárosi és 91 vidéki intézmény várja az érdeklődőket kilenc programtematikához kapcsolódva.

Falatnyi Múzeum címet kapta, és a gasztronómiát sokrétűen megközelítő programokat foglal magában ezévi kiemelt tematika. Ismeretterjesztő előadások mellett időszaki kiállítások, sztárséfek vagy gasztro-influenszerek bevonásával zajló szubjektív tárlatvezetések, elődeink gasztronómiához fűződő hagyományainak bemutatása, és még sok más érdekesség várható. 

Falatnyi ízelítő, épp hogy csak mazsolázva a múzeumi étlapról:
Ókori római gasztrokalandokban lehet része az iskolai osztályoknak a Paksi Városi Múzeumban. A reneszánsz konyha rejtelmeibe nyerhetünk beavatást régészeti előadással és ételbemutatóval a szekszárdi Wosinsky Mór Múzeumban. A hagyományos népi ételkészítési technikákat, elsősorban a zöldség- és gyümölcstartósítási módszereket ismerhetjük meg a Szennai Skanzenben októberben két szombati alkalommal. A gabonákra és a kása-ételekre fókuszálva az Őrleményes ételek című gasztro workshopra vár minket a szentendrei Skanzen. Köles, kukorica, hajdina, árpa és zab felhasználásával készíthetünk levest, kemencében készült főételt, reggeli kását, süteményt. Egészség, gasztronómia, fenntarthatóság! jelszóval a tatai Német Nemzetiségi Múzeum szuperzöld kalandozásra hív a kertjében található gyógy-és fűszernövény közé, akár mentabalzsamot és gyógynövényes cukorkát is készíthetünk.

Továbbra is a fesztivál étlapján marad a korábbi évek több sikeres programtematikája is.

Múzeumi kulisszatitkok a látogatók által máskor elzárt múzeumi terekbe és munkafolyamatokba enged bepillantást. A Fittmúzeum ebben az évben a mozgás mellett az egészséges táplálkozás fontosságára hívja fel a figyelmet. Idén is terítékre kerül a kedvelt őszi jeles napjainkhoz, így például a Márton naphoz kötődő múzeumi programokat felölelő Múzeumi őszbúcsúztató is.

Ebben az évben is a hátrányos helyzetű látogatók kultúrához való hozzáférésének ösztönzi a Hozzáférhető múzeum tematika, melynek keretében a múzeumokba nem vagy nehezen eljutó iskolákba kitelepülő bőröndmúzeumi programok is megvalósulnak.

A fiatalokat a 16+ Íz Feszt - Kóstolj bele!  tematikához kapcsolt programokkal szólítják meg a múzeumok, és támogatják változatos módon a gasztronómiához kapcsolódva a középiskolás diákok szórakoztatva edukálását, készségfejlesztését, akár pályaválasztását.

Az iskolai őszi szünet idejére időzített Múzeumi őszi szünetelő programjaival a kisebbekre is gondolva a gyermekek és a családok számára kínálnak tartalmas kikapcsolódási lehetőséget és minőségi szabadidőt a múzeumok.

Pedagógusok napja keretében a tanárok és óvodapedagógusok kulturális étvágyának csillapítására szerveznek majd különleges programokat a múzeumok. A kulturális területen dolgozó szakembereknek szól a Szakmai programok olyan szakmai rendezvényekkel (kerekasztal-beszélgetések, konferenciák, könyvbemutatók és workshopok), amelyek akár a fesztivál kiemelt témájához, a gasztronómiához is kapcsolódnak.

Múzeumok Őszi Fesztiválja programkínálata

Forrás

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Az ünnepi ételek és desszertek bősége sokunk számára kihívást jelent. Hogyan élvezhetjük ki az ünnepi asztal örömeit anélkül, hogy túlevésbe csúsznánk? Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó hasznos tippeket hozott nekünk, hogy meg tudjuk tartani a mértéket, miközben élvezhetjük is a finom falatokat.
Címlap Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

A fogyókúrázóknak vagy friss életmódváltóknak gyakran éppen a cukor és az édes ízek hiányoznak a legjobban. Az ünnepi időszak közeledtével mindannyian szeretnénk valami finomsággal megörvendeztetni szeretteinket, miközben egyre többen keresünk egészségesebb alternatívákat. Hogyan lehet édességeinket és desszertjeinket természetes módon, cukor nélkül elkészíteni anélkül, hogy kompromisszumot kötnénk az ízélmény terén? Ehhez hozott Nektek most tippeket Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó, sportedző.
Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

A bakancslista is egy élettervezési módszer, kicsit játékosabban, de tervezésre ösztönöz. Jó módszer a gyerekek és magunk előre tervezésre szoktatására.
Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kiránduló helyek

Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kirándulóhelyek

Karácsony gondolatán, nincs az a fényár, amitől besokallnék, még ha az egész ország egy csillogó villogó nagy meseházzá öltözne, én azt is gyönyörűnek látnám. Lassan a porták ünnepi kivilágításba borulnak, ám vannak, akik igazán kiemelkedő módon öltöztetik fel házaikat, és turistalátványossággá növik ki magukat kicsik és nagyok örömére egyaránt.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére