Jelenlegi hely

Kreatív pihenés: 10 ötlet, hogy utazás nélkül is feltöltődj

Hallottál már a kreatív pihenésről? Jó lenne néha, ha rövidebb idő alatt, mint egy nyaralás, ki tudnánk magunkat pihenni, mentálisan is felfrissülni. Akad pár tippünk, hogyan lazíthatsz otthon, és inspirációval teli legyen a szabadidőd!

Dr. Saundra Dalton-Smith belgyógyász, a Sacred Rest (Szent pihenés) című könyv szerzője. Saját magán majd később pácienseivel beszélgetve is azt tapasztalta, hogy hiába alszik naponta 8-9 órát, mégis fáradtan ébred. Hosszú kutatómunka során felismerte, hogy nem csupán egyfajta módon tudjuk kipihenni magunkat, összesen 7 féle fáradtságot különböztetett meg. Ezek egyike a kreatív fáradtság.

Naponta rengeteg helyzet adódik, amit kreatívan kell megoldanunk, kommunikálnunk a körülöttünk lévő családtagokkal, kollégákkal. Elakadunk egy probléma megoldásában, nem tudjuk, hogyan kezdjünk bele egy-egy feladatba... Ha rendszeresen tapasztalod ez magadon, akkor neked kreatív pihenésre van szükséged!

Ez a fajta pihenő felébreszti a kliséken és megszokásokon túl gondolkodó, kíváncsi, szabadon értelmező, felfedező gyermeki énünket. Új utakat kipróbálva elmerülhetünk különböző tevékenység élvezetébe, megélhetjük az alkotás flow pillanatait.

A kreatív pihenés lehetőséget ad arra, hogy kikapcsolódjunk és inspirációval teli legyen a szabadidőnk. Íme 10 ötlet, amelyek segítenek feltöltődni és új lendületet adnak az életednek.

Alkoss valamit, valósítsd meg a saját elképzeléseidet. Legyen a környezeted, a munkasarkod alkotásra inspiráló, mely emlékeztet önmagad egyediségére, képességeire, és jól érzed magad benne. Még egy bankban is van hely az asztalon néhány apróságnak!

Fess, rajzolj, színezz!

Vegyél elő festékeket vagy ceruzákat, és engedd szabadon a képzeletedet. Lehet ez képeslap, dekoráció a naplódba, szobafalra, egy fa tálcán vagy az ablaküvegen. Ne aggódj a végeredmény miatt, csak élvezd a folyamatot. A festés vagy rajzolás segít kikapcsolódni és a kreatív gondolkodásmódot is fejleszti.

Fotó: Pexels / Cottonbro Studio

Ha iránymutatásra lenne szükséged, keress olyan közösségeket, ahol különféle művészeti ágakat próbálhatsz ki, kreatív alkotókat ismerhetsz meg.

Tapicskolj az anyagban!

Az agyag a legősibb anyagaink egyike, melyet máig használunk. Fazekasok, keramikusok, műhelyek is tartanak tanfolyamokat vagy egy-két alkalmas foglalkozásokat, ahol magadba szívhatod a föld energiáit. Korongolhatsz, égetés után mázazhatsz, és az így elkészült tárgyak otthon tovább inspirálnak majd!

Merülj el a művészetekben!

A kedvencek mellett keress olyan alkotásokat, alkotókat, amelyek új oldalát mutatják be számodra az alkotás fogalmának. Jó tér erre egy különleges kiállítás, legyenek akár dizájn lámpák, vagy egy olyan művész vagy stílus, amiről nem tudsz semmit. De lehet ez egy virtuális galéria is, ahol a művészek életével mélyebben megismerkedve feltárulnak előtted értékeik.

Fotó: Pexels

Írás

Az írás segít kifejezni az érzéseidet, rendszerezheti a problémáid, felszabadítja a lelked és az elméd. Írhatsz naplót, mesét, rövid történeteket, verseket, gyerekkori visszaemlékezéseid, levelet idős rokonaidnak. Lényeg, hogy ezt kézzel tedd, ceruzával, tollal, apró képeket is készíthetsz bele képregényt, vázlatot.

Fotózás

Fogd a kamerádat vagy a telefonodat, és indulj el egy sétára. Emeld fel a tekinteted a házfalakra, erkélyekre, figyelj a részletekre! Mosolygós arcokra, apró gesztusokra, a növényekre, rovarokra. Keresd a szépséget a mindennapokban!

Fotó: Pexels / Shane Albuquerque

A fotózás segít új nézőpontból látni a világot, újraértelmezni, miközben az emlékeid is  megörökíted. Egy belső mérföldkőnek számító fotót be is keretezhetsz, inspirálni fog a jövőben, ha elakadsz!

Hallgass zenét!

A zenehallgatás ugyan passzívabb tevékenységnek tűnik, de ezt is megélheted kreatívan! Keresd meg az eredeti dalszöveget, állíts össze listát magadnak a kedvenc számaidból. Fedezz fel egy számodra ismeretlen zenei korszakot, előadókat, olvass utánuk, milyen új felfogásban, technikai újításokat használva hozták létre műveiket. Hallgasd meg ugyanazt a dalt vagy áriát több előadótól. 

Kézműves tevékenységek

Lépj ki a komfortzónádból! Nem csak a nagyi horgolt, vagy kötött, te is kipróbálhatod! A különböző kézműves technikákat akár együtt is alkalmazhatod, így még izgalmasabb lesz a végeredmény! Horgolt szegély a keresztszemes öltésekkel díszített asztalterítőn; gyöngyfűzésses technikával díszített farmer vagy táska... Ezek a tevékenységek segítenek koncentrálni, és fejlesztik a kézügyességet. Emellett lehetőséget adnak arra is, hogy egyedi és személyre szabott dolgokat alkoss.

Fotó: Pexels / Karolina Grabowska

Kertészkedés

Legyen az kert vagy csak egy erkély, a növényekkel való foglalkozás, egy otthoni zöld zóna kialakítása, mind remek lehetőség a kreatív pihenésre. Ültess virágokat, gyümölcsöket vagy zöldségeket, dekoráld környezetüket, kaspóikat, varázsold különlegessé, esztétikussá a teret. Nagyon piihentető lehet, segít összekapcsolódni a természettel és önmagaddal is.

Készíts el egy különleges fogást!

Az alkotást el lehet kezdeni a konyhában is! Workshop csokoládéval, macaronnal, különleges dekoráció marcipánból ételfestékkel lefestve, egy bonyolult, több technikát igénylő torta... nemcsak a kivitelezéssel való küzdelem, de az azt elfogyasztók dícsérete is erősíti az energiaszinted. 

Táncolj!

Nem mindenkinek végtelen lefutott kilométerekre van szüksége, csak mozgásra. Egy új táncstílus, egy tanfolyam a barátnőddel, a pároddal, hastánc vagy bachata, tangó vagy rumba... nem a legkönnyebbek, de látványos, a testet és lelket megmozgató mozgásformák.

Fotó: Pexels / Dancingraphy by Mehmet Duymaz

Ne felejtsd el, hogy a kreatív pihenés nem a tökéletes mű létrehozásáról, hanem az alkotás folyamatáról szól. Vágj bele új dolgokba, játssz gyermekként, vesd le az elvárásokat magadról! Feledkezz bele a megvalósításba, az alkotás átmossa a lelked, engedd szabadon a kreativitásodat, és fedezd fel az inspiráció forrásait a mindennapokban.

ADL - Debrecenimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogyan töltsük az Apák napját? 5+1 tuti ötlet

Hogyan töltsük az Apák napját? 5+1 tuti ötlet

Mindjárt itt az Apák napja! Magyarországon az Apák napját június harmadik vasárnapján tartjuk, idén június 16-ra esik. Ez az a nap, amikor végre a kedves édesapák is kapnak egy kis figyelmet és törődést, rukkoljunk hát elő valami emlékezetessel! Hiszen megérdemlik, hogy ezen a napon kicsit lazítsanak és jól érezzék magukat. Ha egy kis inspirációra van szükséged, íme 5+1 tuti ötlet, hogyan töltsétek el ezt a napot.
Újdonság: Tesz-Vesz város lakói asztalhoz ülnek

Újdonság: Tesz-Vesz város lakói asztalhoz ülnek

Mókás könyv az étkezésről a 105 éve született Richard Scarry rajzaival.
Mit is adjunk évzáróra a tanár néninek?

Mit is adjunk évzáróra a tanár néninek?

Csakis olyat, amit Te magad is elfogadnál! Belegondoltál már, mit jelenthet neki hazacipelni 3 tálcát az osztály nevével feliratozvam 2 vázát és számtalan bögrét minden évben? 
Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Az olvasás maga, a titkok és kalandok világába való repülés. De hogy repüljön egy, az olvasást most kezdő gyerek? Különlegesen szerkesztett könyvekkel segíthetünk nekik. Segítünk a választásban!

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére